[1050L] 2 Malawi Maćka
Re: [1050L] 2 Malawi Maćka
piwko28 pisze:fotografowanie Lethrinops-ów to bardzo ciężka sprawa. Ryba pod każdym innym kątem wygląda zupełnie inaczej, dodatkowo lampa aparatu odbiera rybie bardzo dużo barw a fotografowanie bez lampy można o kant d..y rozbić... Po prostu wyższa szkoła fotografii (możliwe, że za kilka lat opanuję ten temat).
Maćku - moje słowa to nie była krytyka, tylko podziw dla efektów "trudnego zadania"

piwko28 pisze: Niebawem Aulony pójdą w świat razem z freykami a Copadichromis i Lethrinops zostaną jako uzupełnienie razem z drapieżnikami. Wiem wiembędę je trzymał póki płetwy i łuski będą całe chociaż nie wykluczam też opcji, że się dogadają z resztą obsady
![]()
Trzymam kciuki, sam jestem ciekawy.
PS. Myślę, że trochę będzie Ci brakowało stroszących się panów A.b. i A.j.
Dla tych, którym spodobały się te Aulonocary, informacja - dla ich posiadania wystarczy akwarium 150cm, a niektórzy są zdania, że nawet 120cm. Najlepsze dla nich towarzystwo to inne ryby non-mbuna.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
- GG: 0
Maciuś rozszalałeś się z pisaniem!
Widząc te pastele Lethrinopsów to trzymałbym je nawet z rekinami
Piękne, oczywiście nie ujmując urody innym nonmbuna. 

Widząc te pastele Lethrinopsów to trzymałbym je nawet z rekinami

- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 19
tom77 pisze:Maćku - moje słowa to nie była krytyka, tylko podziw dla efektów "trudnego zadania"
Absolutnie Tomku nie odebrałem tego jako krytykę, chociaż ta też wg. mnie powinna mieć miejsce od czasu do czasu

JEFFIK pisze:Maciuś rozszalałeś się z pisaniem!
Krzysiu - raz w roku kogut też pierdnie

Samica Dimidiochromis compressiceps Chizumulu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Ponownie ciężki do sfotografowania pastelowy obiekt

Aulonocara baenschi benga
- 0
Wstawiaj! Moim zdjęciom jeszcze duuuuuużo brakuje do jako takiej poprawności. Dziękuję.
Ponownie Champso
Ponownie Champso
- 0
KODI pisze:Kolejne zaj.... fotki![]()
Jak tu cokolwiek wstawiać przy takich zdjęciach
Ja przestałem zanim zacząłem

A serio - wstawiaj, bo z uwagi, że lubisz trzymać same samce, zawsze będziesz miał większy "repertuar" gatunków.
............... A ja ciągle to samo - Lethrinopsy - ostatnia seria czterech zdjęć jest IMHO obłędna, (każde zdjęcie bardziej mi się podoba od wcześniejszych fotek). To naprawdę jest Król Pasteli. Mi najbardziej podoba się drugie zdjęcie, chociaż każde z pozostałych ma jakąś mocną stronę.
............... Przepraszam Panią Dimidiochromis (która jest bardzo....szczupła) i Pana Aulonka (który udaje odkurzacz) oraz Kolegę "Champso" (który rozdziawia buzię), że poświęcam im mniej uwagi.
- 0
- Czasami zagląda
Jeszcze kilka zdjęć to albo zmienię biotop albo przestanę wchodzić w Twój post

- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 19
JEFFIK pisze:Jeszcze kilka zdjęć to albo zmienię biotop albo przestanę wchodzić w Twój post![]()
Ty mi tutaj nie tutaj

Dziękuję Tomku. Myślę, że pan Champso i pani Dimidio się nie pogniewają

Wracając do Lethrinops. Czy prawidłowa nazwa nie powinna brzmieć Lethrinops marginatus "Senga Bay"? Ta końcówka red fin (czerwona płetwa) to chyba tylko nazwa handlowa używana przez Helmuta z Cichlidenstadl?
Wydaje mi się, że ta strona jest najbardziej aktualnym i "najpewniejszym" źródłem informacji:
http://www.onzemalawicichliden.eu////// ... 20eng.html
Co Ty na to Tomku?
- 0
Zapewne masz rację,.........ale wydaje mi się, że najlepiej poprzestać na "samym" Lethrinops marginatus. W ofercie Tan-Malu jest "L. m. red fin". Na 99% jest to "L. m. Senga Bay". Ja bym używał nazwy "Lethrinops marginatus" bez żadnych dodatków. By niepotrzebnie nie powodować niejasności.
Weź na przykład Sciaenochromis fryeri: http://www.malawi-dream.info/Sciaenochromis_fryeri.htm
[Uwaga dla tych, którzy nie mają jeszcze rybek Malawi: Wystarczy dla niej akwarium 150cm....ryba jest cudowna.......]
Są tutaj podane cztery warianty geograficzne (w innych źródłach podają ich jeszcze więcej). Rzeczywiste różnice w ich wyglądzie IMHO są mniejsze niż wynikające z oświetlenia i sposobu zrobienia zdjęcia, chwilowego nastroju ryby, sposobu karmienia, jakości wody, wieku, stopnia wybarwienia, pozycji w akwarium itd. Dzięki bogu w handlu występuje tylko Sciaenochromis fryeri (nie mówimy o sztucznym icebergu) bez dodatków handlowych, bo jakby różne nazwy handlowe nałożyły się z różnymi wariantami geograficznymi - to byłby dopiero groch z kapustą.
Ale to tylko moje zdanie
A Pan Aulonek?
Weź na przykład Sciaenochromis fryeri: http://www.malawi-dream.info/Sciaenochromis_fryeri.htm
[Uwaga dla tych, którzy nie mają jeszcze rybek Malawi: Wystarczy dla niej akwarium 150cm....ryba jest cudowna.......]
Są tutaj podane cztery warianty geograficzne (w innych źródłach podają ich jeszcze więcej). Rzeczywiste różnice w ich wyglądzie IMHO są mniejsze niż wynikające z oświetlenia i sposobu zrobienia zdjęcia, chwilowego nastroju ryby, sposobu karmienia, jakości wody, wieku, stopnia wybarwienia, pozycji w akwarium itd. Dzięki bogu w handlu występuje tylko Sciaenochromis fryeri (nie mówimy o sztucznym icebergu) bez dodatków handlowych, bo jakby różne nazwy handlowe nałożyły się z różnymi wariantami geograficznymi - to byłby dopiero groch z kapustą.
Ale to tylko moje zdanie

piwko28 pisze:Myślę, że pan Champso i pani Dimidio się nie pogniewają
A Pan Aulonek?
- 0
- Czasami zagląda
tom77 pisze:A Pan Aulonek?
Tu nie mam pewności

Niechaj tak zostanie - Lethrinops marginatus. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Tomku

- 0