[1050L] 2 Malawi Maćka

Jezioro Malawi? To tutaj!

Re: [1050L] 2 Malawi Maćka

autor: tom77 » 02 cze 2014, 21:21

piwko28 pisze:fotografowanie Lethrinops-ów to bardzo ciężka sprawa. Ryba pod każdym innym kątem wygląda zupełnie inaczej, dodatkowo lampa aparatu odbiera rybie bardzo dużo barw a fotografowanie bez lampy można o kant d..y rozbić... Po prostu wyższa szkoła fotografii (możliwe, że za kilka lat opanuję ten temat ;) ).

Maćku - moje słowa to nie była krytyka, tylko podziw dla efektów "trudnego zadania" :)
piwko28 pisze: Niebawem Aulony pójdą w świat razem z freykami a Copadichromis i Lethrinops zostaną jako uzupełnienie razem z drapieżnikami. Wiem wiem ;) będę je trzymał póki płetwy i łuski będą całe chociaż nie wykluczam też opcji, że się dogadają z resztą obsady :naglowie:

Trzymam kciuki, sam jestem ciekawy.

PS. Myślę, że trochę będzie Ci brakowało stroszących się panów A.b. i A.j.

Dla tych, którym spodobały się te Aulonocary, informacja - dla ich posiadania wystarczy akwarium 150cm, a niektórzy są zdania, że nawet 120cm. Najlepsze dla nich towarzystwo to inne ryby non-mbuna.
  • 0

Czasami zagląda

Reputacja: 3
GG: 0

autor: JEFFIK » 03 cze 2014, 07:41

Maciuś rozszalałeś się z pisaniem! :smiech4:

Widząc te pastele Lethrinopsów to trzymałbym je nawet z rekinami :zwariowal: Piękne, oczywiście nie ujmując urody innym nonmbuna. :brawo1:
  • 0

Często zagląda

Reputacja: 19

autor: piwko28 » 03 cze 2014, 12:42

tom77 pisze:Maćku - moje słowa to nie była krytyka, tylko podziw dla efektów "trudnego zadania" :)

Absolutnie Tomku nie odebrałem tego jako krytykę, chociaż ta też wg. mnie powinna mieć miejsce od czasu do czasu :mrgreen: Dziękuję!

JEFFIK pisze:Maciuś rozszalałeś się z pisaniem!

Krzysiu - raz w roku kogut też pierdnie :zwariowal:

Samica Dimidiochromis compressiceps Chizumulu

Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

Ponownie ciężki do sfotografowania pastelowy obiekt ;) Lethrinops marginatus

Aulonocara baenschi benga

• 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 95

autor: KODI » 03 cze 2014, 19:34

Kolejne zaj.... fotki :zly5:
Jak tu cokolwiek wstawiać przy takich zdjęciach :szok:
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 49

autor: piwko28 » 04 cze 2014, 20:45

Wstawiaj! Moim zdjęciom jeszcze duuuuuużo brakuje do jako takiej poprawności. Dziękuję.

Ponownie Champso

• 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: tom77 » 05 cze 2014, 14:02

KODI pisze:Kolejne zaj.... fotki :zly5:
Jak tu cokolwiek wstawiać przy takich zdjęciach :szok:

Ja przestałem zanim zacząłem :smiech4:
A serio - wstawiaj, bo z uwagi, że lubisz trzymać same samce, zawsze będziesz miał większy "repertuar" gatunków.

............... A ja ciągle to samo - Lethrinopsy - ostatnia seria czterech zdjęć jest IMHO obłędna, (każde zdjęcie bardziej mi się podoba od wcześniejszych fotek). To naprawdę jest Król Pasteli. Mi najbardziej podoba się drugie zdjęcie, chociaż każde z pozostałych ma jakąś mocną stronę.
............... Przepraszam Panią Dimidiochromis (która jest bardzo....szczupła) i Pana Aulonka (który udaje odkurzacz) oraz Kolegę "Champso" (który rozdziawia buzię), że poświęcam im mniej uwagi.
  • 0

Czasami zagląda

autor: JEFFIK » 05 cze 2014, 15:31

Jeszcze kilka zdjęć to albo zmienię biotop albo przestanę wchodzić w Twój post :zwariowal: :brawo1:
  • 0

Często zagląda

Reputacja: 19

autor: piwko28 » 05 cze 2014, 17:59

JEFFIK pisze:Jeszcze kilka zdjęć to albo zmienię biotop albo przestanę wchodzić w Twój post :zwariowal: :brawo1:

Ty mi tutaj nie tutaj :ninja: Zalewajcie tam akwarium a nie szyje :zwariowal: :twisted:

Dziękuję Tomku. Myślę, że pan Champso i pani Dimidio się nie pogniewają ;)

Wracając do Lethrinops. Czy prawidłowa nazwa nie powinna brzmieć Lethrinops marginatus "Senga Bay"? Ta końcówka red fin (czerwona płetwa) to chyba tylko nazwa handlowa używana przez Helmuta z Cichlidenstadl?

Wydaje mi się, że ta strona jest najbardziej aktualnym i "najpewniejszym" źródłem informacji:

http://www.onzemalawicichliden.eu////// ... 20eng.html

Co Ty na to Tomku?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: tom77 » 05 cze 2014, 22:28

Zapewne masz rację,.........ale wydaje mi się, że najlepiej poprzestać na "samym" Lethrinops marginatus. W ofercie Tan-Malu jest "L. m. red fin". Na 99% jest to "L. m. Senga Bay". Ja bym używał nazwy "Lethrinops marginatus" bez żadnych dodatków. By niepotrzebnie nie powodować niejasności.

Weź na przykład Sciaenochromis fryeri: http://www.malawi-dream.info/Sciaenochromis_fryeri.htm
[Uwaga dla tych, którzy nie mają jeszcze rybek Malawi: Wystarczy dla niej akwarium 150cm....ryba jest cudowna.......]
Są tutaj podane cztery warianty geograficzne (w innych źródłach podają ich jeszcze więcej). Rzeczywiste różnice w ich wyglądzie IMHO są mniejsze niż wynikające z oświetlenia i sposobu zrobienia zdjęcia, chwilowego nastroju ryby, sposobu karmienia, jakości wody, wieku, stopnia wybarwienia, pozycji w akwarium itd. Dzięki bogu w handlu występuje tylko Sciaenochromis fryeri (nie mówimy o sztucznym icebergu) bez dodatków handlowych, bo jakby różne nazwy handlowe nałożyły się z różnymi wariantami geograficznymi - to byłby dopiero groch z kapustą.

Ale to tylko moje zdanie ;)

piwko28 pisze:Myślę, że pan Champso i pani Dimidio się nie pogniewają ;)

A Pan Aulonek?
  • 0

Czasami zagląda

autor: piwko28 » 06 cze 2014, 11:31

tom77 pisze:A Pan Aulonek?

Tu nie mam pewności ;)

Niechaj tak zostanie - Lethrinops marginatus. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Tomku :dobry:
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

PoprzedniaNastępna