grzałka
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Re: grzałka
chodzi ci oto ze od temperatury minimalnej do maksymalnej a woda nie nagrzewa ci się do 32'C TAK .
Grzałki maja tolerancje +/- do 2 stopni , a jeśli chodzi o to czy otwarte akwarium ma na to wpływ raczej tak bo ciepło ucieka do góry tak jak latem nad jakimkolwiek zbiornikiem wodnym gdy zbliżą się wieczór i temperatura otoczenia spada a cieplejsza woda paruje widać to gołym okiem poprzez parę unosząca się na powierzchni wody to moje zdanie ciekawe co powiedzą inni
Grzałki maja tolerancje +/- do 2 stopni , a jeśli chodzi o to czy otwarte akwarium ma na to wpływ raczej tak bo ciepło ucieka do góry tak jak latem nad jakimkolwiek zbiornikiem wodnym gdy zbliżą się wieczór i temperatura otoczenia spada a cieplejsza woda paruje widać to gołym okiem poprzez parę unosząca się na powierzchni wody to moje zdanie ciekawe co powiedzą inni
- 0
Nic nie piszesz o wielkości akwarium i ile procent powierzchni pokrywa hydroponika. Na pewno w otwartym akwa i ciągłym przepływie wody masz duże straty ciepła, ale nie powinny być aż takie. Albo masz schrzaniony termometr, albo termostat grzałki.
- 0
dzięki,
więc z tego co piszecie to wina grzałki
akwarium mam 55x28x35h
korytko z roślinami ok.30x17cm
więc z tego co piszecie to wina grzałki
akwarium mam 55x28x35h
korytko z roślinami ok.30x17cm
- 0
- Nowy na forum
Zależy też czy odpowiednio dobrałeś moc grzałki do objętości zbiornika i różnicy pomiędzy temperaturą panującą w pomieszczeniu gdzie stoi szkiełko, a temperaturą jaką chcesz uzyskać w szklance. Również jakość termostatu w grzałce ma wpływ na temperaturę wody. Jedne termostaty są tak niedokładne, że +/- 2*C to norma inne dają różnicę 0,5*C a jeszcze inne zaledwie 0,1*C.
Czy grzałka cały czas działa i nie dogrzewa wody? Czy wyłącza się przy temp. o kilka stopni niższej?
Czy grzałka cały czas działa i nie dogrzewa wody? Czy wyłącza się przy temp. o kilka stopni niższej?
- 0
cały czas działała i nie dogrzewała wody
teraz podłączyłem inną a tą pierwszą chyba zwrócę
jest 100W a na opakowaniu pisze że 15* różnicy będzie grzała
teraz podłączyłem inną a tą pierwszą chyba zwrócę
jest 100W a na opakowaniu pisze że 15* różnicy będzie grzała
- 0
- Nowy na forum
Poniżej przybliżona tabela ściągnięta z jakiegoś forum akwarystycznego.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0
O ile dobrze Cię zrozumiałem, Twój baniak wygląda tak:
Pojemność zbiornika brutto, to niecałe 54 l. Przyjmijmy, że masz baniak 60 l łącznie z hydroponiką. Zakładając, że w pokoju masz temperaturę normatywną, czyli 20C, zgodnie z tabelą zamieszczoną przez Anomis Arosa musisz podnieść temperaturę o 12C, do 32C. Do tego grzałka o mocy 100W jest aż nadto. Masz walniętą grzałkę lub termometr. 32C to jest naprawdę bardzo dużo i parowanie i przepływ w hydroponice nie są w stanie obniżyć Ci zakładanej temperatury. Włóż rękę i sprawdź, czy woda jest bardzo ciepła. Jeśli nie, zmień tę cholerną grzałkę
Pojemność zbiornika brutto, to niecałe 54 l. Przyjmijmy, że masz baniak 60 l łącznie z hydroponiką. Zakładając, że w pokoju masz temperaturę normatywną, czyli 20C, zgodnie z tabelą zamieszczoną przez Anomis Arosa musisz podnieść temperaturę o 12C, do 32C. Do tego grzałka o mocy 100W jest aż nadto. Masz walniętą grzałkę lub termometr. 32C to jest naprawdę bardzo dużo i parowanie i przepływ w hydroponice nie są w stanie obniżyć Ci zakładanej temperatury. Włóż rękę i sprawdź, czy woda jest bardzo ciepła. Jeśli nie, zmień tę cholerną grzałkę
- 0