led
led
Witam wszystkich.
Chcę przekształcić oświetlenie w akwa 112l , wywalić świetlówki i zastąpić je taśmą power led 5050 barwa zimny biały czyli 4x po 75cm. Rośliny też w wymienie na same anubisy i kryptokoryne może coś jeszcze zobacze i moje pytanie czy tyle wystarczy światła a może za dużo ?
Chcę przekształcić oświetlenie w akwa 112l , wywalić świetlówki i zastąpić je taśmą power led 5050 barwa zimny biały czyli 4x po 75cm. Rośliny też w wymienie na same anubisy i kryptokoryne może coś jeszcze zobacze i moje pytanie czy tyle wystarczy światła a może za dużo ?
- 0
Re: led
Powiem Ci szczerze, po około roku doświadczenia z ledami, że dobrze temat przemyśl.
Przy ledach najlepsze rozwiązanie (chyba jedyne) to anubiasy, chociaż jak mi się woda
zabarwiła na żółto (wkład torfowy w filtrze).... to nawet z nimi miałem problem.
Ile miałem ledów? Około 5-6 pasków po prawie 2m (akwarium 200x60x60),
nie były to jednak power ledy - tylko zwykłe, te po 99zł za rolkę 5m z LM (zatopione
w kauczuku).
Ogólnie jestem zdania, że ledy to tylko na sterylne tangi i malawi - sterylne,
bo na glony jakiekolwiek czekałem około 4 miesięcy.
Przy ledach najlepsze rozwiązanie (chyba jedyne) to anubiasy, chociaż jak mi się woda
zabarwiła na żółto (wkład torfowy w filtrze).... to nawet z nimi miałem problem.
Ile miałem ledów? Około 5-6 pasków po prawie 2m (akwarium 200x60x60),
nie były to jednak power ledy - tylko zwykłe, te po 99zł za rolkę 5m z LM (zatopione
w kauczuku).
Ogólnie jestem zdania, że ledy to tylko na sterylne tangi i malawi - sterylne,
bo na glony jakiekolwiek czekałem około 4 miesięcy.
- 0

Powiem szczerze że jak by mi się udało żone przekonać to bym odrazu obsade sprzedał lub nawet oddał i przeszedł bym na muszlowce ale jest to raczej nie realne. Brak zielska i jakieś kamienie nie ma tu o czym dyskutować, ach ta żony 

- 0
U mnie przy ledach nawet nurzaniec nie pociągnął.
Ledy jako dodatkowe światło to może być, ale jedyne źródło nie radzę.
Ledy jako dodatkowe światło to może być, ale jedyne źródło nie radzę.
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Przy zimnym ( ogólnie nie polecam warm) led i takiej świetlówce "w środku" będziesz miał "landrynkową" poświatę ( bardziej przyjemnie będzie przy power glo) , ale też (przy jednej i drugiej) "ładniejsze" wybarwienie ryb, roślinom jednak myślę, że będzie to za mało, chyba, że te które planowałeś do "wyłącznie" led.
Btw. to 112 l ( chyba dno 80X30 - cz tak?) - to mało, na sensowne/ciekawe gatunkowo ( więc nie multifasciatusy
), ale też "obsadowo"/ ilościowe muszlowce, chyba że pojedynczą parę.
Btw. to 112 l ( chyba dno 80X30 - cz tak?) - to mało, na sensowne/ciekawe gatunkowo ( więc nie multifasciatusy

- 0
Mann am Boden
Przeszedłem kilka wersji oświetlenia LED i na podstawie testów z ostatnich 2,5 lat powiem tak:
- taśmy tylko przy całkowitej rezygnacji z zielska
- zielsko mało wymagające, możesz mieszać świetlówki z LED-ami, ale raczej power LED, niż taśmy
- typowy ogródek, LED-y tylko jako doświetlenie szczegółów lub nocne
- taśmy tylko przy całkowitej rezygnacji z zielska
- zielsko mało wymagające, możesz mieszać świetlówki z LED-ami, ale raczej power LED, niż taśmy
- typowy ogródek, LED-y tylko jako doświetlenie szczegółów lub nocne
- 0
Potwierdzę, LED i rośliny nie idą w parze
te drugie wcześniej czy później umierają w męczarniach
te drugie wcześniej czy później umierają w męczarniach
- 0
Pozdrawiam
Tomek

シクリッド タンガニーカ
Do końca bym się nie zgodził, że przy LED-ach nie da się utrzymać żadnego zielska, ale na pewno nakład środków do uzyskanych efektów będzie niewspółmierny.
Ja w pewnym momencie miałem nad swoim baniakiem prawie 50W w power LED firmy CREE, i niektóre gatunki roślin rosły (jedyne co można było powiedzieć), ale jak zobaczyłem jak te same chwasty rosną przy T8 2x36 w zbliżonych warunkach to się poddałem.
I teraz mam 2x49 T5 i właśnie trwają prace na częściowym odzyskaniem LED-ów na rzecz doświetlacza i efektu wschodu i zachodu (jak się bawić o się bawić).
Ja w pewnym momencie miałem nad swoim baniakiem prawie 50W w power LED firmy CREE, i niektóre gatunki roślin rosły (jedyne co można było powiedzieć), ale jak zobaczyłem jak te same chwasty rosną przy T8 2x36 w zbliżonych warunkach to się poddałem.
I teraz mam 2x49 T5 i właśnie trwają prace na częściowym odzyskaniem LED-ów na rzecz doświetlacza i efektu wschodu i zachodu (jak się bawić o się bawić).
- 0