Co się właśnie wydarzyło z rybami??? Pomocy
Re: Co się właśnie wydarzyło z rybami??? Pomocy
viewtopic.php?p=66162#p66162
3 dni temu sam potwierdziłeś, że cykl azotowy jeszcze się nie zakończył, a dziś kupiłeś ryby.
Woda dalej mętna i nie znalazłeś tego przyczyny.
Dziwiłeś się, że aż tyle czasu czekałem z kupnem ryb. Akwarystyka wymaga cierpliwości. Póki masz problemy w baniaku, nie jesteś pewien czy biologia ruszyła, to czekasz nawet miesiąc i półtora, zanim wpuścisz tam życie.
Co do samych Neonów. Czy sprzedawca wodę wziął z tego samego zbiornika, w którym pływały te ryby? Czy może była to woda z jakiegoś zupełnie innego akwarium, albo co najgorsze zwykła kranówka?
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
3 dni temu sam potwierdziłeś, że cykl azotowy jeszcze się nie zakończył, a dziś kupiłeś ryby.
Woda dalej mętna i nie znalazłeś tego przyczyny.
Dziwiłeś się, że aż tyle czasu czekałem z kupnem ryb. Akwarystyka wymaga cierpliwości. Póki masz problemy w baniaku, nie jesteś pewien czy biologia ruszyła, to czekasz nawet miesiąc i półtora, zanim wpuścisz tam życie.
Co do samych Neonów. Czy sprzedawca wodę wziął z tego samego zbiornika, w którym pływały te ryby? Czy może była to woda z jakiegoś zupełnie innego akwarium, albo co najgorsze zwykła kranówka?
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 49
- GG: 0
Pisałem, że podejrzewam że cykl azotowy się nie zakończył bo nie wykrywałem NO3 a sam pisałeś, że czasami nie startuje i się wpuszcza ryby. Woda się z dnia na dzien klaruje osadza się na pył najprawdopodobniej z piasku. Co do neonów sam jestem zły, bo nie widziałem skąd brał wodę. Molinezje śmigają sobie więc chyba wszystko w zbiorniku się ustabilizowało. Chciałem zapytać co się mogło wydarzyć z tego powodu, że nie znam się jeszcze na akwarystyce i może zrobiłem coś nie tak. Jeśli sprzedawca brał z kolei zwykłą kranówkę to czemu molinezje zachowują się normalnie. Aż takie mocne to ryby? Po raz kolejny pozwolę sobie zaznaczyć, że rybki nie padły mi w akwarium tylko nim je wpuściłem.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 0
No to jak padły Ci w workach to uderzaj do sprzedawcy, chociaż nie widziałem jeszcze sytuacji gdzie woda do transportu jest inna.
Ta historia ma jakieś luki wg mnie
Akwarium niedojrzałe, na cholerę tam wpuszczać ryby skoro gołym okiem widać ze coś jest ewidentnie nie tak?
Jak pisałem wcześniej, molinezja potrafi znieść naprawdę sporo ale neon już nie.
Pytanie: te worki jak rozumiem były umieszczone w akwarium? I tam padły ryby? Może jakaś drastyczna różnica temperatury?
Ta historia ma jakieś luki wg mnie
Akwarium niedojrzałe, na cholerę tam wpuszczać ryby skoro gołym okiem widać ze coś jest ewidentnie nie tak?
Jak pisałem wcześniej, molinezja potrafi znieść naprawdę sporo ale neon już nie.
Pytanie: te worki jak rozumiem były umieszczone w akwarium? I tam padły ryby? Może jakaś drastyczna różnica temperatury?
- 0
Ok napisałem tak. Ale miałem na myśli akwarium w którym nic się nie dzieje prócz braku NO3.
A u Ciebie w akwarium dużo się dzieje, za dużo aby wpuszczać ryby. Ale jak już jakieś są, to niech zostaną. Obserwuj NO2, NO3 i na razie nie dokupuj nowych ryb. Jeżeli NO2 będzie bliskie 0, a NO3 zacznie rosnąć, znaczy że jest ok. Zostanie Ci ogarnąć tą mętną wodę, dosadzić roślin i wtedy zakupisz docelową obsadę. Uzbroj się w cierpliwość, bo to nie będą 3 dni. Im mniejszy litraż, tym trudniej o stabilność biologiczną.
A u Ciebie w akwarium dużo się dzieje, za dużo aby wpuszczać ryby. Ale jak już jakieś są, to niech zostaną. Obserwuj NO2, NO3 i na razie nie dokupuj nowych ryb. Jeżeli NO2 będzie bliskie 0, a NO3 zacznie rosnąć, znaczy że jest ok. Zostanie Ci ogarnąć tą mętną wodę, dosadzić roślin i wtedy zakupisz docelową obsadę. Uzbroj się w cierpliwość, bo to nie będą 3 dni. Im mniejszy litraż, tym trudniej o stabilność biologiczną.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 49
To zapytaj mnie o te luki które ci nie pasują do historii chętnie uzupełnię. Jak bym miał mieszać w historii to bez sensu byłoby w ogóle się odzywać bo na nic zdałyby się rady skoro prawda byłaby inna racja? Ze sprzedawcą już rozmawiałem i tematu wody unikał jak się da, więc podejrzewam kranówkę. Worek zanim jeszcze włożyłem to już pływały do góry brzuchami.
- 0
- Czasami zagląda
No to masz problem wyjaśniony.
Napisz koniecznie jaki to sklep, żebyśmy wiedzieli kogo unikać.
Napisz koniecznie jaki to sklep, żebyśmy wiedzieli kogo unikać.
- 1
I tu masz wyjaśnione - neony są wrażliwe na zmiany. Zwłaszcza te jeszcze w sklepie.
1h w worku ze sklepu - bywa za dużo. Sam miałem taki przypadek z neonami - że zaczęły w worku padać( za długo gadałem i tak wyszło ) - brak tlenu, skok parametrów i neony zaczynają pikować.
Szybki nurt z tlenem stawiają ryby do pionu, lub kostka z max tlenem do worka.
Nota bene to najlepsze ryby do obserwacji zmian w akwarium. Jako pierwsze zawsze są wyznacznikiem zmian tych niedobrych.
1h w worku ze sklepu - bywa za dużo. Sam miałem taki przypadek z neonami - że zaczęły w worku padać( za długo gadałem i tak wyszło ) - brak tlenu, skok parametrów i neony zaczynają pikować.
Szybki nurt z tlenem stawiają ryby do pionu, lub kostka z max tlenem do worka.
Nota bene to najlepsze ryby do obserwacji zmian w akwarium. Jako pierwsze zawsze są wyznacznikiem zmian tych niedobrych.
- 1
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Sklep znajduje się w Lublinie. King ZOO na ul. Orkana 4. Sprzedawcy nad wyraz mili. Pomijając patenty z kranówką by wrócić kupić kolejne ryby i bojowniki zamknięte w kubeczkach na kawę..
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- 0
- Czasami zagląda
Jak w Lublinie - masz sklep Gruba Ryba.
Tam spróbuj. Aleksander poradzi ci dobrze
- 1
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Dzięki.adams2121 pisze:Jak w Lublinie - masz sklep Gruba Ryba.
- 0
- Czasami zagląda