Potrzebuję pilnej pomocy !!!
Potrzebuję pilnej pomocy !!!
Potrzebuję pilnej pomocy odnośnie filtra fluval fx6. Mam go już cztery lata, a w zasadzie, to aż trzy sztuki. Do tej pory było ok, ale były non stop w czasie pracy. Teraz zrobiłam około dwutygodniową przerwę i zaczął zasysać powietrze. Nie wiem skąd to się bierze, ale mam wrażenie, że nawet 1/4 kubła potrafi zassać w ciągu kilku godzin. Rozbebeszałam go już od podstaw od trzech dni, w sumie z pięć razy i nie mogę nic sama już wymyśleć. Smarowałam uszczelki wazeliną techniczną. Może ktoś dysponowałby czasem jutro między 8-9 najlepiej i chciałby mi pomóc. Wyjeżdżam na spływ do Zamościa jutro i nie chcę go zostawić w takim stanie, bo jeszcze spali się silnik.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Re: Potrzebuję pilnej pomocy !!!
A może gdzieś na kablu ciągnie? Przy łączeniu kolanek na zaasysie?
- 0
Ostatnio wymieniałam kolanka. Wydawało mi się, że dobrze podłączyłam. Ale może zrobiłam coś nie tak.W każdym bądź razie dziś wyjeżdżam. Filtr odłączyłam. Akwarium jedzie na sun sun 5000 i dwóch Aquaelach Turbo 2000. Po nocy ryby nie wykazują cech spadku, tlenu w wodzie, niedotlenienia. Akwarium liczy sobie 450 litrów. Problemem zajmę się po powrocie. Na chwilę obecnę nic nie zmąci mego dobrego nastroju, nawet cholerny fluval fx 6.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Gdyby zasysal powietrze to by przeciekal po wyłączeniu w miejscu zasysania.
Nie napisalasinformacji najbardziej istotnych:
Czy problem pojawił się od razu po podłączeniu?
Czy nastąpił spadek mocy?
...
Nie napisalasinformacji najbardziej istotnych:
Czy problem pojawił się od razu po podłączeniu?
Czy nastąpił spadek mocy?
...
- 0
Nie koniecznie, jak przytkasz zasys to będzie ssać na łączeniach kolanek, a przeciekać nie będzie.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
- GG: 0
Przy włączonym wiadomo raczej by nie przeciekal, ale przy wyłączonym powoli pojawiły by się miejsca gdzie powoli woda się sączy.jurkin pisze:Nie koniecznie, jak przytkasz zasys to będzie ssać na łączeniach kolanek, a przeciekać nie będzie.
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 49
Jakie wy macie kolanka przy fx6 ?
Tam idzie karbowana rura, pełna od filtra do szkła.
Nie wiem jakie tam kolanka i łączenia mogą wystąpić
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
jurkin pisze:Nie koniecznie, jak przytkasz zasys to będzie ssać na łączeniach kolanek, a przeciekać nie będzie.
Nie sądzę że zasys jest przytkany.
Śmiem twierdzić ze znów zapchane są gąbki i włóknina w koszach filtracyjnych i zwyczajnie woda nie nadąża przesiąkać przez to i mieli w środku na pusto.
Dlatego wspominałem o spadku mocy...
Bo to kolejne pytanie z serii:
"Moja rybka choruje- co jej dolega?" i 0 !!! opisu do tego.
Tomaszu, im o zawory chodzi.
- 0
Nie miałem nigdy do czynienia z tym filtrem. Po prostu odpisalem na wpis jurkina.adams2121 pisze:Jakie wy macie kolanka przy fx6 ?
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 49