240l
240l
Akwarium 80x50x60h
Filtracja sump 60x30x40h, pompa aqua nova N-RMC 3000
Oświetlenie belka z dwoma diodami 20W RGB
Rośliny Biotopowe, najchętniej pływające: Hygroryza aristata może Vallisneria i Cryptocoryne,..
Ryby Sumatrzak Deissnera, Gurami Czekoladowe, Razbora borneańska,...
Woda raczej Ciemna i miękka
Rośliny Biotopowe, najchętniej pływające: Hygroryza aristata może Vallisneria i Cryptocoryne,..
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Często zagląda
- Reputacja: 31
- GG: 0
Re: 240l
Przy tych rybach to woda miękka i kwaśna jest "must have" - co do Sumatrzaków to raczej ich za bardzo widać nie będziezielony pisze:Akwarium 80x50x60h

Gurami są ciekawe same w sobie, a borneańskie świetnie wyglądają w baniaku (sam mam Parosphromenus anjunganensis + Boraras w 30l).
Taki kształt baniaka daje ciekawą możliwość aranżacji biotopowej.
Działaj, a ja trzymam kciuki!
Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka
- 1
- Dzieląc pasję mnożymy radość -
Co do ostrogonów to tak źle z ich widocznością nie jest, może nie „kłują w oczy” jak neonki, ale zobaczyć je można ( właśnie widzę z pięć „zwisów”).
Łukasz, będziesz z aranżem wychodził nad taflę i czy te rasborki i czekoladki ściągał ?, a może pomyśl nad hengeli, to nawet heimat Sumatrzaków, a są łatwiej dostępne ( albo o nich nie myśl bo jeszcze sklonujemy obsady).
Co do chwastów to pomyśl jeszcze nad centellą ( sam teraz szukam jeszcze paru sadzonek), może fajnie wyglądać jak zacznie wychodzić z wody i spełni Ci kilka wymagań jakich te ryby „oczekują” od roślin.
Łukasz, będziesz z aranżem wychodził nad taflę i czy te rasborki i czekoladki ściągał ?, a może pomyśl nad hengeli, to nawet heimat Sumatrzaków, a są łatwiej dostępne ( albo o nich nie myśl bo jeszcze sklonujemy obsady).
Co do chwastów to pomyśl jeszcze nad centellą ( sam teraz szukam jeszcze paru sadzonek), może fajnie wyglądać jak zacznie wychodzić z wody i spełni Ci kilka wymagań jakich te ryby „oczekują” od roślin.
- 0
Mann am Boden
Działaj z aranżacją nad lustrem wody!zielony pisze:Boję się dużego parowania. Chyba że zrobię nadstawkę/pokrywę szklana.

- 1
Widzieliście taką "nadstawkę na akwarium?
Ubytek wody to nie problem bo przewidziałem w sump-ie komorę na dolewkę. Chodzi o dużą wilgotność w domu, mieszkam w starym bloku będzie problem z odkrytym.
Ubytek wody to nie problem bo przewidziałem w sump-ie komorę na dolewkę. Chodzi o dużą wilgotność w domu, mieszkam w starym bloku będzie problem z odkrytym.
- 0
- Często zagląda
Mam taki widok właśnie przed sobą.zielony pisze:Widzieliście taką "nadstawkę na akwarium?
Wilgoć to norma, jednak w przypadku 240l za bardzo bym się tym nie przejmował.
My mamy w salonie 720l (+sump), 160, 240, 30 i ok 45 - w tym przypadku coś się pojawia ale to w przypadku słabej wentylacji.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 1
Myślałem raczej o czymś takim:
http://forum.superakwarium.pl/uploads/m ... 811898.jpg +zamykane szklane drzwi.
W klimacie azjatyckim.
Nie mam jeszcze konkretnego pomysłu, chodzi mi po głowie tło z pianki "brzeg rzeki z wystającymi małymi korzeniami". Pływające rośliny, liście patyki i dużo torfu na podłożu.
Jeżeli zabuduje szkłem około 40-50cm to hydro w środku i półka na trawę.
http://forum.superakwarium.pl/uploads/m ... 811898.jpg +zamykane szklane drzwi.
W klimacie azjatyckim.
Nie mam jeszcze konkretnego pomysłu, chodzi mi po głowie tło z pianki "brzeg rzeki z wystającymi małymi korzeniami". Pływające rośliny, liście patyki i dużo torfu na podłożu.
Jeżeli zabuduje szkłem około 40-50cm to hydro w środku i półka na trawę.
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Często zagląda