Swiezak Potrzebuje pomocy akwarium 54 L
Swiezak Potrzebuje pomocy akwarium 54 L
Posiadam Akwarium 54L nowy zbiornik od 4 tygodni posiadam w nim 4 roslinki zwirek 1 korzen
Akwarium kupowane w niemickim sklepie wraz z grzalka filtrem i oswietlenim LED wszystko firmy EHEIM
temperatura wody mam od poczatku 24 stopnie
parametry wody dopiero zrobie w tym tyg czekam na testy ktore zamowilem na necie
Obsada : 9 Neon Innesa / w sobote dokupilem jeszcze 3 kolejne które zdechły po 3 dniach ale o tym zaraz...
2 kirysek pstry
4 głupiki pawie oczko
Szczegóły Akwarium nowe czyszczone bez zadnej chemi sama woda, zwirek płukany az do wypłukania syfu.
Bakterie na start w filtrze tak jak mowil sprzedawca w sklepie akwarystycznym do tego bakterie w buteleczce na start (staboliti) potem dwa razy w tyg po 2 zakretki... do tego dodaje( wegiel Carbo) dla roslin rybki wpuscilem po 2 tyg wszystko bylo okej roslinki rosly az do 4 tyg
limnofila bezszypułkowa zaczela robic sie pomaranczowa u góry i roslinki zaczynaja brązowiec do tego zdechly mi 3 rybki nowe ktore dodałem do baniaka nie wiem jaki bład popełniłem i jak to naprawic testów wody jeszcze nie zrobiłem
Wode podmienialem raz co 2 tyg 20% wody z kranu nie odstawilem na 24h wlewalem odrazu i do akwarium dodawalem Vivantis uzdatniacz wody do akwariów.
to co używam fotka i akwarium Pomoże ktoś
((
https://zapodaj.net/947d103b31677.jpg.html
https://zapodaj.net/a4fd075957cfe.jpg.html
Akwarium kupowane w niemickim sklepie wraz z grzalka filtrem i oswietlenim LED wszystko firmy EHEIM
temperatura wody mam od poczatku 24 stopnie
parametry wody dopiero zrobie w tym tyg czekam na testy ktore zamowilem na necie
Obsada : 9 Neon Innesa / w sobote dokupilem jeszcze 3 kolejne które zdechły po 3 dniach ale o tym zaraz...
2 kirysek pstry
4 głupiki pawie oczko
Szczegóły Akwarium nowe czyszczone bez zadnej chemi sama woda, zwirek płukany az do wypłukania syfu.
Bakterie na start w filtrze tak jak mowil sprzedawca w sklepie akwarystycznym do tego bakterie w buteleczce na start (staboliti) potem dwa razy w tyg po 2 zakretki... do tego dodaje( wegiel Carbo) dla roslin rybki wpuscilem po 2 tyg wszystko bylo okej roslinki rosly az do 4 tyg
limnofila bezszypułkowa zaczela robic sie pomaranczowa u góry i roslinki zaczynaja brązowiec do tego zdechly mi 3 rybki nowe ktore dodałem do baniaka nie wiem jaki bład popełniłem i jak to naprawic testów wody jeszcze nie zrobiłem
Wode podmienialem raz co 2 tyg 20% wody z kranu nie odstawilem na 24h wlewalem odrazu i do akwarium dodawalem Vivantis uzdatniacz wody do akwariów.
to co używam fotka i akwarium Pomoże ktoś

https://zapodaj.net/947d103b31677.jpg.html
https://zapodaj.net/a4fd075957cfe.jpg.html
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 3
- GG: 0
Re: Swiezak Potrzebuje pomocy akwarium 54 L
Na początek odstaw carbo i uzdatniacze.
Zrób testy szczególnie no2 i no3.
Brązowienie może oznaczać okrzemki, to akurat normalka w nowo założonych akwariach.
Zrób testy szczególnie no2 i no3.
Brązowienie może oznaczać okrzemki, to akurat normalka w nowo założonych akwariach.
- 0
Tak zrobię odstawie na jakis czas I zobaczymy chociaż robilem wszystko jak zalecal akwarysta....
Nie wiem jaki jest powod tego zjawiska... zrobie testy i wysle tutaj
Nie wiem jaki jest powod tego zjawiska... zrobie testy i wysle tutaj
- 0
- Często zagląda
Witam ponownie zrobilem testy produktem Easy-life paskami 50 strips test 6 in1 oto wyniki :
Wartość pH - 8.5
Twardość węglanowa (KH / TAC) 0 ppm wynosi 300 i pod spodem 16.8
Twardość całkowita (GH / TH) hard 150 pod spodem 8.4
Zawartość chloru (TC) takie pomiedzy 0 a 0.6
Zawartość azotynów (NO₂) 0.5
Zawartość azotanów (NO₃) pomiedzy 20 a 40 taki
Wartość pH - 8.5
Twardość węglanowa (KH / TAC) 0 ppm wynosi 300 i pod spodem 16.8
Twardość całkowita (GH / TH) hard 150 pod spodem 8.4
Zawartość chloru (TC) takie pomiedzy 0 a 0.6
Zawartość azotynów (NO₂) 0.5
Zawartość azotanów (NO₃) pomiedzy 20 a 40 taki
- 0
- Często zagląda
Kalu90 pisze:Obsada : 9 Neon Innesa / w sobote dokupilem jeszcze 3 kolejne które zdechły po 3 dniach ale o tym zaraz...2 kirysek pstry4 głupiki pawie oczko
Kalu90 pisze:Wartość pH - 8.5
I te ryby żyją przy takim pH
- 0
Mann am Boden
Dlatego paskowe testy są do wszystkiego i do niczego.
Niestety.
Niestety.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Przepraszam bardzo czy otrzymam jakas konkretna odpowiedz czy tylko wiadomosci typu te ryby jeszcze zyja??
- 0
- Często zagląda
No właśnie nie żyją bo w pierwszym poście była wzmianka, że padają. Wysokie pH może być jedną z przyczyn zdychania neonow.
Z tymm, że testy paskowe nie są dokładne.
Z tymm, że testy paskowe nie są dokładne.
- 0
- Często zagląda
Jakie testy powinienem kupic moze mi ktos podac jakie dokladnie??? ile tych testów??? z jakiej firmy bo ja kompletnie sie na tym nie znam.
Nastepna rzecz jak powinienem poprawic to akwarium restart calkowity czy jak ???
Nastepna rzecz jak powinienem poprawic to akwarium restart calkowity czy jak ???
- 0
- Często zagląda