oświetlenie do akwarium :/
Re: oświetlenie do akwarium :/
Te tuby led to chłam. Mój brat miał prawie 6000 tys lumenów na akwarium 120 długości i powiem ze to syf syf syf. Dałem mu lampe 4 z 39w t5 i teraz pan jest zadowolony. Ja cały czas jadę na t5’kach i jestem zadowolony. Znajdź trochę czasu i sam sobie zrób lampe np. z połówki rury do 150 lub 200. Wsadź tam 3x 39w na dwóch statecznikami 2x1 i 1x1. Miałem ,polecam.
- 0
T5 i T8 są prostszymi światłami , bardziej zbliżonymi do światła naturalnego. Zwykła tradycyjna wolframowa byłaby jeszcze lepsza .
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
po konsultacji ze swoim portfelem i głosem wewnętrznym zamówiłem belkę Chichiros A901 (niestety bez "plus") w razie potrzeby za czas jakiś dokupię jeszcze jedną aby doświetlić ale mam nadzieje że 8200 lm powinno wystarczyć 

- 0
Zastanowiłeś się co może oznaczać te 8200lm .
Bo dla mnie to tylko napis . Zazwyczaj niewiele mówiący .
Bo dla mnie to tylko napis . Zazwyczaj niewiele mówiący .
- 0
W erze świetlówek większość ludzi zwracała uwagę ile jest wat na litr, teraz ile lumenów, mało kto zwraca uwagę na barwę jaką te lumeny i waty dają, a w przypadku roślin to barwa jest ważniejsza.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
- GG: 0
Pasmo bądź widmo to się zowie .
A chodzi o konkretne widma , aby były odpowiednio zebrane .
W całość - i tu doświadczalnie trzeba próbować .
Każda grupa roślin może mieć różne wymagania co do widma i "jasności " w szkle .
Dlatego nie jest to takie proste . Udaje się rzadko i w nie najtańszych lampach - a producenci nie podają w jakich warunkach dana lampa była sprawdzana i testowana . Puls parametry wody w jakiej rośliny testowane rosły .
Do tego każde akwarium jest inne .
A chodzi o konkretne widma , aby były odpowiednio zebrane .
W całość - i tu doświadczalnie trzeba próbować .
Każda grupa roślin może mieć różne wymagania co do widma i "jasności " w szkle .
Dlatego nie jest to takie proste . Udaje się rzadko i w nie najtańszych lampach - a producenci nie podają w jakich warunkach dana lampa była sprawdzana i testowana . Puls parametry wody w jakiej rośliny testowane rosły .
Do tego każde akwarium jest inne .
- 0
Całkowicie z Tobą się zgadzam:) właśnie dla tego w swojej przerobionej pokrywie na power ledy zostawiłem możliwość podłączenia świetlówek, na wypadek gdy trochę przecholuje eksperementujac z widmem, barwą, w tedy 2 agustary naprawiają moje dledy. 

- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
- GG: 0
jurkin pisze:W erze świetlówek większość ludzi zwracała uwagę ile jest wat na litr, teraz ile lumenów, mało kto zwraca uwagę na barwę jaką te lumeny i waty dają, a w przypadku roślin to barwa jest ważniejsza.
napisano że ma ok 8000K a ile w tym prawdy to tylko producent wie (...o ile)
- 0
Tyle że to tylko napisy - jaka prawda i czy roślinom to przypasuje musisz sprawdzić sam doświadczalnie .
Niestety
Niestety
- 1
beleczka dotarła i muszę przyznać że ilość światła jest imponująca jak dla mnie... może przez to że w mniejszym 60l mam świetlówkę przypuszczam że firmy "świetlówka" bo nawet przy minimalnej mocy belki , świetlówka wypada co najmniej słabo
ale tak jak piszesz zobaczymy co się będzie działo po wsadzeniu roślin.
Przy okazji pochwalę się etapem przed sadzeniem

Przy okazji pochwalę się etapem przed sadzeniem

- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.