2000l
Re: 2000l
Ozonator wyklaruje wodę i pozabija co złe, ale i co dobre więc nie przesadzaj z dawkami.
Mocniejsza pompa , jednak jak widzieliśmy z Alkiem, też jest konieczna, jak widzę jednak z " listy zakupów" będziesz stawiał na cyrkulację przez większy przepływ
Mocniejsza pompa , jednak jak widzieliśmy z Alkiem, też jest konieczna, jak widzę jednak z " listy zakupów" będziesz stawiał na cyrkulację przez większy przepływ

- 0
Mann am Boden
Ozonator wyklaruje wodę i pozabija co złe, ale i co dobre więc nie przesadzaj z dawkami.
Będę stawiał na większy przepływ. Sprawdziłem to na pięćsetce, działa, pokazywałem to Wam dziś. Ozonator - 5 min na dobę, zgodnie z instrukcją.
Jak już słusznie zauważyłeś, i tak "nikogo nie słucham". Wolę przekonać się na własnej dupie

- 0
Alex Twój upór i opór jest zdumiewający, wiedziałeś, że w baniaku masz cyrkulację w " czarnej dupie" ( zresztą też puszczającą śmierdzące bąki) a jedyne co zrobiłeś to podłączenie UV, zapach znikł, a z nim wszystkie bakterie ( dobre i złe + gloryfikowane emy) no bo przecież kupisz większą pompę i ozonator ( tutaj Cię zmartwię nie tylko czas ale i dawka ozonu ma znaczenie).
W głowie się nie mieści, że mając pod ręką a właściwie na półkach pod 5-setką pół sklepu z innymi małymi pompkami, filtrami wewn. i napowietrzaczami nie próbowałeś nawet okresowo zwiększyć ruchu wody w baniaku ( to głównie po to załączyliśmy "bąble", napowietrzanie to tylko w Twojej obecnej sytuacji niezbędny dodatek) i dodatkowego choćby minimalnego mechanicznego ściągania farfocli wytrąconych przez clary. Nie podjąłeś nawet próby zwiększenia mechaniki w obecnym " sumpie nakrywowym" bo przecież to jeszcze nie "superdoniczka" a jedynie sama wielka "doniczka", no bo za jakiś czas będzie obieg 8000 i będzie cacy.
Owszem sprawdza Ci się to w 5-setce, ale ta ma standardowe wymiary i nie jest zapchana po brzegi korzeniami. Nie dziwi Cię, że obecne mielenie na poziomie 3500l/h nie jest w stanie poruszyć nawet minimalnie łodygi valisinerii posadzonej tuż przy wlocie "komina".
Oby Twoje przekonanie było słuszne, ja uważam post Alka jako proroctwo
i tak będziesz szukał za jakiś czas dodatkowej cyrkulacji, więc czemu nie zrobić tego już teraz przez " maszynę" do wektorowego kierowania wody.
No, ale Ty przecież "przełamujesz stereotypy" i będziesz miał przepływ 8000l/h.
W głowie się nie mieści, że mając pod ręką a właściwie na półkach pod 5-setką pół sklepu z innymi małymi pompkami, filtrami wewn. i napowietrzaczami nie próbowałeś nawet okresowo zwiększyć ruchu wody w baniaku ( to głównie po to załączyliśmy "bąble", napowietrzanie to tylko w Twojej obecnej sytuacji niezbędny dodatek) i dodatkowego choćby minimalnego mechanicznego ściągania farfocli wytrąconych przez clary. Nie podjąłeś nawet próby zwiększenia mechaniki w obecnym " sumpie nakrywowym" bo przecież to jeszcze nie "superdoniczka" a jedynie sama wielka "doniczka", no bo za jakiś czas będzie obieg 8000 i będzie cacy.
Owszem sprawdza Ci się to w 5-setce, ale ta ma standardowe wymiary i nie jest zapchana po brzegi korzeniami. Nie dziwi Cię, że obecne mielenie na poziomie 3500l/h nie jest w stanie poruszyć nawet minimalnie łodygi valisinerii posadzonej tuż przy wlocie "komina".
Oby Twoje przekonanie było słuszne, ja uważam post Alka jako proroctwo

No, ale Ty przecież "przełamujesz stereotypy" i będziesz miał przepływ 8000l/h.
- 0
Mann am Boden
Andrzeju będzie lepiej, fotorelacje zamieści Aluś. Podłączamy filtr piaskowy z naszego 18 tys. basenu. Chętnych zapraszam na czekającą nas masakrę.

- 0
Szkoda, że nie wpadłem na ten pomysł w niedzielę, kiedy byliście u nas. Ania przekonała mnie, by wyciągnąć zestaw basenowy - pompa z filtrem piaskowym
.
Taki sobie zestawik:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
To coś z prawej, to jest pompka, to przezroczyste przed nią, to prefiltr, a ta kula z lewej, to filtr piaskowy. Mam nadzieję, że do rana się nie zatka.
Powyciągałem cały ten sklepik z pompkami, zostawiając tylko napowietrzanie i puściłem pompe basenową.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Do rana powinno być dobrze
Masakry nie było, oprócz kilkunastu litrów wody na podłodze, przy zalewaniu pompy

Taki sobie zestawik:
To coś z prawej, to jest pompka, to przezroczyste przed nią, to prefiltr, a ta kula z lewej, to filtr piaskowy. Mam nadzieję, że do rana się nie zatka.
Powyciągałem cały ten sklepik z pompkami, zostawiając tylko napowietrzanie i puściłem pompe basenową.
Do rana powinno być dobrze
Masakry nie było, oprócz kilkunastu litrów wody na podłodze, przy zalewaniu pompy

- 0
Zestaw basenowy dał d....y. Dziś przyszła pompka NJ 8 000. Owinąłem gąbką wrzuciłem do akwa, włączyłem do prądu i dopiero zaczęła się masakra - nie dość, że totalna pralka , to jeszcze cały syf zalegający akwa ruszył do boju. Gąbkę wyciskałem kilkanaście razy i końca nie widać. To jest to
.
Nigdy nie dawajcie do baniaka, choćby nie wiem jak dużego, krystalizatora do oczek wodnych. To, co ujdzie w oczku zasyfi największe nawet akwa. No, ale jest to kolejne doświadczenie
. Nie uwierzę, jak nie sprawdzę, to świństwo polecił mi pracownik Kameleona. Pewnie gdybym poczekał, aż baniak dojrzeje "tradycyjnie", mógłbym już wpuszczać rybki.
Glonojad albinos ciągle żyje - nie jest więc źle

Nigdy nie dawajcie do baniaka, choćby nie wiem jak dużego, krystalizatora do oczek wodnych. To, co ujdzie w oczku zasyfi największe nawet akwa. No, ale jest to kolejne doświadczenie

Glonojad albinos ciągle żyje - nie jest więc źle

- 0
Alex, pytanko nową pompę masz, wrzuciłeś ją do akwa owiniętą w gąbkę, ale czemu nie przepuszczasz obiegu przez "doniczkę" przecież tam i tak nic na razie nie rośnie a masz do dyspozycji ponad 200 l miejsca, wywal większą część wkładu "ogrodniczego" zastępując ją gęstszymi i rzadszym "mechaniakiem".
Gęstszy na końcu, ale przed i bezpośrednio po "ogrodniczym" (niech już coś w nim dojrzewa), do filtracji krótkotrwałej i do szybkiego wywalenia np. watę perlonową, rzadszy czytaj gąbki o różnej gęstości ( zaczynasz od "dużych porów" do "małych porów") do okresowego wyciskania, ale na pewno nie z taką częstotliwością jak otulającą pompę gąbkę.
Odpoczniesz bo będziesz miał większą masę "wchłaniającą", ale też szybszą "wizualną", zaczniesz "dojrzewać" baniak.
Na razie Twoje czynności mu w tym nie pomagają
Gęstszy na końcu, ale przed i bezpośrednio po "ogrodniczym" (niech już coś w nim dojrzewa), do filtracji krótkotrwałej i do szybkiego wywalenia np. watę perlonową, rzadszy czytaj gąbki o różnej gęstości ( zaczynasz od "dużych porów" do "małych porów") do okresowego wyciskania, ale na pewno nie z taką częstotliwością jak otulającą pompę gąbkę.
Odpoczniesz bo będziesz miał większą masę "wchłaniającą", ale też szybszą "wizualną", zaczniesz "dojrzewać" baniak.
Na razie Twoje czynności mu w tym nie pomagają

- 0
Mann am Boden