Różdżyca - marnieje
Różdżyca - marnieje
Witam,
pomoże ktoś w zdiagnozowaniu problemu marnienia różdżycy? Nie jest intensywnie zielona tylko robi się blada i końce liści brązowieją co widać na zdjęciu.
Może trochę informacji:
- akwarium 168 l,
- obsada to parka skalarów i kilka otosków,
- rośliny to głównie mikrozoria i anubisy, na powierzchni różdżyca,
- filtr Fluval 403,
- oświetlenie 2 x 8W żarówek LED plus czasami załączałem 11 W modułów LED,
Z nawozów mam: EASY LIFE Potassium, Makro AQUA ART oraz Carbo AQUA ART. Próbowałem lać te nawozy ale mało pomogły.
Z racji, że to wysoki zbiornik na dnie zbiera się sporo brudu. Regularnie go usuwam małym podmianami wody. Raz jest lepiej a raz gorzej z kondycją roślin.
Z racji, że już powoli tracę cierpliwość postanowiłem spytać się o radę na forum.
pomoże ktoś w zdiagnozowaniu problemu marnienia różdżycy? Nie jest intensywnie zielona tylko robi się blada i końce liści brązowieją co widać na zdjęciu.
Może trochę informacji:
- akwarium 168 l,
- obsada to parka skalarów i kilka otosków,
- rośliny to głównie mikrozoria i anubisy, na powierzchni różdżyca,
- filtr Fluval 403,
- oświetlenie 2 x 8W żarówek LED plus czasami załączałem 11 W modułów LED,
Z nawozów mam: EASY LIFE Potassium, Makro AQUA ART oraz Carbo AQUA ART. Próbowałem lać te nawozy ale mało pomogły.
Z racji, że to wysoki zbiornik na dnie zbiera się sporo brudu. Regularnie go usuwam małym podmianami wody. Raz jest lepiej a raz gorzej z kondycją roślin.
Z racji, że już powoli tracę cierpliwość postanowiłem spytać się o radę na forum.
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Re: Różdżyca - marnieje
Też tak sadzę ale chciałem się upewnić. Na początku było dobrze a teraz jest lipa. Do tego zauważyłem ognisko sienic czyli mam zachwiany poziom azot-fosfor.ManiaPI pisze:moim zdaniem głoduje, to "odkurzacz" jakie masz poziomy no3?
Zapomniałem napisać wcześnie ale nie mam testów.
Coś doradzisz?
- 0
różdzycę uwielbiają "wysokie" stężenie azotu, zazwyczaj obsada go zapewnia ale u ciebie ryb jest stosunkowo mało,
więc najprościej zacząć go suplementować, no i częstsze większe podmianki,
najlepiej sprawdź parametry( pożycz testy?) i koryguj stopniowo. albo na oko w sumie najgorsze co może cię spotkać to glony
najlepiej sprawdź parametry( pożycz testy?) i koryguj stopniowo. albo na oko w sumie najgorsze co może cię spotkać to glony
- 1
ManiaPI pisze:różdzycę uwielbiają "wysokie" stężenie azotu, zazwyczaj obsada go zapewnia ale u ciebie ryb jest stosunkowo mało,
Dzięki za wskazówki. Też mi przeszło przez myśl, że rybki dają za mało azotu a Ty potwierdzasz. Mądrego dobrze posłuchać
Jak już tak dobrze nam idzie mógłbyś napisać czym sumplementować? Masz coś sprawdzonego?
thaz pisze:Dolałbym jeszcze żelaza od czasu do czasu.
Dzięki za pomoc. Co byś wybrał? AQUA ART, Seachem czy Easy Life? Ogólnie muszę wziąć coś z tego sklepu:
https://allegro.pl/uzytkownik/ZOOAkwari ... i-1-5-1123
- 0
https://allegro.pl/oferta/aqua-art-ferr ... 6488037070
ale to niewiele tego dozuj, sprawdź czy jest poprawa
ale to niewiele tego dozuj, sprawdź czy jest poprawa
- 0
Windus pisze:Dzięki za wskazówki. Też mi przeszło przez myśl, że rybki dają za mało azotu a Ty potwierdzasz. Mądrego dobrze posłuchać
z tym mądrym to pojechałeś
Windus pisze:Jak już tak dobrze nam idzie mógłbyś napisać czym sumplementować? Masz coś sprawdzonego?
od czasu kiedy posiadałem zbiornik 500 l nie stosowałem gotowców bo to nie miało sensu zarówno ekonomicznego jak i praktycznego, duża masa roślinna i po prostu gotowiec służył przez miesiąc przy oszczędnym dozowaniu
ja stosowałem sole, trochę zabawy na początku żeby ustalić dawkę ale potem to już łatwo. jeśli zdecydujesz się na sole , to po możliwym przedawkowaniu będziesz miał eksplozje glonów ale wszystko do opanowania.
Łatwiej jest mając testy. Wiadomo że przy szczodrym dawkowaniu konieczne są obfite podmiany, w twoim przypadku trzeba znaleźć złoty środek bo w sumie masy roślinnej nie masz zbyt szalonej więc dawkowanie naprawdę delikatne, i chyba gotowce byłyby łatwiejsze.
niestety jak napisałem gotowców nie używam od dawna więc nie podpowiem które są godne uwagi.
- 0
Nie jestem takim napaleńcem żeby lać ile się da a później się wściekać.thaz pisze:ale to niewiele tego dozuj, sprawdź czy jest poprawa
ManiaPI pisze:z tym mądrym to pojechałeś
Nie bądź taki skromny
Na razie spróbuję podwyższyć NO3 za pomocą Easy Life Nitro. Jak to nie pomoże dodam żelazo wg wskazówek thaza.
Dzięki Panowie za pomoc
- 0
Wg producenta poziom azotanów powinien wynosić 5-15 mg/l. Dodanie 10 ml na 100 litrów wody tygodniowo podnosi stężenie azotu o 10 mg/l oraz potasu o 6,5 mg/l .
Nie mam testów i wychodzę z założenia, że różdżyca "wyssała" całe NO3. Dodałem ok. 10 ml co przy moim litrażu daje trochę więcej niż minimalna wartość 5 mg/l.
Zobaczę jakie będą efekty bo wolę dawkować delikatnie niż "walnąć z grubej rury".
Wyrzuciłem także większość różdżycy. Była dość marna i nie widzę sensu żeby ją trzymać w akwarium.
Swoją drogą Pan w sklepie zoologicznym u którego kupiłem różdżcę, po tym jak powiedziałem, że potrzebuję nawozu z azotem do akwarium odpowiedział: "Ceratopteris wszystko wyssała?".
Cieszyłem się, że roślina pozwala mi zachować równowagę a okazało się, że tylko przez krótki czas było dobrze... No cóż człowiek uczy się całe życie.
Nie mam testów i wychodzę z założenia, że różdżyca "wyssała" całe NO3. Dodałem ok. 10 ml co przy moim litrażu daje trochę więcej niż minimalna wartość 5 mg/l.
Zobaczę jakie będą efekty bo wolę dawkować delikatnie niż "walnąć z grubej rury".
Wyrzuciłem także większość różdżycy. Była dość marna i nie widzę sensu żeby ją trzymać w akwarium.
Swoją drogą Pan w sklepie zoologicznym u którego kupiłem różdżcę, po tym jak powiedziałem, że potrzebuję nawozu z azotem do akwarium odpowiedział: "Ceratopteris wszystko wyssała?".
Cieszyłem się, że roślina pozwala mi zachować równowagę a okazało się, że tylko przez krótki czas było dobrze... No cóż człowiek uczy się całe życie.
- 0