825 l ogolnego miszmaszu by Asterix
Re: 825 l ogolnego miszmaszu by Asterix
Masz świetny pomysł Andrzej, podoba mi się taka obsada. Jeśli chodzi o sumiki moznaby pomyśleć o Pictusach, byłoby bardzo ruchliwie. Świeciki nie są moimi ulubieńcami, ale łatwo moznaby znaleźć alternatywę, np w postaci większych kąsaczy z Ameryki (tracimy biotopowosc zbiornika) - Bystrzyk Pereza?
- 0
a teraz z innej beczki
na stelazu bedzie sklejka 18mm na to styropian tylko jaki 2 , 3 , 5 cm
Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
na stelazu bedzie sklejka 18mm na to styropian tylko jaki 2 , 3 , 5 cm
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 27
- GG: 0
Po co taki gruby?
- 0
+ A On nachyliwszy się pisał palcem po ziemi +
- Rezydent
- Reputacja: 54
pod zbiorniki pow 150l zawsze dawalem 2 cm. tym razem zastanawiam sie czy jak dam 2 to po roku lub wiecej sie niie splaszczy do zera pod obciazeniem
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 27
po co?
wystarczy pianka pod panele, jak byś postawił to na kątownikach to i tak dno by wytrzymało
pianka bardziej po to żeby lekko się wypoziomowało i piasek się pod szybę nie dostał
wystarczy pianka pod panele, jak byś postawił to na kątownikach to i tak dno by wytrzymało
pianka bardziej po to żeby lekko się wypoziomowało i piasek się pod szybę nie dostał
- 0
Zdecydowanie lepiej piankę/karimatę niż styropian. Brzegi styropianu mogą się kruszyć, zresztą to też mało estetycznie wygląda.
- 0
Asterix123 pisze:pod zbiorniki pow 150l zawsze dawalem 2 cm. tym razem zastanawiam sie czy jak dam 2 to po roku lub wiecej sie niie splaszczy do zera pod obciazeniem
Jedno z moich jest na styropianie 2x5cm bo chciałem podnieść i przez 10 lat nie opuściło się nawet milimetr a waży pół tony.
Obciążenie się rozkłada na całą powierzchnię więc czy to akwarium ma 100 czy 1000 nie ma znaczenia.
- 0
- Rezydent
ManiaPI pisze:po co?
wystarczy pianka pod panele,...
Spokojnie pianka 3-5mm wystarczy.
- 0
- Rezydent
Ja mam piankę- karimatę chyba 3-4 mm pod akwarium 450 litrowym. Po 4 latach użytkowania bardzo spłaszczyła się. Teraz na obecne akwaria (te po 576 litrów) kupowałam w Castoramie jakieś specjalne gąbki, pianki, ogniotrwałe, nie pamiętam jak się to dokładnie nazywało kolor szary, jakieś klejone ze sobą o grubości prawie 3 cm. Z tego co pamiętam dosyć drogie to to było.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Ela, akurat za to to konkretnie przepłaciłaś. Zgadzam się z Krzychem, że nie ma znaczenia obciążenie bo ciężar rozkłada się po całości. Zresztą co ma pianka do ciężaru? tu chodzi tylko o to (jak zauważył Mania PI) żeby szkło stało na czymś miękkim a nie bezpośrednio na stelażu. Zapobiega to naciskowi np. drobin piasku na szkło itp. Ja przy prawie 400l zbiorniku mam zwykłą karimatę i nie widzę najmniejszego spłaszczenia.
- 0