Pielęgniczka kakadu - brak apetytu, agresja ze strony samca.
Pielęgniczka kakadu - brak apetytu, agresja ze strony samca.
Mam parkę Pielęgniczek kakadu - samca 4 dzień (dzięki Awokado
) i samiczkę już 9 dzień. Z samcem nie mam większych problemów, jest aktywny, jedzenia nie odmawia, tyle że traktuje dziewczynę niezbyt po dżentelmeńsku. Czasami pływa koło niej i nie zwraca na nią uwagi, czasami zagania ją w ciasny kąt za filtrem, raz widziałam jak ją uderzył tak, że się biedna obróciła do góry brzuchem.
Za to ona często jest przy filtrze, ale czasami wypływa z kryjówki i pływa po akwarium, grzebie w żwirku, wygląda normalnie, płetwy rozłożone, ale prawie nie je. Kilka razy podawałam rozmrożonego oczlika to kilka kawałeczków łaskawie zjadła jak jej przepłynęły koło pyska (za to samiec zdawał się w ogóle nie widzieć takiej drobnicy), ale poza tym to nic, nie podpływa do jedzenia, tylko czeka na nie wiadomo co. I teraz nie wiem, czy to stres, czy już objaw jakiejś choroby?
Wczoraj chciałam kupić żywego wodzienia, wczoraj miała być dostawa w kakadu, ale nie było. Może jutro wybiorę się do kameleona czy gdzieś i spróbuję z czymś żywym.
Kolejne pytanie - czy w takiej sytuacji powinnam już dołączyć drugą samicę?
![:] :]](./images/smilies/32 Not one care.png)
Za to ona często jest przy filtrze, ale czasami wypływa z kryjówki i pływa po akwarium, grzebie w żwirku, wygląda normalnie, płetwy rozłożone, ale prawie nie je. Kilka razy podawałam rozmrożonego oczlika to kilka kawałeczków łaskawie zjadła jak jej przepłynęły koło pyska (za to samiec zdawał się w ogóle nie widzieć takiej drobnicy), ale poza tym to nic, nie podpływa do jedzenia, tylko czeka na nie wiadomo co. I teraz nie wiem, czy to stres, czy już objaw jakiejś choroby?
Wczoraj chciałam kupić żywego wodzienia, wczoraj miała być dostawa w kakadu, ale nie było. Może jutro wybiorę się do kameleona czy gdzieś i spróbuję z czymś żywym.
Kolejne pytanie - czy w takiej sytuacji powinnam już dołączyć drugą samicę?
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 12
- GG: 0
Re: Pielęgniczka kakadu - brak apetytu, agresja ze strony sa
Łobuz kocha najbardziej.
Obserwuj ryby i na razie nic nie zmieniaj.
Cierpliwości .

Obserwuj ryby i na razie nic nie zmieniaj.
Cierpliwości .
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Tylko że do tej pory takie siedzenie za filtrem i brak zainteresowania jedzeniem zawsze zwiastowało odejście rybki... 
I ja dziękuję za taką miłość, w której kobieta się płetwami nakrywa...
Myślałam, że jej którąś płetwę odgryzł czy coś, bo przez chwilę po tym leżała na boku.

I ja dziękuję za taką miłość, w której kobieta się płetwami nakrywa...

- 0
- Często zagląda
Może po prostu się docierają?
Żarty na bok, piszesz, że samiczka grzebie w piachu, podaj więc pokarm, który będzie mogła pobierać z dna. Ochotka/żywa ochotka lub jakieś granulaty. Coś co szybko nie zniknie jej sprzed pyska i będzie mogła spokojnie zjeść. Czy ryba nie pobiera pokarmu od samego początku czy dopiero teraz po wpuszczeniu samca?
Co do mojego dżentelmena, miał w akwarium towarzystwo samic, nie widziałem żeby którąś męczył. Obserwuj jak radzi Adams, może ryby potrzebują czasu i za kilka dni nie będzie problemu.

Żarty na bok, piszesz, że samiczka grzebie w piachu, podaj więc pokarm, który będzie mogła pobierać z dna. Ochotka/żywa ochotka lub jakieś granulaty. Coś co szybko nie zniknie jej sprzed pyska i będzie mogła spokojnie zjeść. Czy ryba nie pobiera pokarmu od samego początku czy dopiero teraz po wpuszczeniu samca?
Co do mojego dżentelmena, miał w akwarium towarzystwo samic, nie widziałem żeby którąś męczył. Obserwuj jak radzi Adams, może ryby potrzebują czasu i za kilka dni nie będzie problemu.
- 0
Nigdy dogłębniej nie pochyliłem się nad pielęgniczkami, ale odnosząc to do innych pielęgnic, które przewinęły się przez moje szkiełka wiem, że lepiej jest kiedy na 1 samca przypada więcej niż 1 samica.
Nie wiem jak wiekowy jest „poawokadowy” samiec, ale coś mi przemknęło, że został wydany w wyniku spięć z innym samcem, więc trzeba założyć że jest już lub zaczyna się „pieżyć”, samiczka z uwagi na wcześniejszy problem z określenia jej płci raczej dopiero wchodzi w życie i małe szanse żeby czuła już miętę. To może powodować frustrację samca, który zaczyna już buzować w kierunku podtrzymania gatunku. Także ja bym jednak nie czekał i uzupełnił skład o kolejną samicę/ce, zawsze agresja w tym ta rozrodcza zostanie rozbita na kilka „ofiar”.
Nie wiem jak wiekowy jest „poawokadowy” samiec, ale coś mi przemknęło, że został wydany w wyniku spięć z innym samcem, więc trzeba założyć że jest już lub zaczyna się „pieżyć”, samiczka z uwagi na wcześniejszy problem z określenia jej płci raczej dopiero wchodzi w życie i małe szanse żeby czuła już miętę. To może powodować frustrację samca, który zaczyna już buzować w kierunku podtrzymania gatunku. Także ja bym jednak nie czekał i uzupełnił skład o kolejną samicę/ce, zawsze agresja w tym ta rozrodcza zostanie rozbita na kilka „ofiar”.
- 0
Mann am Boden
Samiczka słabo je od samego początku. Kupiłam ją w poprzedni czwartek, tego dnia nie jadła. W piątek trochę jadła, ale bez szału, nie bardzo dała radę z razborami. Potem był długi weekend, nie było mnie w domu. Jak wróciłam w poniedziałek wieczorem to podałam mrożonego oczlika - widziałam jak zjadła jakieś 2 czy 3 drobinki. Odkąd jest samiec to jak kolejnym razem był oczlik to tak samo, coś tam połknęła.
Dzisiaj wzięła do pyska jakiś płatek, wydawało się, że połknęła, ale zaraz wypluła.
No i fakt, samiczka jest młoda, nie sądzę, żeby prokreacja była jej w głowie....
Miewan, nie wiem co masz na myśli "samiczka z uwagi na wcześniejszy problem z określenia jej płci". Bo mój samiec to ten co u Awokado poprzednio był samicą, ale wyrosło mu to i owo. Co do płci mojej póki co nie ma wątpliwości.
I nie wiem czy krewetki pozwolą jej zjeść w spokoju z dna. Dzisiaj znów podam oczlika, zobaczymy co będzie.
Dzisiaj wzięła do pyska jakiś płatek, wydawało się, że połknęła, ale zaraz wypluła.

No i fakt, samiczka jest młoda, nie sądzę, żeby prokreacja była jej w głowie....
Miewan, nie wiem co masz na myśli "samiczka z uwagi na wcześniejszy problem z określenia jej płci". Bo mój samiec to ten co u Awokado poprzednio był samicą, ale wyrosło mu to i owo. Co do płci mojej póki co nie ma wątpliwości.
I nie wiem czy krewetki pozwolą jej zjeść w spokoju z dna. Dzisiaj znów podam oczlika, zobaczymy co będzie.
- 0
- Często zagląda
Dokładnie to co napisałem, gdzieś mi przemknęło, że była kwestia identyfikacji płci kakadu. Jak widać nie trafiłem w wątek.
Wcale tego nie podważam ( nie znam i nie widziałem Cię
).
Co do żarełka to rybę masz ją jeszcze krótko, miałem ryby które jakąkolwiek obecność objawiały po kilku miesiącach od wpuszczenia.
Natalia.t pisze: do płci mojej póki co nie ma wątpliwości.
Wcale tego nie podważam ( nie znam i nie widziałem Cię

Co do żarełka to rybę masz ją jeszcze krótko, miałem ryby które jakąkolwiek obecność objawiały po kilku miesiącach od wpuszczenia.
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:Natalia.t pisze: do płci mojej póki co nie ma wątpliwości.
Wcale tego nie podważam ( nie znam i nie widziałem Cię).

No nic, poczekam cierpliwie, może coś z niej jeszcze będzie (ryby, nie mojej płci).
- 0
- Często zagląda
Wypluwa jedzenie i ciągnie się za nią długa, biała, grudkowata kupka... 

- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Często zagląda
Ktoś ma jakieś pomysły?
Jak na razie czytam o nicieniach i wiciowcach i mogę podać metronidazol. Jak uda mi się złapać rybkę to pokąpię ją w osobnym pojemniku, a reszcie rybek może profilaktycznie podać lek z pokarmem?
Jak na razie czytam o nicieniach i wiciowcach i mogę podać metronidazol. Jak uda mi się złapać rybkę to pokąpię ją w osobnym pojemniku, a reszcie rybek może profilaktycznie podać lek z pokarmem?
- 0
- Często zagląda