60l - czy taka obsada ma sens?
60l - czy taka obsada ma sens?
Witam,
Planowane akwarium to 60x30x35x5mm, a więc w teorii litraż netto to jakieś 59 litrów. Biorąc jednak pod uwagę grubość warstwy podłoża oraz obniżenie tafli wody to wyjdzie jakieś 45l.
Wybierając obsadę kierowałem się zgodnością temperatury, pH i twardością wody, a także miejscem żerowania w akwarium i po ponad dwóch tygodniach czytania atlasów ryb, i tym podobnych, wybór padł na taki mix:
1. Modrook słoneczny - 6 szt.
2. Głowaczyk barwny - parka lub ew. 1 samiec + 2 samice
3. Otosek przyujściowy - 5 szt.
Jeśli chodzi o osprzęt, to wybór padł na:
1. Kaskada EHEIM LiBERTY 130
2. Grzałka Ultra Heater 75 Aquael
3. Oświetlenie DIY LED 17W (17x 1W: 3x 6k-6,5k, 3x 7k-7,5k, 5x 8,5l-10k, 4x Full White Spectrum, 1x Royal Blue)
Akwarium będzie zakładane na ziemi ogrodowej przykrytej żwirkiem o drobnej granulacji zalanej wodą RO+kranówka (50/50).
Parametry naszej lokalnej wody:
- Twardość: 15,8 dGH (średnio twarda)
- pH: 7,2
Dekoracje (nie trawię sztuczniarstwa):
- naturalne korzenie
- naturalne skałki.
- może jakieś liście jak mnie fantazja poniesie
Roślinność:
- Rzęsa drobna
- Żabienica Amazońska
- Duży Heniek
- jakieś mchy na skałki
Czy ktoś z forumowiczów ma podobną obsadę? Jakieś uwagi?
Planowane akwarium to 60x30x35x5mm, a więc w teorii litraż netto to jakieś 59 litrów. Biorąc jednak pod uwagę grubość warstwy podłoża oraz obniżenie tafli wody to wyjdzie jakieś 45l.
Wybierając obsadę kierowałem się zgodnością temperatury, pH i twardością wody, a także miejscem żerowania w akwarium i po ponad dwóch tygodniach czytania atlasów ryb, i tym podobnych, wybór padł na taki mix:
1. Modrook słoneczny - 6 szt.
2. Głowaczyk barwny - parka lub ew. 1 samiec + 2 samice
3. Otosek przyujściowy - 5 szt.
Jeśli chodzi o osprzęt, to wybór padł na:
1. Kaskada EHEIM LiBERTY 130
2. Grzałka Ultra Heater 75 Aquael
3. Oświetlenie DIY LED 17W (17x 1W: 3x 6k-6,5k, 3x 7k-7,5k, 5x 8,5l-10k, 4x Full White Spectrum, 1x Royal Blue)
Akwarium będzie zakładane na ziemi ogrodowej przykrytej żwirkiem o drobnej granulacji zalanej wodą RO+kranówka (50/50).
Parametry naszej lokalnej wody:
- Twardość: 15,8 dGH (średnio twarda)
- pH: 7,2
Dekoracje (nie trawię sztuczniarstwa):
- naturalne korzenie
- naturalne skałki.
- może jakieś liście jak mnie fantazja poniesie
Roślinność:
- Rzęsa drobna
- Żabienica Amazońska
- Duży Heniek
- jakieś mchy na skałki
Czy ktoś z forumowiczów ma podobną obsadę? Jakieś uwagi?
- 1
- Nowy na forum
- Reputacja: 2
- GG: 0
Re: 60l - czy taka obsada ma sens?
Pamiętam czasy kiedy to ja miałem taki zapał do takiego szczegółowego opisywania. Teraz to nakarmić ryby nawet ciężko 
Ja bym jedynie wymienił filtr na jakiś wewnętrzny. Raz, że nie lubię kaskad a dwa, że ten jej przepływ może się okazać za słaby. Lepiej dobrać coś z większym przepływem np. 700l/h i go stłumić.

Ja bym jedynie wymienił filtr na jakiś wewnętrzny. Raz, że nie lubię kaskad a dwa, że ten jej przepływ może się okazać za słaby. Lepiej dobrać coś z większym przepływem np. 700l/h i go stłumić.
- 0
Z kaskad versamax 3 , aquaclear 500 lub coś o podobnym przepływie. Lepiej mieć zawsze zapas. 

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
no i przy 5mm grubości szyba się "wygnie" i będzie drżała przy obsłudze akwa 

- 1
Rebeliant
Moodrooki bardzo polecam, sam mam niewielkie stado tych ryb. Jeżeli będziesz się na nie decydował to w ślad z Misiakiem popieram pomysł mocnej głowicy wewnątrz akwarium. Jest to ryba która nieustannie pływa w nurcie, co więcej bardzo często widzę je tuż przy wylocie filtra (1500l/h) i takie warunki bardzo im odpowiadają.
- 0
Misiak pisze:Pamiętam czasy kiedy to ja miałem taki zapał do takiego szczegółowego opisywania. Teraz to nakarmić ryby nawet ciężko
Wolałem dać kompletne info, żeby nie tracić czasu na odpowiadanie na pytania: jakie są parametry wody? a jakie dasz podłoże? :-)
Misiak pisze:Ja bym jedynie wymienił filtr na jakiś wewnętrzny. Raz, że nie lubię kaskad a dwa, że ten jej przepływ może się okazać za słaby. Lepiej dobrać coś z większym przepływem np. 700l/h i go stłumić.
Ja z kolei nie przepadam za wewnętrznymi. Najchętniej zainwestował bym w jakiś kubełek, ale nie mam teraz na to funduszy, a i z miejscem na niego byłoby ciężko - z kolei kubełek stojący obok akwarium jest mało estetyczny.
adams2121 pisze:Z kaskad versamax 3 , aquaclear 500 lub coś o podobnym przepływie. Lepiej mieć zawsze zapas.
Większe... hm.. ok, zostanę jednak przy firmie Eheim i w takim razie model 200 - w porównaniu do Aquaela ma o połowę mniejszy pobór prądu. Aquaela lubię i mam na małym 20l akwarium i jest spox, ale ten surowy PRL'owski wygląd Eheima mnie po prostu rozwalił - muszę go mieć :-)
tai pisze:no i przy 5mm grubości szyba się "wygnie" i będzie drżała przy obsłudze akwa
Przepraszam, ale nie wiem czy to jakiś forumowy insider-joke czy poważnie szyba może się wygiąć przy tak małym litrażu?
Awokado pisze:Moodrooki bardzo polecam, sam mam niewielkie stado tych ryb. Jeżeli będziesz się na nie decydował to w ślad z Misiakiem popieram pomysł mocnej głowicy wewnątrz akwarium. Jest to ryba która nieustannie pływa w nurcie, co więcej bardzo często widzę je tuż przy wylocie filtra (1500l/h) i takie warunki bardzo im odpowiadają.
Jak mniemam 1500l/h to raczej coś dużo większego niż moje skromne 60l :-) Wyszedłem z założenia, że skoro to rybka żerująca raczej w górnych partiach akwarium to ów "prąd" zrobię przy użyciu kaskady. Jak pisałem wyżej - nie przepadam za filtrami wewnętrznymi.
- 1
Ostatnio zmieniony 22 paź 2018, 09:24 przez nashaden, łącznie zmieniany 1 raz
- Nowy na forum
W takie razie kaskada tu będzie najlepszym rozwiązaniem.
A obsada super
A obsada super

- 0
nie wiem co to znaczy insider-joke,
może jak sam się przekonasz, to nabierzesz respektu do tych 60L na podłodze,
to szkło może się ugiąć do ok. 1 -1.5 cm na długości po zalaniu.
może jak sam się przekonasz, to nabierzesz respektu do tych 60L na podłodze,
- 0
Rebeliant
tai pisze:nie wiem co to znaczy insider-joke
"Insider joke" to taki "wewnętrzny dowcip" znany/rozumiany tylko przez okreslona grupę ludzi - tu w domyśle chodzi o użytkowników tego forum.
tai pisze:może jak sam się przekonasz, to nabierzesz respektu do tych 60L na podłodze
Nie chciałbym się przekonywać. Po prostu dziwię się, że takie akwaria są w sprzedaży skoro są z natury wadliwe. Akwaria o tych wymiarach są dostępne z szybami 4mm, 5mm i 6mm. 4mm to nawet mi wydaje się za mało, ale skoro 5mm w tym rozmiarze jest sprzedawane nawet przez "renomowane" firmy (diversa, aquael) to wydawało mi się, że nie będzie problemu. Jeśli jednak z doświadczenia innych akwarystów wychodzi, że 5mm może samoistnie pęknąć, to sprawa podpada pod rzecznika praw konsumenckich.
Tak czy siak, akwarium finalnie zamówiłem do zrobienia za szkła 6mm z optiwhite z przodu i guardianem z pozostałych stron.
- 0
- Nowy na forum
Szkła o wymiarach 40x30x40h (48l) zamawiałem z 6mm szkła opti. Na węższej ściance wisiały na nich FZN -3. Na pustej ściance nie zauważyłem ugięcia, na ściance z filtrem było ugięcie około 2-3 mm.
- 0