Zbiornik towarzyski 375l
Re: Zbiornik towarzyski 375l
Forumowicze, poszukuję sadzonek Sagittaria Subulata. Może ktoś ma trochę do odsprzedania? Bardzo proszę o informację 

- 0
Zbiornik ruszył na dobre
Wczoraj wpuściłem większą grupę ryb, a kilka dni wcześniej do zbiornika trafiły rośliny. Część z nich mam dzięki uprzejmości Adamsa i Misiaka, extra piaskiem i korzeniami podzieliła się Bieta. Raz jeszcze wam dziękuje 
Obecna obsada:
- Neon Innesa - 100 szt.
- Pseudomugil furcatus - 10 szt.
- kirys panda - 10szt.
- Pielęgniczka Kakadu - 2+4 szt.
- Loricaria red - 5 szt.
- L340 - 4 szt.
- krewetka amano - 5szt.
Roślinność:
- anubias congensis
- hydrocotyle leucocephala
- hydrocotyle tripartita japan
- microsorium narrow leaves
- microsorium mini twisted leaves
- sagittaria subulata
- bucephalandra
Póki co przy dwóch pracujących filtrach ruch wody jest tak duży, że ryby szukają schronienia za korzeniami, cześć z nich - kirysy chętnie daje się porwać nurtowi, neony są jeszcze bardzo małe ale raczej dają radę i stoją w nurcie. Jak widzicie światła nie jest dużo (w sumie 50W) ale zbiornik ma dzięki temu fajny klimat. Spory mix roślinny wynika z faktu, że muszę sprawdzić które gatunki dadzą radę przy takim świetle, a które niestety nie, póki co po kilku dniach widać pierwsze przyrosty na obu hydrocotylach, nie boje się też o anubiasa czy bucki, mam nadzieję, że dla microsorium również będzie odpowiadało. Powiem wam, że mam świetna zabawę z tą aranżacją, nigdy wcześniej nie hodowałem neonów! Postanowiłem więc iść w stronę pewnych "oklepanych" gatunków i jak na razie efekt mi się podoba
Na pewno będę powiększał stado kirysów, na pewno do zbiornika trafią babki i koniecznie jeszcze coś ze stadnych ryb, zobaczymy co. W zbiorniku jest bardzo dużo wolnej przestrzeni do pływania, ryby są małe i dzięki temu akwarium wydaje się być naprawdę duże, a to tylko 375l.

Obecna obsada:
- Neon Innesa - 100 szt.
- Pseudomugil furcatus - 10 szt.
- kirys panda - 10szt.
- Pielęgniczka Kakadu - 2+4 szt.
- Loricaria red - 5 szt.
- L340 - 4 szt.
- krewetka amano - 5szt.
Roślinność:
- anubias congensis
- hydrocotyle leucocephala
- hydrocotyle tripartita japan
- microsorium narrow leaves
- microsorium mini twisted leaves
- sagittaria subulata
- bucephalandra
Póki co przy dwóch pracujących filtrach ruch wody jest tak duży, że ryby szukają schronienia za korzeniami, cześć z nich - kirysy chętnie daje się porwać nurtowi, neony są jeszcze bardzo małe ale raczej dają radę i stoją w nurcie. Jak widzicie światła nie jest dużo (w sumie 50W) ale zbiornik ma dzięki temu fajny klimat. Spory mix roślinny wynika z faktu, że muszę sprawdzić które gatunki dadzą radę przy takim świetle, a które niestety nie, póki co po kilku dniach widać pierwsze przyrosty na obu hydrocotylach, nie boje się też o anubiasa czy bucki, mam nadzieję, że dla microsorium również będzie odpowiadało. Powiem wam, że mam świetna zabawę z tą aranżacją, nigdy wcześniej nie hodowałem neonów! Postanowiłem więc iść w stronę pewnych "oklepanych" gatunków i jak na razie efekt mi się podoba

- 6
Akwarium piękne,
Malo tego wydaje się być znacznie większe, tak co najmniej 600-700 litrów.
Brawo Michał 

- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Super to wygląda. Też poszedłem w oklepane gatunki i micha mi się cieszy od wczoraj jak nie wiem co 

- 1
To jest nas trzechMisiak pisze:Też poszedłem w oklepane gatunki

Michał bardzo ładne akwarium.
- 0
U mnie też podobnie. Neony, mieczyki, miedziki, kardynałki, czarne molinezje, endlerki i bocje siatkowane. Sa też krewetki neocardina. A może już ich nie ma?
- 1

Karmię obficie, bo neony są bardzo małe, a kakadu "zainteresowana" ewentualnym dodatkowym łupem :P Mam jednak nadzieję, że uda się zachować stado przy życiu 

- 0
Jak wpuściłem neony, to na początku, bocje łapały je w połowie, neony się składały, a bocje wciągały je jak makaron.
- 0