Power led zasilanie
Re: Power led zasilanie
A soczewki na te diody dawałeś? Są i bardziej skupiające światło i są rozpraszające kąt świecenia.
- 0
Co do soczewek to powinno się dac 25-30 stopni tak według mnie i obserwacji by poświata jak najmniej za akwarium świeciła.
Wystarczy że weźmiesz kartkę o szerokości akwarium i z 5-6 cm wyżej narysuj punkt na środku krótszego boku i od niego 2 linie proste o kącie 25-30 stopni. Taka symulacja pozycji diody wtedy widać jak będzie padać strumień swiatła.
Fakt te soczewki około 1zł - 1,5 zł kosztują przy zakupie 70 przykładow sztuk to spora kwota stąd właśnie są różnice w tańszych i droższych belkach jedne coś mają inne nie.
Trudno je porównać nie mając obu i nie raz się cieszymy z tego co mamy.
Wystarczy że weźmiesz kartkę o szerokości akwarium i z 5-6 cm wyżej narysuj punkt na środku krótszego boku i od niego 2 linie proste o kącie 25-30 stopni. Taka symulacja pozycji diody wtedy widać jak będzie padać strumień swiatła.
Fakt te soczewki około 1zł - 1,5 zł kosztują przy zakupie 70 przykładow sztuk to spora kwota stąd właśnie są różnice w tańszych i droższych belkach jedne coś mają inne nie.
Trudno je porównać nie mając obu i nie raz się cieszymy z tego co mamy.
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 29
- GG: 0
Witam ponownie, niestety sprawę ledów musiałem troch odłożyć na bok, ale myślę że już pójdzie z górki. Ostateczny, chyba,
plan jest taki, proszę o weryfikacje i rozwianie wątpliwości.
1 kanał; Fs - 14 diod
2 kanał; 6500 - 14 diod
3 kanał; 8500 - 14 diod i 10000 - 14 diod
4 kanał; ROYAL BLUE - 7 diod plus 7 diod 6500, czy mogę podłączyć dwa szeregi z tych diod do jednego drivera?
połączone po 7 diod w szeregu i po dwa szeregi do drivera P4115H.
Taki zasilacz będzie dobry? http://allegro.pl/zasilacz-mean-well-lr ... 88491.html
Czy te drivery potrzebują radiatora? czy mogą sobie dyndać na kabelkach?
edt; na forum pomocy technicznej sterownika piszą że driver P4115H nie będzie z nim współpracował, ostatnie trzy wpisy, http://forum.palabras.pl/index.php?topic=28.0 czy źle piszą?

1 kanał; Fs - 14 diod
2 kanał; 6500 - 14 diod
3 kanał; 8500 - 14 diod i 10000 - 14 diod
4 kanał; ROYAL BLUE - 7 diod plus 7 diod 6500, czy mogę podłączyć dwa szeregi z tych diod do jednego drivera?
połączone po 7 diod w szeregu i po dwa szeregi do drivera P4115H.
Taki zasilacz będzie dobry? http://allegro.pl/zasilacz-mean-well-lr ... 88491.html
Czy te drivery potrzebują radiatora? czy mogą sobie dyndać na kabelkach?
edt; na forum pomocy technicznej sterownika piszą że driver P4115H nie będzie z nim współpracował, ostatnie trzy wpisy, http://forum.palabras.pl/index.php?topic=28.0 czy źle piszą?
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
Może pomyśl o Arduino Nano V3.0 i sterowanie na takiej płytce ze zintegrowanymi driverami ale Ds3231 - prostsze w aplikacji Link. 6 kanałów na diody oraz termometr, chłodzenie, grzanie, pompki, ~. Gościu chyba sam ogarnia kod, na pewno ma wiedze i sam robi te płytki jako diy.
Ew. gotowca na stronie aqma (płytki, zaprogramowany moduł itd).
Ew. gotowca na stronie aqma (płytki, zaprogramowany moduł itd).
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 6
Jeżeli tak jak pisałeś ,że miałeś od diod Full Spectrum różowe placki to ja bym na Twoim miejscu zastanowił się czy nie wymienić ich na White Full Spectrum.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
Arduino to fajna sprawa, ale na to to ja za cieki jastem
może kiedyś.
Pokrywa już świeci, akwarium wygląda dużo lepiej, a i po chwastwch widać że są zadowolone, jeszcze tylko musze dokupić diody 10000, coś poradzić na wyginajaca blachę, ogarnąć estetykę i wtedy pochwałę się co mi wyszło

Pokrywa już świeci, akwarium wygląda dużo lepiej, a i po chwastwch widać że są zadowolone, jeszcze tylko musze dokupić diody 10000, coś poradzić na wyginajaca blachę, ogarnąć estetykę i wtedy pochwałę się co mi wyszło

- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146