2000l
Re: 2000l
Wiesz, jak teraz to wygląda? Jak listopad w Londynie albo w Supraślu. Jedna wielka mgła, nie wyłączając dna, bo tam opadł cały syf. Totalna masakra. Do tego smród gó...a. Pompa na full, napowietrzanie, klirłotery, EMy, szczepy bakterii, "stara" woda, keramzyt out - poszła bioceramika i nic. Dziś podłączyłem UVałkę. Zobaczymy, czy pomoże.
- 0
Re: Odp: 2000l
A od kiedy to czas dojrzewania zależy od wielkości akwarium?
Tak jak pisze gracz-wolf, za dużo wszystkiego i temu jeden wielki smród: emy (bakterie do oczyszczalni), świeże korzenie, jeszcze nawozów zacznij. Błędy początkującego akwarysty. Tu żadne uv nie pomoże. Chyba że za pół roku. Reguły startu akwariow dużych i małych są te same.
Akwarium duże ale ma bardzo dziwne wymiary.
Tak jak pisze gracz-wolf, za dużo wszystkiego i temu jeden wielki smród: emy (bakterie do oczyszczalni), świeże korzenie, jeszcze nawozów zacznij. Błędy początkującego akwarysty. Tu żadne uv nie pomoże. Chyba że za pół roku. Reguły startu akwariow dużych i małych są te same.
- 0
-
jarek86
Re: 2000l
A od kiedy to czas dojrzewania zależy od wielkości akwarium?
To fakt, dopiero zaczynamy. Przez ostatnie 4 lata "odpaliliśmy" tylko 11 zbiorników o różnej pojemności. 2 000 l uruchamiamy pierwszy raz. W tej chwili mamy tylko 5 baniaków, w tym jeden w przedszkolu u córki. Domyślam się tylko, że masz doświadczenie z uruchamianiem akwa powyżej 1 000 l. Chętnie skorzystam z Twoich uwag. Tu jestem kompletnie zielony. Rozumiem też, że masz doświadczenie z EM-ami i czerpiesz pełnymi garściami z wiedzy dr Marcina Sitarka. Wiesz, gdybym korzystał z poradników firmy Sera (co robiłem na początku "kariery" akwarystycznej) i kierował się zawartymi tam "dobrymi radami", nigdy bym nie porwał się z motyką na słońce.
Rozumiem, że wpadniesz do nas, obejrzysz te nieszczęsne 2 000 i wyprowadzisz nas na prostą. Czekamy niecierpliwie. Pomóż, a hojnie się odwdzięczymy. Gotów jestem skorzystać z Twojej wiedzy i doświadczenia i zacząć wszystko od nowa, łącznie ze sprowadzeniem zbiornika do mniej dziwnych wymiarów. Zapraszam.
- 0
Re: Odp: 2000l
Nie rozumiem po kiego grzyba lać/wsypywac do akwarium emy bakterie (ojciec lał je do oczyszczalni) i zabijać je potem UV?
To akwarium będzie dojrzewalo bardzo długo. Lepszy efekt da spuszczenie wody i wyjecie trefnych korzeni.
Przytyk z wielkością akwarium to chyba jeden argument w moim i wolfa kierunku. Na dojrzewanie nie wpływa wielkość akwarium.
Robicie spotkania i dziwię się że nikt nie powiedział żeby za dużo nie mieszać i nie wkładać świeżych korzeni. Ja z chęcią wpadlbym, tylko głupio mi będzie bo ją nie piję :zawstydzony:
A wymiary akwarium to kwestia gustu, więc ją wycofuje.
To akwarium będzie dojrzewalo bardzo długo. Lepszy efekt da spuszczenie wody i wyjecie trefnych korzeni.
Przytyk z wielkością akwarium to chyba jeden argument w moim i wolfa kierunku. Na dojrzewanie nie wpływa wielkość akwarium.
Robicie spotkania i dziwię się że nikt nie powiedział żeby za dużo nie mieszać i nie wkładać świeżych korzeni. Ja z chęcią wpadlbym, tylko głupio mi będzie bo ją nie piję :zawstydzony:
A wymiary akwarium to kwestia gustu, więc ją wycofuje.
- 0
-
jarek86