200L w biurze
Re: 200L w biurze
Te troche to ile ?,
Bo mam ale trochę, wypełniał dno 130x25, tyle że jedynie przestrzenie między skałkami więc w praktyce to jakieś pół reklamówki.
Bo mam ale trochę, wypełniał dno 130x25, tyle że jedynie przestrzenie między skałkami więc w praktyce to jakieś pół reklamówki.
- 0
Mann am Boden
- Bywalec
- Reputacja: 18
- GG: 4993916
Mam drobny żwir, ale musiałbyś dokładnie wypłukać i wygotować, albo wypiec w piekarniku. Inaczej nie kwalifikuje się do akwarium.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Awokado pisze: Zastanawiam się, czy ewentualnie nie użyć zwykłej pulpy budowlanej (mam tego trochę). Pulpa leży już trzeci rok na podwórku za domem, może gdyby ją dobrze przemyć i zagotować to by się nadała hmm?
szczerze to odradzam. po pierwsze cholera wie co tam jest( może srodze zmieniać parametry. po drugie płukaniem można się zajechać. lepiej kupić .
- 0
Dzieki za odzew. Póki co poratował mnie Miewan. We wtorek zasypie zbiornik i będę widział czy wystarczy mi tego piachu czy jeszcze będę szukał. Mania, dzieki za podpowiedź bo gotów bylem skorzystać z tej pulpy.
- 0
Jeżeli jeszcze coś trzeba to mam pół worka pisku ze znanych sklepów budowlanych i jakieś 10l czarnego grysu bazaltowego
- 0
Dawno nie było aktualizacji, a w akwarium sporo się pozmieniało. Parka Apistogramma Borelli którą miałem znalazła nowego właściciela. W międzyczasie przearanżowałem zbiornik. W miejsce żwiru pojawił się piasek. Wyleciała część roślin, pozostał lotos, vallisneria, kilka kryptokoryn, a na korzeniach poutykane anubiasy i microsorium. Nie wrzucam fotki całego zbiornika bo wszystko jeszcze jest w budowie i nie wygląda tak jakbym sobie życzył. Na dniach dojdzie jeszcze jeden spory korzeń i wtedy pochwalę sie tym co zrobiłem
Nie mniej jednak w zbiorniku pojawili się nowi mieszkańcy i obecnie obsada wygląda następująco:
- Guianacara Sterigiosi -5szt
- Babka blue - 4szt
- Kirys Sterby - 8szt
- Rodostomus - 10szt
- Krewetka filtrująca - 5szt
- Loricaria Red - 1szt
- L 144 - 2szt
- Pecoltia Vittata - 2szt
W przyszłości na pewno powiększę stado Rodostomusów i chyba dorzucę neony Inessa bo szczerze mówiąc nigdy ich nie hodowałem
Podsyłam kilka fotek. Guianacary naprawdę zrobiły na mnie super wrażenie. Ryby przekopują dno, budują gniazdo w którym póki co siedzą wszystkie razem. Żywą ochotkę wcinają raz - dwa. Miło patrzy się też na babki. Jeden z samców widoczny na zdjęciu ma piękne niebieskie kolory, ale niechętnie pozuje do zdjęć.

- Guianacara Sterigiosi -5szt
- Babka blue - 4szt
- Kirys Sterby - 8szt
- Rodostomus - 10szt
- Krewetka filtrująca - 5szt
- Loricaria Red - 1szt
- L 144 - 2szt
- Pecoltia Vittata - 2szt
W przyszłości na pewno powiększę stado Rodostomusów i chyba dorzucę neony Inessa bo szczerze mówiąc nigdy ich nie hodowałem

Podsyłam kilka fotek. Guianacary naprawdę zrobiły na mnie super wrażenie. Ryby przekopują dno, budują gniazdo w którym póki co siedzą wszystkie razem. Żywą ochotkę wcinają raz - dwa. Miło patrzy się też na babki. Jeden z samców widoczny na zdjęciu ma piękne niebieskie kolory, ale niechętnie pozuje do zdjęć.
- 3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Towarzystwo rośnie jak to na ochotce
Na chwilę obecną aranżacja wygląda tak, być może dorzucę jeszcze jakiś korzeń, ale póki co jest ok. Ryby chętnie wypływają na plażę, niestety nie wtedy gdy celuje do nich z aparatem. Lotos coraz wyższy. Akwarium bez nawozów, w kilku miejscach wcisnąłem kulki gliniano torfowe i tyle.

- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.