200L w biurze
Re: 200L w biurze
Z akwarium odłowiłem Ramirezy. Zostały zastąpione dobraną parką Apistogramma Borelli z młodymi. Ryby się aklimatyzują, nie widać jeszcze pięknych żółtych kolorków, ale to kwestia czasu. Zmierzyłem też podstawowe parametry:
NO2 - 0
NO3 - 10
PH - 8!!
Bardzo zdziwił mnie wynik PH, w domowym akwarium musiałem je nieco podnosić aby uzyskać taki poziom, a pomimo korzeni w zbiorniku jest to tak wysoki odczyn. Niby jeden Białystok, a woda wodzie nierówna
NO2 - 0
NO3 - 10
PH - 8!!
Bardzo zdziwił mnie wynik PH, w domowym akwarium musiałem je nieco podnosić aby uzyskać taki poziom, a pomimo korzeni w zbiorniku jest to tak wysoki odczyn. Niby jeden Białystok, a woda wodzie nierówna

- 0
Albo cos ci zatwardza wodę.
Ja Lejąc kranowit- pH poniżej 7
Karm Mięsem, a spadnie.
Lejąc ro - 4.80 ostatnio jak Bieta była.
Ja Lejąc kranowit- pH poniżej 7
Karm Mięsem, a spadnie.
Lejąc ro - 4.80 ostatnio jak Bieta była.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
W tym rzecz, że nie ma co zatwardzać, chyba że tradycyjny żwirek akwariowy, ale wątpię. W domu w kranie mam dużo niższe ph, tak jak piszesz +/- 7. W domu karmię mięsem w 90% dlatego też to ph spada, tutaj w firmowym głównie wrzucam suche pokarmy.
- 0
Awokado pisze:W tym rzecz, że nie ma co zatwardzać, chyba że tradycyjny żwirek akwariowy, ale wątpię. W domu w kranie mam dużo niższe ph, tak jak piszesz +/- 7. W domu karmię mięsem w 90% dlatego też to ph spada, tutaj w firmowym głównie wrzucam suche pokarmy.
U mnie była identyczna sytuacja i to aż w 3 akwariach. Dlatego zmieniłam ceramikę na lawę wulkaniczną. Na razie jeszcze czekam z testami i zobaczę, czy będzie różnica w pH.
Jestem skłonna wysnuć wniosek, że im więcej siedzę w akwarystyce, tym bardziej ona mnie zdumiewa i zadziwia.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Sprawdź octem Trochę piasku i będziesz wiedział 

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
U mnie jest piasek kwarcowy znanej firmy z Wrocławia, ale nie chce tutaj propagować co to za firma.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Mam śmieszny kłopot z gąbką
Planując małą przebudowę zbiornika zacząłem od zwiększenia filtracji. Dołożyłem głowicę napowietrzającą 1000l/h powodując tym samym wielkie poruszenie i jak myślę zadowolenie ze strony babek, kirysów i zbrojników
niestety po kilku godzinach pracy filtra niespodzianka, filtr zasysa nałożoną gąbkę do mikro rozmiaru, hamując tym samym przepływ wody. Po odłączeniu zasilania gąbka natychmiast wraca do pierwotnego kształtu. O co tu chodzi? Założyłem typową gęstą gąbkę akwarystyczną link: https://www.google.pl/search?q=g%C4%85b ... S93qvIqszM:
głupia sprawa, ale nie mam pomysłów, proszę o ratunek

głupia sprawa, ale nie mam pomysłów, proszę o ratunek

- 0
Za gęsta. Te gąbki są beznadziejne, szybko się zapychają. Kup taką żeby było widać wyraźnie oczka.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0
Czy ktoś z Was ma nadmiar drobnego żwiru do oddania/odsprzedania? Mam drobny piasek, a szukam czegoś nieco grubszego. Zastanawiam się, czy ewentualnie nie użyć zwykłej pulpy budowlanej (mam tego trochę). Pulpa leży już trzeci rok na podwórku za domem, może gdyby ją dobrze przemyć i zagotować to by się nadała hmm?
- 0