126-200l - pielęgniczki +...?
Re: 126-200l - pielęgniczki +...?
No i stało się... Po pewnych przygodach akwarium dotarło i nawet stoi wypełnione wodą i gadżetami: 
Wczoraj zalane, trochę wody ze starego bajora, reszta kranexu. Teraz dojrzewanie. W tygodniu jeszcze dorzucę 2-3 gałęzatki i jakieś mchy na cynamonie.
Mam zamiar to zasiedlić jak w temacie "jakimiś pielęgniczkami" + około 20-30 Neonów Simulans, kilka ślimorów, i coś na dno - pytanie co. Jak już będą pielęgniczki to chyba dodam kilk Gupików Endlera jako źródło zdrowej żywności
Sugestie, porady , hejty mile widziane
Pozdrawiam,
M.

Wczoraj zalane, trochę wody ze starego bajora, reszta kranexu. Teraz dojrzewanie. W tygodniu jeszcze dorzucę 2-3 gałęzatki i jakieś mchy na cynamonie.
Mam zamiar to zasiedlić jak w temacie "jakimiś pielęgniczkami" + około 20-30 Neonów Simulans, kilka ślimorów, i coś na dno - pytanie co. Jak już będą pielęgniczki to chyba dodam kilk Gupików Endlera jako źródło zdrowej żywności

Sugestie, porady , hejty mile widziane

Pozdrawiam,
M.
- 3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Czasami zagląda
- Reputacja: 24
- GG: 0
To odlew z jakiejś żywicy albo czegoś takiego. Sprzedają to w sklepach jako "sztuczna skała". Parametrów wody nie zmienia.
- 0
- Czasami zagląda
Mnie się podoba, całość całkiem nieźle się komponuje
Będzie można powiedzieć więcej jak zaszczepione na korzeniach rośliny nieco się rozrosną. Pomyślałbym nad wyższymi roślinami lub roślinami na tafli wody aby nieco stłumić światło. Kibicuję i czekam na kolejne fotki 

- 0
Heh, dzięki
Też tak właśnie pomyślałem o jakichś wyższych badylach, tyle że to akwa jest wysokie samo w sobie... Może jakichś nurzańców nasadzę
Swoją drogą do zdjęcia tylko połowa oryginalnego oświetlenia była włączona 

- 0
- Czasami zagląda
Ładnie, ładnie. Tak jak pisał Awokado poczekajmy jak rośliny się przyjmą. Opcja z roślinkami na powierzchni wody też mi się podoba. Może dasz szyszki olchy żeby uzyskać lekką "herbatę"?
- 0
Dzięki. Szyszki olchy i/albo liście dębu napewno będą ;-) spodobał mi się ten kolorek w małym akwarium gdy korzenie i kokosy puszczały kolor.
Nie wiem czy dam rade w tym tygodniu ale chce posadzić kilka nurzańców i moczarek. Odnośnie powierzchni, moze polecicie coś co da radę pod pokrywą i na co może kapać woda? Niestety pokrywa jest płaska i "skropliny" nie mają jak spływać.
Nie wiem czy dam rade w tym tygodniu ale chce posadzić kilka nurzańców i moczarek. Odnośnie powierzchni, moze polecicie coś co da radę pod pokrywą i na co może kapać woda? Niestety pokrywa jest płaska i "skropliny" nie mają jak spływać.
- 0
- Czasami zagląda
U mnie w 200l zbiorniku pod pokrywa trzymała się pistia. Miałem ja przez długi czas i rosła bardzo dobrze.
- 0
Z roślinkami się dzisiaj nie wyrobiłem ale zaszczepiłem trochę żywych kultur bakterii z akwa z neonkami i robalami :-D
Swoją drogą powiedzcie czy na tym etapie robić coś dla roślinek poza świeceniem? Świecę ok 6h/dobę.
Podawać koksy? Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postuProszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Swoją drogą powiedzcie czy na tym etapie robić coś dla roślinek poza świeceniem? Świecę ok 6h/dobę.
Podawać koksy? Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postuProszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0
- Czasami zagląda