[600l] Moje 600 litrów a biotop Azjatycki
Re: [600l] Moje 600 litrów a biotop Azjatycki
Generalnie bocje niszczą wątłe roślinki. Jeśli rośliny, to muszą być wytrzymałe. Ja już to przerabiałam. U mnie ładnie rośnie duża kryptokoryna karbowana, kryptokoryna green, valliseneria (siedzi w kącie i akurat jej nie ruszają), mikrosorium, anubias. No i rośliny pływające typu pistia. Ja akurat mam różdżycę rytewkowatą, twz paproć pływającą. To się u mnie w akwarium sprawdza.
Żabienice u mnie nie dały rady- zawsze były poszatkowane, aż znikały w całości.
Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcia, to wejdź na "Słoik" 450 litrów Biety. Tam możesz obejrzeć mój zbiornik. Co prawda ostatnie zdjęcia wrzucałam już dawno.
Żabienice u mnie nie dały rady- zawsze były poszatkowane, aż znikały w całości.
Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcia, to wejdź na "Słoik" 450 litrów Biety. Tam możesz obejrzeć mój zbiornik. Co prawda ostatnie zdjęcia wrzucałam już dawno.
- 0
Ostatnio zmieniony 23 lip 2017, 20:23 przez Bieta, łącznie zmieniany 1 raz
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Wybór brzanki i bocje jako "biotop" azjatycki jest strasznie oczywisty
.
Już same boćki wspaniałe i to w dużej gromadzie ( co jest poza sporem ), nawet przy takim zbiorniku jak Twój będą się nieco męczyć ( w haimacie 30 cm, w baniakach ok 20, sam widziałem ok 25 cm - kawał ryby ). Są rybami długowiecznymi, wolno rosnącymi do nominalnych rozmiarów, bo w większości już za młodu narażone są na "krótkie" zbiorniki, gdzie karleją.
Bieta zauważyła też już, że delikatne rośliny będą niszczone ( w tych o dużych liściach często wygryzają sobie dziurki ), choć w chwastach czują się świetnie.

Już same boćki wspaniałe i to w dużej gromadzie ( co jest poza sporem ), nawet przy takim zbiorniku jak Twój będą się nieco męczyć ( w haimacie 30 cm, w baniakach ok 20, sam widziałem ok 25 cm - kawał ryby ). Są rybami długowiecznymi, wolno rosnącymi do nominalnych rozmiarów, bo w większości już za młodu narażone są na "krótkie" zbiorniki, gdzie karleją.
Bieta zauważyła też już, że delikatne rośliny będą niszczone ( w tych o dużych liściach często wygryzają sobie dziurki ), choć w chwastach czują się świetnie.
- 0
Mann am Boden
No cóż, ja jestem zachwycona bocjami wspaniałymi. 
A co do brzanek, to nigdy ich nie miałam, więc nie będę się tutaj wypowiadała. To zostawię innym osobom do dyskusji, które coś mają na ten temat do powiedzenia.

A co do brzanek, to nigdy ich nie miałam, więc nie będę się tutaj wypowiadała. To zostawię innym osobom do dyskusji, które coś mają na ten temat do powiedzenia.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Jeszcze :
1. jak rozumiesz słowo "biotop" - czy jedynie, że ma być to "przyroda" z Azji, czy jakiś konkretny wycinek np. skoro b. wspaniałe to Sumatra itp. ?
2. czy byłbyś w stanie delikatnie posolić ?
3. na ile chwasty są obligiem w tym akwa ?
1. jak rozumiesz słowo "biotop" - czy jedynie, że ma być to "przyroda" z Azji, czy jakiś konkretny wycinek np. skoro b. wspaniałe to Sumatra itp. ?
2. czy byłbyś w stanie delikatnie posolić ?
3. na ile chwasty są obligiem w tym akwa ?
- 0
Mann am Boden
Jeśli już zdecydowałbym się na bocje wspaniałe to nie więcej jak 10 sztuk. Wolę mieć mniej ryb niż za dużo. Biotop czyli nie chce mieć akwarium ogólnego tylko ryby z Azji a nie pomieszane z Ameryką. Chciałbym mieć też rośliny ,których bocje nie ruszą bo obecne pielęgnice które mam wycieły wszystko łącznie z anubiasem a chciałbym mieć ładne zielone akwarium.
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Jak boćki to boćki, przełamałbym to jedną jedyną sztuką epalzeorhynchos bicolor kiedyś labeo z uwagi na jego wewnątrzgatunkową agresją. W toń, dla proporcji i długiego zbiornika puntius lateristriga z systomus orphoides jak mają być brzanki, ewentualnie sahyadria denisonii
- 0
Mann am Boden
A ja z niej beczki.
Stiphodonty 2/3 gatunków.
Stiphodonty 2/3 gatunków.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Babeczki są ok, tyle że mamy tu zbyt "normalne" w kształtach szkiełko i nieco szkoda takiego litrażu na jednak małe ryby. Sam mam tą samą długość baniaka, a w nim 4 gatunki babek i jest ok tyle, że moje szkło to tylko nieco ponad 30 cm wysokości.
- 0
Mann am Boden
A może akwarium jednogatunkowe np potężne stado brzanek sumatrzańskich ryba łatwo dostępna ale chyba trochę zapomniana przez akwarystów
- 0
don't worry, don't cry, drink VODKA & fly