"słoik" 54 litrowy Biety
"słoik" 54 litrowy Biety
Od jakiegoś czasu mam właśnie takie akwarium. Chcę dodać, że jest to jedno z moich wielu zbiorników. Akwarium o wymiarach 60x 30x 30 cm. W sumie 54 litry. Podłoże drobny żwirek kwarcowy, granulacji żeby nie skłamać 2-4mm koloru beżowego. Filtr wewnętrzny Aquaela Fan3. Korzeń rozgałęziony, taki wiecheć, nie wiem jaki gatunek drzewa.
Roślinki, valiseneria, żabienica, którą ciągle rybki obgryzają, pelia, anubias, kryptokoryna green, ludwigia repens, która ciągle marnieje traci liście i znowu odrasta, orzechowiec, różdżyca, mikrozorium, bakopa karoliniana. Co jakś czas dorzucam pistię, która niestety nie chce wcale rosnąć. To tak z grubsza jeśli chodzi o roślinki.
Co do obsady, to swego czasu królowały glonojady, 5 dorodnych i maluchy z 80 sztuk. Niestety po gruntownych ostatnich porządkach, glonojady szlag trafił. To nic rosną młode na potęgę, cudem uratowane- bo swego czasu były przerzucone do innego zbiornika. Krewetki sakury i red chery ładne i nieładne, miks i hybrydy, ale są. Były cudowne gupiki Endlerki od Bogdana Skalarka, niestety ślad po nich zaginął po czyszczeni dokładnym czyszczeniu dna. Do tego ostatnio trafiły przepiękne gupiki w kolorze czarno- czerwonym dzięki Danielowi- Ogryzkowi. Akwarium, w sumie fajnie wygląda i nie będę tutaj skromna, bo mi się osobiście bardzo podoba gra kolorów: podłoża, korzenia, roślin, ryb.
Obiecuję solennie z czasem wrzucę foty.
A tymczasem błagam o wybaczenie

Film dostępny tu:
https://www.facebook.com/magia.kobiecos ... 640512329/

Co do obsady, to swego czasu królowały glonojady, 5 dorodnych i maluchy z 80 sztuk. Niestety po gruntownych ostatnich porządkach, glonojady szlag trafił. To nic rosną młode na potęgę, cudem uratowane- bo swego czasu były przerzucone do innego zbiornika. Krewetki sakury i red chery ładne i nieładne, miks i hybrydy, ale są. Były cudowne gupiki Endlerki od Bogdana Skalarka, niestety ślad po nich zaginął po czyszczeni dokładnym czyszczeniu dna. Do tego ostatnio trafiły przepiękne gupiki w kolorze czarno- czerwonym dzięki Danielowi- Ogryzkowi. Akwarium, w sumie fajnie wygląda i nie będę tutaj skromna, bo mi się osobiście bardzo podoba gra kolorów: podłoża, korzenia, roślin, ryb.
Obiecuję solennie z czasem wrzucę foty.

Film dostępny tu:
https://www.facebook.com/magia.kobiecos ... 640512329/
- 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2017, 22:57 przez Bieta, łącznie zmieniany 1 raz
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Re: "słoik" 54 litrowy Biety
Ale za to wyobraźnia działa Drodzy Panowie. 

- 0
Nastąpiły niewielkie zmiany wystroju akwarium. Nie ma już żadnego glonojada na chwilę obecną. Zostały przerzucone do 450-tki. Uparcie i zawzięcie walczę tam z brunatnicami. Zostały tylko roślinki, bakopa, coś jeszcze w prawym rogu akwarium. Aleksandra:) będzie wiedziała co to jest. Druga roślina w lewym rogu akwarium, też Aleksandra
będzie wiedziała co to takiego . I trochę niedobitek krewetek red chery. Może przeżyja jeszcze jakieś ślimaki helenki. Ostatnio tam trułam No- Planarią wypławka i większość ślimaczorów też wytepiłam. Docelowo coś pomyślę na temat nowej obsady ryb. Jeszcze nie wiem co to będzie?
A oto nowe foty akwarium.

A oto nowe foty akwarium.
- 1
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017, 19:40 przez Bieta, łącznie zmieniany 1 raz
Elegancko, jak microsoria sie rozrosną bedzie ładnie
jezeli sie nie mylę w prawym rogu rośnie Heteranthera zosterifolia 

- 0
Foty już nieaktualne. Zbiornik chwilowo pełni rolę kwarantanny dla Loricarii red. Mam ich cztery sztuki od tygodnia. Rybki zaklimatyzowały się dobrze. Spacerują głównie po szybach akwarium, roślinach. Na podłożu- piasku kwarcowym widuję je rzadko. A oto i foty:
- 0