[70l] obsada do sprawdzenia
[70l] obsada do sprawdzenia
Szanowni,
23.01.2017r. zalałem akwarium 66x28x38 ok.70l woda zaczęła się stabilizować, więc postanowiłem zastanowić się nad obsadą akwarium.
Parametry:
Filtr: Aquael ASAP 700 l/h
Grzałka: Aquael 75W
Podłoże: active substrat oraz drobny żwir
Temp: 25-26
pH: 7,3
dHC: 12
oświetlenie: Świetlówka LED T5 PET 9W 6000K, 60 cm Holdbox; Świetlówka AquaPlant LED T5 PET 13W roślinna, 60 cm Holdbox
rośliny: kabomba, mech, trawa
Czytając wiele na temat obsady ryb postanowiłam zapytać Was czy nie będą się gryzły. Ich przystosowanie do warunków panujących w akwarium jest w miarę okej.
Poniżej przesyłam zbiór rybek, które chciałbym umieścić w akwarium i zebranych danych na ich temat:
* Prętnik karłowaty:
- 54 l wody i 60 cm, temp: 22 - 27 st. , ph: 6.0-7.5, twardość 2-18
żerowanie przy tafli wody.
2 rybki parka
pokarm suchy, żywy np. Ochotka, mrożony, glony
* Głowacz barwny:
- 54 l wody i 60 cm, temp: 22-26 st, ph 6,5-7,5 , twardość 5-10 dGh
żerowanie przy dnie, środek.
pokarm suchy, mrożony, żywy.
6 rybek
* Modrook słoneczny:
54 l wody i 60 cm, temp: 24-28 st, pH: 7.0- 8.0 , twardość 5-12 dGH;
żerowanie przy tafli wody, środek.
6 rybek
pokarm suchy, mrożony, żywy drobny.
* Miedzika obrzeżony:
54 l i 60 cm, temp: 23- 28 st, pH: 6.0 - 8.0 , twardość: 5-20 dGH:
żerowanie na środku.
10 rybek
Proszę o poradę na temat powyższej obsady. Czy ich ilość nie jest przesadzona? Czy te rybki mogą razem "mieszkać"?
Pozdrawiam
23.01.2017r. zalałem akwarium 66x28x38 ok.70l woda zaczęła się stabilizować, więc postanowiłem zastanowić się nad obsadą akwarium.
Parametry:
Filtr: Aquael ASAP 700 l/h
Grzałka: Aquael 75W
Podłoże: active substrat oraz drobny żwir
Temp: 25-26
pH: 7,3
dHC: 12
oświetlenie: Świetlówka LED T5 PET 9W 6000K, 60 cm Holdbox; Świetlówka AquaPlant LED T5 PET 13W roślinna, 60 cm Holdbox
rośliny: kabomba, mech, trawa
Czytając wiele na temat obsady ryb postanowiłam zapytać Was czy nie będą się gryzły. Ich przystosowanie do warunków panujących w akwarium jest w miarę okej.
Poniżej przesyłam zbiór rybek, które chciałbym umieścić w akwarium i zebranych danych na ich temat:
* Prętnik karłowaty:
- 54 l wody i 60 cm, temp: 22 - 27 st. , ph: 6.0-7.5, twardość 2-18
żerowanie przy tafli wody.
2 rybki parka
pokarm suchy, żywy np. Ochotka, mrożony, glony
* Głowacz barwny:
- 54 l wody i 60 cm, temp: 22-26 st, ph 6,5-7,5 , twardość 5-10 dGh
żerowanie przy dnie, środek.
6 rybek
* Modrook słoneczny:
54 l wody i 60 cm, temp: 24-28 st, pH: 7.0- 8.0 , twardość 5-12 dGH;
żerowanie przy tafli wody, środek.
6 rybek
pokarm suchy, mrożony, żywy drobny.
* Miedzika obrzeżony:
54 l i 60 cm, temp: 23- 28 st, pH: 6.0 - 8.0 , twardość: 5-20 dGH:
żerowanie na środku.
10 rybek
Proszę o poradę na temat powyższej obsady. Czy ich ilość nie jest przesadzona? Czy te rybki mogą razem "mieszkać"?
Pozdrawiam
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Re: [70l] obsada do sprawdzenia
Rybek jest zdecydowanie zbyt dużo i nie możesz wpuścić do tego akwarium ilości jaką podałeś. Zdecyduj się na parkę/harem prętników bądź parkę głowaczy barwnych + do tego jakaś nieduża ławica mniejszych rybek. Przynajmniej ja bym tak zrobiła jeśli chodzi o wielkość akwarium. Poczekaj jednak niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą 

- 1
Pozdrawiamy Hubert i Monika 

dziękuję za odpowiedź
Też wydaje mi się, że obsada jest zbyt duża jak na taki zbiornik. Myślisz że prętniki razem z głowaczami mogą mieć nie po drodze?

Też wydaje mi się, że obsada jest zbyt duża jak na taki zbiornik. Myślisz że prętniki razem z głowaczami mogą mieć nie po drodze?
- 0
- Nowy na forum
Do tak małego akwarium wyłącznie jedna para + ławica. Ja w swojej 112 miałam dwie pary ramirez i jedną musiałam oddać. Myślę, że będą się tłukły i będzie im zbyt ciasno. Prętniki karłowate trzyma się w haremach 1+2 samice. Jeśli chodzi o głowacze ich też mógłbyś wpuścić tylko jedną parę + ławicę.
Tak jak napisałam wyżej zdecyduj się na parkę/harem większych ryb i do tego nieduża ławica z małych rybek.
Poczekaj jeszcze przynajmniej z tydzień dwa zanim wpuścisz obsadę. Najlepiej by było gdybyś się zaopatrzył chociaż w testy paskowe by poznać mniej więcej parametry wody jeśli nie masz pieniędzy na kropelkowe bądź poszukać kogoś kto ma i za drobną opłatą zrobić. Wtedy będziesz miał pewność, że akwarium dojrzało na tyle by wpuścić mieszkańców. Jeśli teraz zbyt szybko i zbyt dużo wpuścisz na raz ryb może to zachwiać biologią zbiornika i przyniesie to więcej szkody niż pożytku.
Tak jak napisałam wyżej zdecyduj się na parkę/harem większych ryb i do tego nieduża ławica z małych rybek.

Poczekaj jeszcze przynajmniej z tydzień dwa zanim wpuścisz obsadę. Najlepiej by było gdybyś się zaopatrzył chociaż w testy paskowe by poznać mniej więcej parametry wody jeśli nie masz pieniędzy na kropelkowe bądź poszukać kogoś kto ma i za drobną opłatą zrobić. Wtedy będziesz miał pewność, że akwarium dojrzało na tyle by wpuścić mieszkańców. Jeśli teraz zbyt szybko i zbyt dużo wpuścisz na raz ryb może to zachwiać biologią zbiornika i przyniesie to więcej szkody niż pożytku.
- 0

Wykonałem testy paskowe JBL - z którego podane zostały powyższe parametry PH oraz twardość. NO2 i NO3 w małych ilościach dlatego pytam Was o radę pomoc i sprawdzenie
By zmniejszyć pH oraz twardość, a jako że nie posiadam filtra RO - będę próbował przy podmiankach wody mieszać kranówe z wodą desytlowaną - ktoś próbował ma jakieś większe doświadczenie w tym temacie?
PS: nadal czekam na opinie pozostałych
Pozdrawiam

By zmniejszyć pH oraz twardość, a jako że nie posiadam filtra RO - będę próbował przy podmiankach wody mieszać kranówe z wodą desytlowaną - ktoś próbował ma jakieś większe doświadczenie w tym temacie?
PS: nadal czekam na opinie pozostałych

Pozdrawiam
- 0
- Nowy na forum
Wodę RO można kupić w sklepach zoologicznych także poszukaj czy w którymś nie sprzedają. To małe akwarium także koszt nie będzie duży.
- 0

- Nowy na forum
Ja podmieniam w proporcji 50% RO i 50% kranu.
- 0

Moim zdaniem do tej wielkości akwarium - tylko jednogatunkowe .
Nie miałem ww. Ryb więc ci nie podpowiem za dużo .
Natomiast - zaletą akwarium jednogatunkowego , jest to że możesz zaobserwować zachowania i korelacje ryb w grupie . Przy kilku gatunkach nie możliwe .
Ryby sklepowe czy inne ?
Co do ro - do jakich parametrów chcesz dążyć ?
Jakie zamierzasz na stałe utrzymywać ?
Nie miałem ww. Ryb więc ci nie podpowiem za dużo .
Natomiast - zaletą akwarium jednogatunkowego , jest to że możesz zaobserwować zachowania i korelacje ryb w grupie . Przy kilku gatunkach nie możliwe .
Ryby sklepowe czy inne ?
Co do ro - do jakich parametrów chcesz dążyć ?
Jakie zamierzasz na stałe utrzymywać ?
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
jak przedmówcy jak prętniki to raczej nie głowaczyki
prętnik to azjata więc do niego ławice drobiazgu azjatyckiego np razbory.
do głowaczyków idealnie pasują pseudomugile.
a o miedzikach zapomnij
to bardzo czupurne towarzystwo i jedynym sposobem na rozładowanie agresji jest duży zbiornik i większe stado wtedy zajmą się sobą w przeciwnym razie będą ci skubać wszystko co się nawinie. a że prętniki i głowaczyki to stoiki to będą mieć przechlapane .
no i zbiornik na te chwile to świeżyna. podejrzewam że jeszcze nie zastartował cykl . daj mu trochę czasu przed wpuszczeniem mieszkańców.
prętnik to azjata więc do niego ławice drobiazgu azjatyckiego np razbory.
do głowaczyków idealnie pasują pseudomugile.
a o miedzikach zapomnij

no i zbiornik na te chwile to świeżyna. podejrzewam że jeszcze nie zastartował cykl . daj mu trochę czasu przed wpuszczeniem mieszkańców.
- 1