112 litrów
112 litrów
Chciałabym wam zaprezentować nasze 112 litrowe akwarium, które ruszyło dokładnie tydzień temu. Podłoże, wodę, filtr przenieśliśmy z mniejszego akwarium. Na tej długiej gałęzi korzenia myślę nad zaszczepieniem mchu. Jakie jeszcze rośliny mogę dosadzić do akwarium by je trochę zagęścić? Wszelkie uwagi dobre jak i te mniej dobre mile widziane
Obecnie w akwarium mieszka 11 kirysów pigmejskich, zbrojnik albinos, 2 ampularie, 4 helenki i kilka świderków. Planowana obsada po dojrzeniu baniaka : harem pielęgniczek viejita oraz 20 sztuk neonów simulans. Swoją drogą czy pielęgniczki ich nie zjedzą?
Roślinność hydrocotyle tripartita sp. Japan, żabienica ocelot i amazońska, kabomba żółta, ludwigia repens oraz christmas moss.
Filtracja JBL Cristal Profi e901
Podłoże tył - żwirek, piasek kwarcowy
Oświetlenie power led 11W
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

Obecnie w akwarium mieszka 11 kirysów pigmejskich, zbrojnik albinos, 2 ampularie, 4 helenki i kilka świderków. Planowana obsada po dojrzeniu baniaka : harem pielęgniczek viejita oraz 20 sztuk neonów simulans. Swoją drogą czy pielęgniczki ich nie zjedzą?
Roślinność hydrocotyle tripartita sp. Japan, żabienica ocelot i amazońska, kabomba żółta, ludwigia repens oraz christmas moss.
Filtracja JBL Cristal Profi e901
Podłoże tył - żwirek, piasek kwarcowy
Oświetlenie power led 11W
- 3
Pozdrawiamy Hubert i Monika 

Re: 112 litrów
Monika a Tobie się podoba - jak tak to gitarra.
Nie wiem czy uda Ci się wyhodować gęste chwasty na tym świetle i podłożu, dodatkowo myślę, że właśnie to podłoże może nieźle buforować w górę i uzyskanie ph 6,5 jest raczej wątpliwe.
Obsada jednak ze sporymi i agresywnymi pielęgniczkami może jednak do przemyślenia,
zaszczepianie mchu przy tym ładnym zółtku może też nie zaskoczyć.
Nie wiem czy uda Ci się wyhodować gęste chwasty na tym świetle i podłożu, dodatkowo myślę, że właśnie to podłoże może nieźle buforować w górę i uzyskanie ph 6,5 jest raczej wątpliwe.
Obsada jednak ze sporymi i agresywnymi pielęgniczkami może jednak do przemyślenia,
zaszczepianie mchu przy tym ładnym zółtku może też nie zaskoczyć.
- 0
Mann am Boden
Dokładnie tak, Piotrek zaproponował taką obsadę w moim temacie ale po zobaczeniu na żywo neonów simulans zaczęłam się zastanawiać czy nie są zbyt malutkie do pielęgniczek.
- 0
Pozdrawiamy Hubert i Monika 

Witam, pierwsze wrażenie fajne, biały piasek i korzeń szczególnie... Jak będą bybki zrobi się ciekawie PS mam nadzieje że mnie nikt za tą opinie nie wywali z forum?
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 24
- GG: 0
Ryby handlowe zazwyczaj jeszcze rosną - zależy jakie kupiłaś .
Przede wszystkim akwarium ma się podobać tobie .
W która stronę później pójdziesz lub nie - sama wybierzesz .
Dobre rady jak i krytykę bierz pod uwagę -a najważniejsze aby zwierzętom nie było źle .
Ja dałbym jeszcze inne rodzaje drewna - aby zbrojnik miał różne drewno , no i sam on ?
Przede wszystkim akwarium ma się podobać tobie .
W która stronę później pójdziesz lub nie - sama wybierzesz .
Dobre rady jak i krytykę bierz pod uwagę -a najważniejsze aby zwierzętom nie było źle .
Ja dałbym jeszcze inne rodzaje drewna - aby zbrojnik miał różne drewno , no i sam on ?
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Tomasz simulansy nawet jak podrosną to bykami nie zostaną,
Monika olej chwasty,
w weekend wyjdź na zewnątrz,
poszukaj jakiś otoczaków ( mogą być z osiedlowych klombów
),
poszukaj większej ilości korzeni, gałązek, patyków - jak nie chcesz kupować ( może ktoś własnie ma do oddania ), albo zbierz sama ( jest parę miejsc nawet w mieście gdzie jeszcze można to zrobić, są też tematy jak je preparować),
wprowadź najpierw kąsacze dopiero z czasem pielęgniczki
Monika olej chwasty,
w weekend wyjdź na zewnątrz,
poszukaj jakiś otoczaków ( mogą być z osiedlowych klombów

poszukaj większej ilości korzeni, gałązek, patyków - jak nie chcesz kupować ( może ktoś własnie ma do oddania ), albo zbierz sama ( jest parę miejsc nawet w mieście gdzie jeszcze można to zrobić, są też tematy jak je preparować),
wprowadź najpierw kąsacze dopiero z czasem pielęgniczki
- 0
Mann am Boden
Wiem o tym - miałem chwilę kiedyś - pokarm
Ze zbieraniem - najlepiej z rana lub poniżej -2 - wtedy bez gratisów będzie
Ze zbieraniem - najlepiej z rana lub poniżej -2 - wtedy bez gratisów będzie
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Simulansy dadzą radę, apisto mi jeszcze nic nie zjadło z ryb 
Możesz próbować z innesa ale simulansow wrzucisz wiecej i ma to szansę fajnie wyglądać.
Co do akwarium dla mnie nieco za jasno, tak jak piszą chłopaki - kilka liści dębu, kilka szyszek olchy i zrobi się milej. Poza tym simulansy ładniej wyglądają, w mega swietle mogą wypadać dość blado.
@tapatalk

Możesz próbować z innesa ale simulansow wrzucisz wiecej i ma to szansę fajnie wyglądać.
Co do akwarium dla mnie nieco za jasno, tak jak piszą chłopaki - kilka liści dębu, kilka szyszek olchy i zrobi się milej. Poza tym simulansy ładniej wyglądają, w mega swietle mogą wypadać dość blado.
@tapatalk
- 0

Ważne: jak się okazuje, większość oferowanych ryb pod nazwą handlową jako A.vijeta to tak naprawdę na 95% A.macmasmerti. Więc prawdopodobnie to wlasnie kupisz - uczulam na wodę: jeśli masz możliwość to zbij twardości i pH do niższych poziomów niż bstocka kranowka, bo ekipa ma szansę paść po kilku dniach.
Mam wodę podobną jak wodociągi w bstoku i spotkala mnie niemila niespodzianka - a ryby niby na kranie...
Jeśli chcesz pewniaka na kranowce to Kadadu sklepowe na 100% dadzą radę.
@tapatalk
Mam wodę podobną jak wodociągi w bstoku i spotkala mnie niemila niespodzianka - a ryby niby na kranie...
Jeśli chcesz pewniaka na kranowce to Kadadu sklepowe na 100% dadzą radę.
@tapatalk
- 0