Obsada do 112l.
Obsada do 112l.
W przyszłym tygodniu stawiamy baniak 112l, czekamy aż dojrzeje i wpuszczamy 6 kirysów pigmejskich, jednego zbrojnika albinosa, dwa ślimaki ampularie i kilka helenek. Mój narzeczony bardzo by chciał by w akwarium znalazł się samiec bojownika czyli zakładając akwarium będziemy szli w stronę Azji. Na pewno nie chcemy zakładać haremu bojownika. Jakie rybki można do niego wpuścić by ich nie pozabijał? Kupując bojownika będziemy się starali kupić takiego, który pływał w akwarium z innymi rybami. Podobają mi się razbory borneańskie ale czy one nie będą zbyt małe do bojownika?
- 0
Pozdrawiamy Hubert i Monika 

Re: Obsada do 112l.
Kirysy i zbrojnika sobie odpuść cię - nie ten kontynent - jeśli chodzi o Azję . . Kirysy powinny być w stadzie - 6 szt to A mało .
Do Azji pasuje glonojad syjamski , rozbory , pretniki - jest trochę tych ryb .
Do Azji pasuje glonojad syjamski , rozbory , pretniki - jest trochę tych ryb .
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Glonojad syjamski jak najbardziej, akwarium wyczyszczą wam krewetki. Ciekaw jestem jak wyszloby polaczenie pretnik + bojownik? Z razborami nie powinno byc problemu. Nie wiem jak borneanskie, ale klinowe, diamentowe lub hengela bez problemu. Zastanówcie sie czy nie wpuścić kilku sztuk malego gatunku bocji.
- 2
glonojad syjamski odpada, rośnie szybko i duży, poza tym im starszy tym bardziej wredny .
alternatywą może być przylga chińska lub kosiarki( chociaż te jak podrosną to glony jedzą jak nie ma nic innego)
jak bocje to nie krewetki niestety.
erzacem kirysów może być mułojad , jak się dobrze zaaranżuje zbiornik to nawet jest do zobaczenia.
brzanki, danio, rozbory
prętniki i guraminy na tyle spokojne że bojkowi krzywdy nie zrobią na tyle duże że bojownik nie zrobi krzywdy im.
alternatywą może być przylga chińska lub kosiarki( chociaż te jak podrosną to glony jedzą jak nie ma nic innego)
jak bocje to nie krewetki niestety.
erzacem kirysów może być mułojad , jak się dobrze zaaranżuje zbiornik to nawet jest do zobaczenia.
brzanki, danio, rozbory
prętniki i guraminy na tyle spokojne że bojkowi krzywdy nie zrobią na tyle duże że bojownik nie zrobi krzywdy im.
- 1
To tylko 112l - bocjom za mało miejsca , kosiarki również wyrosną .
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Monika,
jak obiecałem, wrzucam swoje typy:
#1: Azja
Prętnik 1+2
Razborki klinowe 10
Babki tęczowe (dno): 1-4 szt
#2: Ameryka Południowa
małe apisto (np. Viejita czy Agassizi) 1+2 (szukaj sklepowych, trzymanych na kranówie)
Neon zielony (simulans) 20 szt
Kirys malutki (Habrosus): 8 szt
Otosek przyujściowy: 4-6 szt.
#3: Afryka
Proporczykowce (np. z Kap Lopez) - haremik / alternatywnie Barwniaki
Lśniącooczki Normana 20 szt
Nie mam pomysłu co wrzucić na dno, może krewetki?
jak obiecałem, wrzucam swoje typy:
#1: Azja
Prętnik 1+2
Razborki klinowe 10
Babki tęczowe (dno): 1-4 szt
#2: Ameryka Południowa
małe apisto (np. Viejita czy Agassizi) 1+2 (szukaj sklepowych, trzymanych na kranówie)
Neon zielony (simulans) 20 szt
Kirys malutki (Habrosus): 8 szt
Otosek przyujściowy: 4-6 szt.
#3: Afryka
Proporczykowce (np. z Kap Lopez) - haremik / alternatywnie Barwniaki
Lśniącooczki Normana 20 szt
Nie mam pomysłu co wrzucić na dno, może krewetki?
- 1

ad.#3 - Kaplopezy i Normani to "ryby z góry", więc prawie cały baniak jakby pusty
Normani i Barwniaki to góra i dół (jakoś słabo środek, ale jedne "zejdą", drugie "wejdą"), nie trzeba dodawać nic na dno ( nie zawsze i wszędzie "służby sanitarne" są potrzebne, a w większości i tak funkcja ta jest mityzowana )
Normani i Barwniaki to góra i dół (jakoś słabo środek, ale jedne "zejdą", drugie "wejdą"), nie trzeba dodawać nic na dno ( nie zawsze i wszędzie "służby sanitarne" są potrzebne, a w większości i tak funkcja ta jest mityzowana )
- 0
Mann am Boden
Normani bardzo ładnie trzymają się "środka", podobnie jak Neony z SA -> mam kilkanaście szt w domowym
- 0

A patrz, ja miałem ich łącznie jakieś 50 szt. i wszystkie ( prócz 75% zeżartych przez paskudy, ) wyskoczyły, bo jakoś tak przy górze pływały 

- 1
Mann am Boden
miewan pisze:A patrz, ja miałem ich łącznie jakieś 50 szt. i wszystkie ( prócz 75% zeżartych przez paskudy, ) wyskoczyły, bo jakoś tak przy górze pływały
Hahah

Aleee suzno będzie miała pokrywę - nie wylecą a są naprawdę pocieszne.
- 0