Oświetlenie led w starej jarzeniówce... DIY
Re: Oświetlenie led w starej jarzeniówce... DIY
Nie wpadajmy w panikę. Rtęć jest nawet w popularnych świetlówkach kompaktowych. Firmy mówią, że są bezpieczne i w granicach normy ale kto to może wiedzieć jak to do końca jest naprawdę.
Całkowity zakaz używania rtęci ma być wprowadzony w roku 2020. (prawdopodobne jest, że przejdziemy wówczas na diody
lub może coś innego wymyślą )
Całkowity zakaz używania rtęci ma być wprowadzony w roku 2020. (prawdopodobne jest, że przejdziemy wówczas na diody

- 0
- Bywalec
- Reputacja: 65
- GG: 0
Cezar pisze:Nie wpadajmy w panikę. Rtęć jest nawet w popularnych świetlówkach kompaktowych. Firmy mówią, że są bezpieczne i w granicach normy ale kto to może wiedzieć jak to do końca jest naprawdę.
Całkowity zakaz używania rtęci ma być wprowadzony w roku 2020. (prawdopodobne jest, że przejdziemy wówczas na diodylub może coś innego wymyślą )
akurat informacje podawane przez producentów są mocno dyskusyjne, a rtęć szczególnie w formie oparów jest dość spora miną.
pojawiają się informacje o zatruciach oparami z rozbitych świetlówek kompaktowych
- 0
slim2102 pisze:Seban pisze:W jaki sposób Twój tato otworzył świetlówkę? Pomysł i wykonanie rewelka.
Najpierw okleił jeden koniec taśma malarską a później wydłubał śrubokrętem w aluminium dziurę. Dostał się do szkiełka które lekkim uderzeniem przebił nie uszkadzają przy tym rury.straszny_dran pisze:Mam tyko jedno pytanie
a co się stało z całym tym syfem ze starej świetlówki ? Po otwarciu ?
chodzi mi o rtęć
Paaaaaniejaka rtęć. Rtęć jest w starych termometrach, a w jarzeniowkach masz gaz który świeci. Dlatego jak się tłuką, to wybuchają. W środku na ściankach masz po za tym biały proszek, a to jak się go pozbyłem to widzisz w poście
Ten biały proszek to luminofor zawierający rtęć ...
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
- 0
Pozdrawiam
Tomek

シクリッド タンガニーカ
Misiak pisze:Rtęć jest.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awietl%C3%B3wka#Wady
Hm ciekawe gdzie ona jest, może znajduje się w luminoforze?
- 0

Tak, dokładnie w tym białym czymś. Opary jakieś tam pojawiają się gdy świetlówka pracuje i wtedy lepiej jej nie tłuc 

- 0
No to chylę czoła
Człowiek całe życie się uczy
A co do lampy DIY, właśnie zaświeciła ! Wieczorkiem wrzucę zdjęcia:)
edit:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

Człowiek całe życie się uczy

A co do lampy DIY, właśnie zaświeciła ! Wieczorkiem wrzucę zdjęcia:)
edit:
- 6
- Czasami zagląda
- Reputacja: 15