Amazonka
Re: Amazonka
Zwisy to coś delikatnego. Coś w stylu wierzby mandżurskiej i red moor. Te na dole to standardowo, jakiś grab, dąb wierzba, brzoza. Ja mam tylko drobnicę grabu.
- 0

Red moor mam 2-3 korzenie - pływają póki co , mam tez 3 duże korzenie torfowe
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
jakiej wielkości zbiornik? mam kilka swoich ze starej bańki, pochodzą z z torfowiska ,ale przez długi czas były w akwa, z tym ze przez równie długi "leżakowały w piwnicy, więc suche jak .....
- 0
Taką aranżację jak na zdjęciu bym chciał.
Mam kilka dębowych kołków w garażu lub w piwnicy. Są dwa problemy:
- kołki nie są spreparowane i na 100% nie zdążę tego zrobić do soboty. Nigdy nie były moczone a leżą już z 3 lata, więc wysuszone na maksa.
- chyba wszystkie są proste, żaden nie ma ani jednego rozgałęzienia
Do tego kilka otoczaków wielkości ludzkiej głowy i gotowe. Zamiast tego grubego zwisu po prawej stronie można dać coś delikatnego, np. wspomniana wcześniej wierzba mandżurska lub cieńszy red moor. Niestety wierzbę całą rozdałem a red moor mam tylko 3 niewielkie kawałki w swoim baniaku.
Mam kilka dębowych kołków w garażu lub w piwnicy. Są dwa problemy:
- kołki nie są spreparowane i na 100% nie zdążę tego zrobić do soboty. Nigdy nie były moczone a leżą już z 3 lata, więc wysuszone na maksa.
- chyba wszystkie są proste, żaden nie ma ani jednego rozgałęzienia
Do tego kilka otoczaków wielkości ludzkiej głowy i gotowe. Zamiast tego grubego zwisu po prawej stronie można dać coś delikatnego, np. wspomniana wcześniej wierzba mandżurska lub cieńszy red moor. Niestety wierzbę całą rozdałem a red moor mam tylko 3 niewielkie kawałki w swoim baniaku.
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Kilka innych przykładowych fotek.
Warzna rzecz. Korzenie muszą mieć jak najmniej odstających zakończeń. Najlepiej aby badyl zaczynał się nad wodą i kończył w piachu. Fajnie byłoby aby był jak najbardziej pokręcony. Tetry jak się wystraszą to strzelają gdzie popadnie. Mogą się nadziać na odstające kawałki drewna.
Warzna rzecz. Korzenie muszą mieć jak najmniej odstających zakończeń. Najlepiej aby badyl zaczynał się nad wodą i kończył w piachu. Fajnie byłoby aby był jak najbardziej pokręcony. Tetry jak się wystraszą to strzelają gdzie popadnie. Mogą się nadziać na odstające kawałki drewna.
- 0

Drugim pomysłem jest wsadzenie jednak chwastów. Lecz tylko w przypadku gdy oświetlenie będzie za mocne. Nurzaniec wtedy przytłumi światło. Jeżeli nurzaniec gigantea to coś podobnego jak postawiłem w Drozdowie. Czyli po jednej stronie jakiś spory konar a po przeciwnej kępa nurzańca przyciśnięta otoczakiem. Po środku jakiś niewielki akcent korzenno - otoczakowy.
- 0

Lub opcja z rumowiskiem po środku i po bokach dwie oddzielne kępy nurzańca.
Wtedy zamiast gigantea wybrał bym skręcony. Niestety nie znam jego nazwy i nie wiem czy występuje on w amazonce.
Wtedy zamiast gigantea wybrał bym skręcony. Niestety nie znam jego nazwy i nie wiem czy występuje on w amazonce.
- 0

Jeżeli ktoś coś ma, co by się przydało to proszę pisać. Ja zabiorę drągi dębu i drobnicę grabu. Poza tym potrzebna będzie piłka do drzewa. Będę też potrzebował napowietrzaczy z kamieniami napowietrzającymi. Napowietrzacze oddam w niedzielę.
- 0