Restart

Tutaj możesz pochwalić się swoim akwarium.

Re: Restart

autor: Windus » 17 lis 2015, 10:24

thaz pisze:Nie spotkałem jeszcze nikogo, komu udałoby się rozmnożyć Ramirezy ;)

thaz Ty poważnie piszesz? Tak ciężko je rozmnożyć? Nigdy się nad nimi nie zastanawiałem.

Mattteusch pisze:Nigdy nie wydawało mi się, żeby pół kostki było za dużą ilością, poza rybami mam też sporo krewetek RC i dwie amano.

Pielęgniczki nie ganiają Ci krewetek?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 188
GG: 3079576

autor: pawelek2304 » 17 lis 2015, 15:34

Wszystko przez to że ludzie źle rozumieją słowo "ROZMNOŻENIE" które jest mylone z tarłem. Rozmnożenie to tarło+odchowanie młodych.
  • 1

Bywalec

Reputacja: 18
GG: 4993916

autor: Mattteusch » 17 lis 2015, 17:38

Windus pisze:Pielęgniczki nie ganiają Ci krewetek?

Czasami widzę, jak ramirezy (w szczególności samica) szybkim ruchem porywają coś z podłoża, czemu czasem towarzyszy szybki odskok malutkiej krewetki, więc wnioskuję, że zdarza im się zjeść malucha. Dużych RC i Amano nie ruszają, chyba że w czasie tarła zbliży się któraś do ikry, to ją szybko przegoni i tyle.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 40
GG: 0

autor: Windus » 17 lis 2015, 19:52

pawelek2304 pisze:Wszystko przez to że ludzie źle rozumieją słowo "ROZMNOŻENIE" które jest mylone z tarłem. Rozmnożenie to tarło+odchowanie młodych.

Pisząc rozmnażanie miałem właśnie na myśli tarło plus odchowanie młodych. Na prawdę myślałem, że Ramirezki są mniej problemowe.

Mattteush pisze:Czasami widzę, jak ramirezy (w szczególności samica) szybkim ruchem porywają coś z podłoża, czemu czasem towarzyszy szybki odskok malutkiej krewetki, więc wnioskuję, że zdarza im się zjeść malucha. Dużych RC i Amano nie ruszają, chyba że w czasie tarła zbliży się któraś do ikry, to ją szybko przegoni i tyle.

Tak podejrzewałem, że pielęgniczki mogą je ganiać. Dlatego na jakiś czas zrezygnuje z pielęgniczek.
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 188
GG: 3079576

autor: Mattteusch » 22 lis 2015, 12:16

Dzisiaj miało miejsce od dawna wyczekiwane tarło ramirezek :) Tym razem wybrały sobie inną miejscówkę, na liściu obok filtra.
Pierwsze zdjęcie oryginalne, drugie rozjaśnione i ze zwiększonym kontrastem, żeby było lepiej widać :)
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Zapewne nic nawet się nie wykluje, ale fajnie tak pooglądać jak rodzice zgodnie zmieniają się w czasie opieki nad ikrą :D

• 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 28 lis 2015, 00:31

Aktualka

Woda trochę zbrązowiała dzięki liściom, zdjęcie jest ciut za jasne. Mnie taki kolor odpowiada, nie będę już go zmieniał :)
Samiczka trochę podgryziona przez samca przed ostatnim tarłem, ale z tego co obserwuję chyba już się uspokoił, nie gania jej tak agresywnie jak wcześniej. Przeważnie demonstruje sie bokiem i tyle :) a co do szyb, wiem że nieco brudne ale to zdjęcie robione przed ich czyszczeniem, a już dawno tego nie robiłem ;p
No i samczyk, z moich obserwacji i porównania zdjęć wynika, że od kiedy go wpuściłem zrobił się nieco masywniejszy i urosły mu płetwy, a szczególnie czubek :)

Jakość zdjęć niestety nie powala, miałem dostęp tylko do swojej marnej komórki... Jak się to prezentuje? :)

• 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 13 gru 2015, 07:51

Aktualizacja, były drobne zmiany. Pozbyłem się tej 'bandy mikrozoriów' z pierwszego planu i wielkiej lobelii cardinalis, która gubiła kolejne dolne liście zabierając im dojście do światła tymi górnymi. Dodałem też patyki, które pierwotnie miały trafić do 8l, ale się rozmyśliłem :D
Myślę też na zostawieniem tam z tyłu, obok filtra albo małej sadzonki lobelii albo kawałka mikrozorium. Ewentualnie, żeby wypełnić tą pustkę, mogę zatopić dużego liścia dębu i oprzeć tam o ścianę akwarium.

• 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: thaz » 13 gru 2015, 08:38

E, z microsoriami było fajniej moim zdaniem ;)
Przestań tam wkładać ręce już ;)
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes

Reputacja: 815
GG: 4361230

autor: Mattteusch » 13 gru 2015, 12:05

Zmiana była nieco spontaniczna, chciałem pozbyć się starych liści i niechcący wszystko rozwaliłem ;p Ale w sumie to mi się wydawało zawsze że te mikrozoria kontrastowały z resztą akwarium, bo miały bardzo żywą zieleń, a w reszcie zbiornika raczej przeważają brązy. No i wiele spodnich liści było już starych i musiałem usunąć, a przy okazji zauważyłem że z jednej zwartki zrobiły się już 3 to pomyślałem że warto rozdzielić i poczekać aż każda z nich osobno zgęstnieje :) No i przy okazji te patyki kusiły żeby ich użyć ;p

• 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 18 gru 2015, 08:13

Tak się ostatnio złożyło, że trafiła się okazja do wymiany roślinkami i dostałem pistię :) Wiem, że miałem już rąk nie wsadzać, toteż wrzuciłem je znad tafli, nie mocząc rąk :D A tak poważnie to od dawna myślałem nad pistią i w końcu trafiła się okazja, to nie mogłem przegapić. Poza tym nic się nie zmieniło, chociaż myślę też o zmianie tego wątłego, żółtawego nurzańca na nowe sadzonki, które mam już w misce, też z tej wymiany.

• 0

Awatar użytkownika
Rezydent

PoprzedniaNastępna