Filtry diversa
Re: Filtry diversa
Z tym lataniem, jeżeli chodzi o to że gąbka leży sobie w pojemniku to nie, bo wziąłem większą, z fana-1, i ona tam na styk była włożona, a jeżeli chodzi o wirnik to faktycznie lata, stuka o coś, ale nie umiem tego naprawić 
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

- 0
Ja miałem ten filterek (chyba 300) ale wygląd ten sam... napowietrzanie wodę z akwarium wypompowuje... tak to działa ale wyparła go kaskadka aquaela w wersji mini i jestem z tej zmiany mega zadowolony...
Zacznijmy od tego co chcesz mieć w tej 8...
Zacznijmy od tego co chcesz mieć w tej 8...
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0
Już kupiłem claro 200. W tym akwarium będą tylko krewetki RC i małe ampularie, jak dotychczas. Filterek działa cicho, bez zarzutów (jak na razie, bo chodzi dopiero 2 godziny
) Musiałem użyć deszczownicy bo bez niej to pralkę mi robił... Teraz muszę tylko kupić przedłużacz i lampkę led o barwie koło 6000K, bo ta co mam ma barwę "warm white" czyli pewnie ok. 2700K, a z tego co się dowiedziałem na innym forum to nie pomoże roślinom a jedynie wspomoże glony.

- 0
Krewetki to lubią na gąbce żerować, a w tym filterku to się nie uda...
On ma też chyba gąbke z dużymi dziurami, może warto by było jakąś drobną gąbką go obwiązać tak by krewetki mogły na niej siadać i by ich do środka nie powciągało...
Co do światełka, to chyba mchy tam głównie będą... może zobacz jak będzie rosło by nie przeinwestować...
On ma też chyba gąbke z dużymi dziurami, może warto by było jakąś drobną gąbką go obwiązać tak by krewetki mogły na niej siadać i by ich do środka nie powciągało...
Co do światełka, to chyba mchy tam głównie będą... może zobacz jak będzie rosło by nie przeinwestować...
- 0
- Rezydent
Akurat z tymi mchami to na razie słabo idzie, bo mam mchu bardzo mało. Na obecną chwilę akwarium wygląda tak:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Jak widać, mchu jest troszeczkę na tym kamieniu w rogu, ale do tego moczą mi się już wygotowane suche gałęzie, które znalazłem w lesie kiedy byłem po liście. Docelowo w tym akwarium będą jeszcze właśnie te gałęzie (najpewniej dębowe, ale nie mam pewności czy to nie klon albo inne liściaste drzewo), więcej mchu, jak narośnie, no i oczywiście inny aranż. A wracając do filterka, pracuje cicho, ale jak jest idealna cisza to słychać lekkie brzęczenie, ale bardzo ciche. No i zauważyłem że filtr musi być w całości zanurzony w wodzie, ale to akurat nie problem
Mając taką właśnie lampkę LED 3W o barwie koło 2700K i uwzględniając, że dotychczas nie świeciłem w ogóle, ile czasu dziennie powinienem świecić?
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Jak widać, mchu jest troszeczkę na tym kamieniu w rogu, ale do tego moczą mi się już wygotowane suche gałęzie, które znalazłem w lesie kiedy byłem po liście. Docelowo w tym akwarium będą jeszcze właśnie te gałęzie (najpewniej dębowe, ale nie mam pewności czy to nie klon albo inne liściaste drzewo), więcej mchu, jak narośnie, no i oczywiście inny aranż. A wracając do filterka, pracuje cicho, ale jak jest idealna cisza to słychać lekkie brzęczenie, ale bardzo ciche. No i zauważyłem że filtr musi być w całości zanurzony w wodzie, ale to akurat nie problem

- 0
Max 6h na dobę, co tydzień dodawaj po 1 godzinie. Jak dojdziesz do 10 godzin to zadecydujesz czy dokładasz jeszcze godzinę lub dwie. Ja jestem zwolennikiem 10h.
Jak najszybciej zmień barwę światła. Rośliny prawdopodobnie zaczną gnić i będziesz miał wysyp glonów. Szukaj barwy około 8000k, jak nie znajdziesz to minimum 6000-6500k. Przy niższej barwie pociągnie anubias, może ludwigia repens.
Jak najszybciej zmień barwę światła. Rośliny prawdopodobnie zaczną gnić i będziesz miał wysyp glonów. Szukaj barwy około 8000k, jak nie znajdziesz to minimum 6000-6500k. Przy niższej barwie pociągnie anubias, może ludwigia repens.
- 0

No masz GU10 to nie będzie to drogie!
Pistię możesz dać na powierzchnie, w korzeniach krewetki też będą szaleć...
Pistię możesz dać na powierzchnie, w korzeniach krewetki też będą szaleć...
- 0
- Rezydent
Właśnie wróciłem z LM. Mam leda o barwie światła 6500K, 4W ---> 30W co daje ponad 3W na litr
Nie jest to lekka przesada? W sensie, nie będzie z tego jakiejś katastrofy?

- 0