chory kirysek
chory kirysek
Wczoraj u kiryska spiżowego zauważyłem czarne plamki na bokach, wyglądały jak siniaki. Myślałem, że to może być pozostałość po agresji ramirez. Jednak dzisiaj rano przed wyjściem z domu zauważyłem, że na krawędziach tych plamek pojawiło się coś białego, jakby nalot albo złuszczona skórka... Ma ktoś pomysł co to jest i co należy zrobić?
- 0
Re: chory kirysek
Jeśli wygląda drastycznie to nie czekaj i odławiaj do jakiegoś kotnika.
Wrzuć foto zwierzęcia.
Wrzuć foto zwierzęcia.
- 0
Długotrwała kąpiel w soli soli kamiennej niejodowanej (akwarium bądź sterylniak) + popraw warunki w zbiorniku ogólno bytowe( więcej podmian) - ryba z ranami radzi sobie sama chyba że w akwarium jest problem.
Udało ci się zamknąć cykl azotowy ? To również może być problem
Bez zdjęcia dokładnego wróżenie z fusów
Udało ci się zamknąć cykl azotowy ? To również może być problem
Bez zdjęcia dokładnego wróżenie z fusów
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Kiryska z trudem wyłowiłem (nie jest apatyczny, rusza się normalnie), ale podczas uciekania od siatki gdzieś zgubił ten biały nalot, którego było już więcej niż dzisiaj rano. Oto zdjęcie kiryska:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Widać ciemną plamę na boku
Tu zdjęcia kiryska zrobione rano, kiedy miał tylko trochę nalotu:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Widać białe kropki koło ciemnej plamki, przed samym wyłowieniem z akwarium miał ich o kilka więcej.
Soli kamiennej niejodowanej nie mogłem znaleźć w żadnym sklepie na całym osiedlu, więc kupiłem w zoologu jedyną sól jaką mieli:
No i znalazłem nadmanganian potasu, który kupiłem już kilka lat temu (ale przeterminowany nie jest )
Nie wiem którego użyć, ani jak każdego z nich użyć. Czy wpuścić kiryska z powrotem do akwarium i tam nasypać soli, czy zostawić go w pojemniku z wodą i tam nasypać? No i ile nasypać?
Zauważyłem też, że kirysek ma jakby przykrócone wąsiki. Ale tu podejrzewam że to robota ramirez. Niestety nie mam akwarium którego mógłbym użyć jako sterylniaka.
Widać ciemną plamę na boku
Tu zdjęcia kiryska zrobione rano, kiedy miał tylko trochę nalotu:
Widać białe kropki koło ciemnej plamki, przed samym wyłowieniem z akwarium miał ich o kilka więcej.
Soli kamiennej niejodowanej nie mogłem znaleźć w żadnym sklepie na całym osiedlu, więc kupiłem w zoologu jedyną sól jaką mieli:
No i znalazłem nadmanganian potasu, który kupiłem już kilka lat temu (ale przeterminowany nie jest )
Nie wiem którego użyć, ani jak każdego z nich użyć. Czy wpuścić kiryska z powrotem do akwarium i tam nasypać soli, czy zostawić go w pojemniku z wodą i tam nasypać? No i ile nasypać?
Zauważyłem też, że kirysek ma jakby przykrócone wąsiki. Ale tu podejrzewam że to robota ramirez. Niestety nie mam akwarium którego mógłbym użyć jako sterylniaka.
- 0
A nie były to pechezyki powietrza - raczej nic nie spada z ryby gdy jest chora - póki co nie dawaj nic i obserwuj ryby- dla kirysa powiększ zbiorniczek i daj kryjowke
- 0
A poradzi sobie w misce z wodą z akwarium bez filtra? Miska ma 2 litry, wlałem pół na pół wodę z akwarium i kranówkę, włożyłem 2 małe mikrozoria i przewróconą doniczkę ceramiczną, jako kryjówkę. A co do częstszych podmian, wymieniam 10 litrów co tydzień, co w 45l akwarium daje wymianę ok. 22,2%, czy powinienem wymieniać więcej, albo częściej? A co do zamknięcia cyklu azotowego, da się to jakoś sprawdzić nie mając testów?
- 0
Kirys oddycha powietrzem przez jelito - temu podplywa często do powierzchni - poczytaj o tychże rybach a dowiesz się więcej o nich i łatwiej będzie ci się opiekować nimi - na zdjęciach nic nie widać
Zwiększ częstotliwość . -nie ilość
No zacznij myśleć o większym akwarium - będzie łatwiej
Ja też mam problem z małymi akwariami - są niestabilne , zmiany zachodzą często i niezauwazalnie, łatwo o zdestabilizowanie ekosystemu a cierpią ryby
Zwiększ częstotliwość . -nie ilość
No zacznij myśleć o większym akwarium - będzie łatwiej
Ja też mam problem z małymi akwariami - są niestabilne , zmiany zachodzą często i niezauwazalnie, łatwo o zdestabilizowanie ekosystemu a cierpią ryby
- 0
biały nalot mógł być "wysypem" śluzu a to już m.in coś nie tak z wodą.
fakt fotki nic nie pokazują, ale to z rybą w pojemniku nie zwiastuje nieszczęścia
fakt fotki nic nie pokazują, ale to z rybą w pojemniku nie zwiastuje nieszczęścia
- 0
Mann am Boden
Do tej miska daj chociaż napowietrzanie i podmieniaj codziennie około 5-10% wody.
- 0
No faktycznie zdjęcia słabe ale jak wiadomo kirysek uciekał i sie chował, także nie udało mi się zrobić lepszych. A co do oddychania przez jelito, ja to wiem ale jakoś do tej pory nie widzialem zeby ten kirysek w misce zrobił to chociaż raz, a żyje. To mnie trochę dziwi. Co do podmian to chyba się zastosuję, już wcześniej o tym myślałem. Jak będą jakieś zmiany to będę pisał. A ile czasu mam go trzymać w misce? I karmić go tam czy przegłodzić?
- 0