wszystkie rybki plywaja pod powierzchnia jakby im brakowalo

Wszystko o chorobach ryb i roślin

wszystkie rybki plywaja pod powierzchnia jakby im brakowalo

autor: Zibi47 » 27 lip 2015, 11:35

Wszystkie rybki plywaja pod powierzchnia jakby im brakowalo powietrza. Nawet denne sumiki i glonojady pikuja do powierzchni i wracaja na dno. FIltr czyscilem, zmienialem wode, jest przezroczysta, Napowietrzanie funkcjonuje. Czy ktos mial podobny problem i zna wyjasnienie?
  • 0

Nowy na forum

Reputacja: 0
GG: 0

Re: wszystkie rybki plywaja pod powierzchnia jakby im brakow

autor: miewan » 27 lip 2015, 11:47

Masz możliwość "zabawy" z testami i podaniem jego wyników,
jakie to jest akwarium (jak dawno uruchomione), jaki użyte elementy dekoracyjne, temperatura, filtracja i media, sposób cyrkulacji.....coś czego można się chwycić ( fakt podpływania do powierzchni sumików zgaduje, że kirysków i zbrojników jest zupełnie typowe dla tych ryb )
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

Reputacja: 1660

autor: Seban » 27 lip 2015, 11:51

Podaj temperaturę wody, azotany i azotyny.

EDIT:
Miewam był szybszy.
  • 0

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Administrator

Reputacja: 494
GG: 4479432

autor: Christo » 27 lip 2015, 14:26

Natychmiast efektywne napowietrzanie "bąbelkowe" z pompki albo filtra wewnętrznego. Raczej mało prawdopodobne żeby wszystkie naraz się zatruły, chyba że jest jakaś masakra z parametrami.
  • 0

Często zagląda

Reputacja: 15

autor: adams2121 » 27 lip 2015, 15:33

Napowietrzanie funkcjonuje - tak twierdzi Zibi - bez testów ani rusz ;)
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator

Reputacja: 1191

autor: michal_n » 28 lip 2015, 00:47

A nie masz czasem CO2?
  • 0

Często zagląda

Reputacja: 45

autor: Zibi47 » 29 lip 2015, 08:06

DZiekuje wszystkim za komentarze. JAde po paski kontrolne bo mi sie skonczyly. Jeszcze troche informacji: akwarium 60l, filtr zewnetrzny, napowietrzanie z dwoch oddzielnych pomp przez kamienie. temperatura 25 C, rosliny plus drewno.
GDy tydzien temu wrocolem z wakacji opiekun rybek przyznal ze wiekszosc malych (neonki, brzanki) mu zeszla. Woda byla nieprzezroczysta, na dnie mase szarej masy. Zobaczylem ze filtr sie zatkal i nie bylo cyrkulacji. Wode wymienilem wowczas w kilku cyklach, przesiewalem piasek , wyczyscilem filtr, dodalem kultury bakteryjnej. Woda od tego momentu jest przezroczysta. Uzupelnilem male rybki nowymi. Obserwuje akwarium i opisane zachowanie wydalo mi sie nietypowe i dlatego spytalem o rade bardziej doswiadczonych akwarystów. Dzis znalazlem jedna brzanke martwa.
Do gory startuja tez glonojady. Trzy urosly mi bardzo i boje sie ze plynac z ogromna energia i masa do gory moga trafic mala rybke i ja usmiercic. Akwarium mam juz z 10 lat .
  • 0

Nowy na forum

autor: miewan » 29 lip 2015, 08:29

Zibi47 pisze:akwarium 60l, filtr zewnetrzny, napowietrzanie z dwoch oddzielnych pomp przez kamienie. temperatura 25 C, rosliny plus drewno.

Jaki to filtr ( kaskada, czy kubeł ), że Ci się zatkał przy takiej cyrkulacji, dwa punkty napowietrzania na tak małej powierzchni to chyba nieco zbyt dużo - nie wiem na jakiej zasadzie, ale napowietrzanie zatwardza wodę, Twoja obsada wektoruje do miękkiej. Temperaturę masz optymalną, nie wiem ile jest tego ziela w stosunku do drzewa , ale przy tym opisie wysycenie tlenem wydaje się bezproblemowe.
Przyczyną może być to co sam napisałeś :
Zibi47 pisze:opiekun rybek przyznal ze wiekszosc malych (neonki, brzanki) mu zeszla. Woda byla nieprzezroczysta, na dnie mase szarej masy. Zobaczylem ze filtr sie zatkal i nie bylo cyrkulacji. Wode wymienilem wowczas w kilku cyklach, przesiewalem piasek , wyczyscilem filtr

Najprawdopodobniej ryby padły ofiarą nadopiekuńczości żywieniowej ( często gdy powieżamy baniaki osobom nie do końca przygotowanym) + Twoja nadwrażliwość higieniczna, ze wszystkich czynności należało jedynie udrożnić filtr przepłukując jego wkłady i wymienić tylko standardową ilość wody, a tak i bez testów można stwierdzić, że cykl azotowy Ci strzelił, dobrze że dodałeś bakterie.
Czy to pikowanie do tafli dotyczy wszystkich ryb czy tylko kirysków i "glonojadów" jak tak to jak pisałem dziwne by było, żeby tego nie robiły nawet przy warunkach optymalnych.
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

Reputacja: 1660

autor: Seban » 29 lip 2015, 08:37

Czyli praktycznie wystartowałeś akwarium od nowa. Za szybko dokupiłeś ryby. Teraz pozostaje Ci tylko mocne napowietrzanie i pilnowanie filtra aby ponownie się nie zatkał. Dodatkowo codziennie robiłbym podmianę wody w ilości około 10%. Możliwe, że poza zatkaniem filtra, Twój zastępca przekarmiał rybki. W jakiej ilości podałeś bakterie? Zgodnie z instrukcją, więcej niż podawała instrukcja czy mniej?

EDIT:
I znowu miewan był szybszy.
  • 0

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Administrator

Reputacja: 494
GG: 4479432

autor: Zibi47 » 29 lip 2015, 11:11

Bakterii dodalem raczej wiecej (ale bez przesady). Kiryski i glonojady nurkowaly do gory rzeczywiscie juz wczesniej ale nie tak intensywnie.
Male rybki tez wiekszosc czasu plywaja przy powierzchni a nie w calej objetosci zbiornika. Filtr mam kublowy (w nim rurki ceramiczne, kulki i dwa filtry gabczaste). Zatkaly sie glonami przewody. Dozo glonow widzialem tez na wirniku pompy filtru, moze tez sie blokowala. No i gabki byly mocno przytkane.
  • 0

Nowy na forum

Następna