warto polecić
warto polecić
Wielu z Was/nas ma chroniczne lub li tylko okresowe problemy z syfem na tafli wody, sposobów jest dużo, od filtrowania, napowietrzania, mechanicznego ściągania ręcznikiem papierowym itp., ostatnio doszedł jeszcze jeden szybki i prosty tyle, że aplikacyjny. A suplementacja czegokolwiek rodzi u niektórych wewnętrzny sprzeciw, ja nie mam takich obaw i chciałbym polecić Seachem Pristine tym bardziej, że nie jest to preparat chemiczny a biologiczny. Nie będę go opisywał/przepisywał ulotki bo każdy zainteresowany sam może to zrobić, natomiast w praktyce zdecydowanie działa ( mam też baniaki bez skimerów).
- 0
Mann am Boden
Re: warto polecić
Seachem ma fajne produkty - zresztą gadaliśmy dzisiaj o tym telefonicznie.
Przerabiam pokarm "Tropical" - młode bojki dosłowie wystrzeliły (przyrost) po tygodniowym karmieniu.
Przerabiam pokarm "Tropical" - młode bojki dosłowie wystrzeliły (przyrost) po tygodniowym karmieniu.
- 0

Czy ktoś z Was może polecić doświadczonego i zaufanego szklarza? Chce zrobic baniak 120x50x50 i zastanawiam się nad ograniczeniem kosztów,więc ewentualnie pozostaję szklarz...Z oczywistych przyczyn nie zlecę tego komus nieznanemu. Będę wdzięczny za pomoc i jakies namiary.gdyby to jeszcze było mozliwe z transportem na Słoneczny Stok,to zupełna rewelkPozdrawiam
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 4
- GG: 0
Masz ("starego") szklarza na Zielonych Wzgórzach na Storczykowej ( robiłem tam kilka baniaczków w tym mojego "jamnika" ) namiary masz tu :
viewtopic.php?f=15&t=2601&view=unread#unread
Dużo z nas ma i zapewne będzie polecać Krzyśka ( obecnie mam "flagowca" jego roboty ) namiar tu :
viewtopic.php?f=15&t=682&view=unread#unread
Pozostali zamawiają w Kameleonie ( ostatnio chyba znowu robione w Kolenie więc też z dostawą do domu )
viewtopic.php?f=15&t=2601&view=unread#unread
Dużo z nas ma i zapewne będzie polecać Krzyśka ( obecnie mam "flagowca" jego roboty ) namiar tu :
viewtopic.php?f=15&t=682&view=unread#unread
Pozostali zamawiają w Kameleonie ( ostatnio chyba znowu robione w Kolenie więc też z dostawą do domu )
- 0
Mann am Boden
Zapytam więc jeszcze o stolarzy wykonujacych szafki pod akwa. Znalazłem pare osób,ale sprawiają wrażenie nie obeznanych z tym jakie warunki ma taka szafka spełniać, jak winna byc zrobiona by zapewnic wygode i trwałość
- 0
- Czasami zagląda
Planujesz 300 litrowy baniak, więc zawsze najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie stelaża a potem jego obudowa tu namiar na "obudowującego" :
viewtopic.php?f=15&t=2391&view=unread#unread ( widziałem robotę u thaza pod "pracownianym" )
a tu na "producenta" stelaży :
viewtopic.php?f=15&t=2012&view=unread#unread ( mam pod "flagowcem" i polecam )
Generalnie to zachęcam do przejrzenia forum, bo masz już tu jak widzisz od dawna odpowiedzi na swoje pytania.
viewtopic.php?f=15&t=2391&view=unread#unread ( widziałem robotę u thaza pod "pracownianym" )
Generalnie to zachęcam do przejrzenia forum, bo masz już tu jak widzisz od dawna odpowiedzi na swoje pytania.
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:Planujesz 300 litrowy baniak, więc zawsze najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie stelaża a potem jego obudowa tu namiar na "obudowującego" :
Mój sie juz spawa

Coooraz bliżej jamnik, coooraz bliżej jamnik
150x50 na 88h stelaż

Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postuProszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0
112L - Mała Biała - Tanganika
Uważacie,że do takiego zbiornika konieczny jest dodatkowo stelaż metalowy do zabudowania??? Hmmm...sądziłem,że wystarczy rozsądna szafka z odpowiednich płyt meblowych. Czy to czasami nie nadmiar ostrożności?
- 0
- Czasami zagląda
czesiek1 pisze:Uważacie,że do takiego zbiornika konieczny jest dodatkowo stelaż metalowy do zabudowania??? Hmmm...sądziłem,że wystarczy rozsądna szafka z odpowiednich płyt meblowych. Czy to czasami nie nadmiar ostrożności?
Czesiu, absolutnie wystarczy. Widziałem i 400 na szafkach, ale ... wszystko zalezy co ujmujesz pod rozsądna szafka :D
I albo masz taka szafkę w domu albo nie masz. Jak nie masz, to i tak musisz taka zrobić , najlepiej dedykowaną pod wymiar i akwa.
Wiec wchodzi temat, czy projektowac szafke? Czy stelaz? jaka roznica w kosztach? etc.
300 , na tym co mam w domu pod 112 już bym nie postawił. Tam juz nie moze byc mowy o kołkach zamiast srub, nie moze byc chyba z tylu cienkiej dykty czy wiórowki.
- 0
112L - Mała Biała - Tanganika
U mnie prawie 200l stoi na komodzie z Biedry, tylko plecy ma wzmocnione.
Do 300l wystarczy szafka ale nieco solidniejsza.
im@tapatalk
Do 300l wystarczy szafka ale nieco solidniejsza.
im@tapatalk
- 0