spirulina DIY :)
|Strona 1 z 1
spirulina DIY :)
Panowie, trafiłem na świetny temat - DIY spirulina,
ideał dla posiadaczy roślinożernej ekipy
Wszelkie sposoby które wygooglałem są robione pod kątem spożycia
dla ludzi ale to już kroczek do skarmiania ryb. Wysuszyć, po porcjować i jazda :P
Kto robi łapa w górę!
http://www.instructables.com/id/Food-of ... /?ALLSTEPS (wersja anglojęzyczna).
Swoją drogą, to robi się już z tego na świecie niezły biznes - glony są coraz częściej wymieniane
na liście 'jedzenia przyszłości'
ideał dla posiadaczy roślinożernej ekipy
Wszelkie sposoby które wygooglałem są robione pod kątem spożycia
dla ludzi ale to już kroczek do skarmiania ryb. Wysuszyć, po porcjować i jazda :P
Kto robi łapa w górę!
http://www.instructables.com/id/Food-of ... /?ALLSTEPS (wersja anglojęzyczna).
Swoją drogą, to robi się już z tego na świecie niezły biznes - glony są coraz częściej wymieniane
na liście 'jedzenia przyszłości'
- 0
Re: spirulina DIY :)
Bez mięsa ni rusz
Niestety
projekcja ciekawa
Niestety
projekcja ciekawa
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
adams2121 pisze:Bez mięsa ni rusz
Niestety
projekcja ciekawa
Dokładnie mięso z kością.
Dla rybek spróbować mogę.
- 0
Od jakiegoś czasu "lepie" pokarmy dla krewetek samodzielnie , ze spiruliny, chlorelli , pokrzywy ( niedoceniana a bardzo wartościowa krajowa roślina ), szpinaku, jarmużu i innych dodatków , robię je głównie z myślą o krewetkach ale jak zauważyłem rybki tez chętnie je skubią .Z grubsza przepis i wykonanie jest łatwe, składniki jeśli nie są w postaci proszku to miele na proszek w starym młynku do kawy ( dałem mu drugie życie;P ) składniki mieszam dokładnie na sucho po czym dodaje wodę w ilości takiej żeby uzyskać konsystencje pasty do zębów nabijam w strzykawkę 5 lub 10ml ( dobór strzykawki uzależniam od granulacji jaka chce uzyskać )wyciskam pastę na talerz susze w piekarniku 50-75C , jak wyschnie kruszę na kawałki jakie mi są potrzebne i gotowe:)
- 4
Dodam, że susząc pokrzywę powinno się to robić w suchym, przewiewnym i przede wszystkim zacienionym miejscu. Nigdy na słońcu. Dowiedziałem się tego od zielarza, który do swoich naparów używa korzeni i liści pokrzywy.
- 0
Ja zioła suszę tak. Ukadam na zwyklej gazecie pojedyncze liście, jeden obok drugiego. Jedną warstwę. Przykrywamy kolejną gazetą i następną warstwę ukrywam. Potem całość do szuflady na strychu. Po 3-4 warstwy w szufladzie. Po 2 tygodniach mogę zmielić na pył. Czego nie robię. Po zalaniu gorącą wodą wyglądają jak świeżo zerwane z krzaka.
- 0
|Strona 1 z 1