ocieranie się ziemków
Re: ocieranie się ziemków
Wiesz już, że piach był zły, ale co z innymi parametrami.
Badałeś je, jakie jest pH, GH, KH, NO2, NO3, temperatura
Badałeś je, jakie jest pH, GH, KH, NO2, NO3, temperatura
- 0
Mann am Boden
Wydaje mi się, że krzysiek nie robi żadnych testów. Dochodzi do tego metodą prób i błędów, tak jak większość osób.
Być może rzadkie podmiany wody też mają wpływ na ocieranie się ryb.
Być może rzadkie podmiany wody też mają wpływ na ocieranie się ryb.
- 0
krzysiek pisze: okazało się , że po wlaniu kwasu pieni się
Czy wyciągnąłeś piach z akwarium, wysuszyłeś i polałeś kwasem? Czy wziąłeś piach, który wcześniej nie był w baniaku?
- 0
Wziełem piach ktory nie był wczesniej w baniaku.Ale to się zczeło od tego ze żona zadzwoniła do mnie że coś się dzieje z akwa.Filtr sie przypchał pracował słabo ale jakiś ruch wody był ale zdzwiwiło mnie to ze nawet gibiceps łapał powietrze z tafli. Gdzieś slyszlem ze ten piach z LM nawet wytranca tlen z wody ale nie wiem czy to prawda.Po wymianie podloża i duzej podmianie wody ryby plywają ok i ziemki mniej sie ocierają
- 0
jakieś 412l
Dodatkowo, teraz to może być większy "bigos" wywaliłeś stary "zły" piach, a wraz z nim wielką masę biologicznego złoża filtracyjnego, zmieniłeś nieracjonalną ilość wody w krótkim czasie,
Nie chcę być złym prorokiem, ale chłopie zachwiałeś całą " biologię" w baniaku, wysyp glonów to to co najlepsze może Cię spotkać, przy takiej rewolucji "wyjściowe obcierki" to pikuś.
Nie chcę być złym prorokiem, ale chłopie zachwiałeś całą " biologię" w baniaku, wysyp glonów to to co najlepsze może Cię spotkać, przy takiej rewolucji "wyjściowe obcierki" to pikuś.
- 0
Mann am Boden
U mnie cały czas ryby pływają do tafli wody powietrza zaczerpnąć. Zbrojniki, kirysy także. Wina, ciągle zapychający się kubeł JBLa i utrata przepływu.
- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Zobaczymy czas pokaże co z tego wyniknie ja jestem dobrej myśli że bedzie ok
- 0
jakieś 412l
Jak będzie Ci się chciało to weź garść swojego starego piachu, który wysypałeś do piaskownicy. Wysusz i jak będzie suchy to wtedy polej kwasem. Piasek kupowany w sklepie z przeznaczeniem do piaskownic może być zanieczyszczony solami Ca, K, Na, Ba, Mg oraz Fe. Czym piasek bardziej pomarańczowy/brązowy, tym prawdopodobnie więcej żelaza.
Badałeś pH i twardość wody? Czy odparowująca woda pozostawiała na szkle wapienny osad? Jak długo piasek był w akwarium? Może wystarczająco długo aby się wypłukać/oczyścić?
Badałeś pH i twardość wody? Czy odparowująca woda pozostawiała na szkle wapienny osad? Jak długo piasek był w akwarium? Może wystarczająco długo aby się wypłukać/oczyścić?
- 0