Oświetlenie
Oświetlenie
Witam, mam problem z oświetleniem zbiornika. Mam akwarium 45 l, a niecałe 5 cm nad nim wisi szafka, toteż pokrywa nie wchodzi w grę. Tzn mam kupioną pleksę do przykrycia, ale na spodzie tej szafki nad zbiornikiem muszę przykleić jakieś światło. Potrzebuję więc pomocy w znalezieniu jakiegoś oświetlenia, które będzie miało max 4 cm grubości, a będzie dobre do oświetlenia baniaka 45 litrów. Jeżeli chodzi o rośliny, nie będą wymagające (jakieś nurzańce itp). Poza tym nie wiem też czy lepsze jest światło LED czy świetlówka. Liczę na waszą pomoc 

- 0
Re: Oświetlenie
Pierwsze co przychodzi mi do głowy to to, że bardzo chcesz mieć akwarium
ale nie za bardzo możesz je mieć
Zmień zbiornik na niższy, nie kojarzę oświetlenia 'po kosztach' spełniające Twoje wymagania;
Jest takie cuś jak Flex Mini ale za 260 pln:
http://www.akwarystyczny24.pl/flexi-min ... -5617.html
pytanie czy mieści się w 4-5cm.
ale nie za bardzo możesz je mieć

Zmień zbiornik na niższy, nie kojarzę oświetlenia 'po kosztach' spełniające Twoje wymagania;
Jest takie cuś jak Flex Mini ale za 260 pln:
http://www.akwarystyczny24.pl/flexi-min ... -5617.html
pytanie czy mieści się w 4-5cm.
- 0

Kup paski led lub chwalone ostatnio moduły Samsunga i przyklej do spodu szafki. Na akwarium pleksa i po kłopocie.
- 0
424l --> Geophagus & Guianacara
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
t5 + zpłonnik i końcówki bryzgoszczelne przykręcone do dechy zajmują ok 2.5 cm - problemem jest umieszczenie zapłonnika i ograniczenie przewodów w lampie do 2m
problemem moze być ciepło pracy świetlówki i związane z tym grzanie zbiornika - zupa rybna
na koniec dnia
jedyne co przychodzi mi do głowy to niestety taśma led - szajs- w tym wypadku rozmiarowo ok
lecz nie wiem co na ledach będzie rosło i jak długo poświeci
niestety zła wiadomość to koszty
zapłonnik + świetlówka (wtyczka , kabel zasil)=ok 60-70zł
zasilacz + led ok 30-40zł
więc się da - pytanie czy warto ?
drugie - nie lepiej poczekać i coś większego ,prostszego , bez problemów i ograniczeń
problemem moze być ciepło pracy świetlówki i związane z tym grzanie zbiornika - zupa rybna

jedyne co przychodzi mi do głowy to niestety taśma led - szajs- w tym wypadku rozmiarowo ok
lecz nie wiem co na ledach będzie rosło i jak długo poświeci
niestety zła wiadomość to koszty
zapłonnik + świetlówka (wtyczka , kabel zasil)=ok 60-70zł
zasilacz + led ok 30-40zł
więc się da - pytanie czy warto ?
drugie - nie lepiej poczekać i coś większego ,prostszego , bez problemów i ograniczeń

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
tu masz przykładowy link http://allegro.pl/lampa-oprawa-swietlow ... 48045.html znajdziesz je w każdym sklepie z oświetleniem i widziałem tez w Auchanie 13 w za jakieś 30zł są rożnych rozmiarach i mocy coś podobnego mam u siebie w kuchni pod szafka
- 0
marcin850530 pisze:tu masz przykładowy link http://allegro.pl/lampa-oprawa-swietlow ... 48045.html znajdziesz je w każdym sklepie z oświetleniem i widziałem tez w Auchanie 13 w za jakieś 30zł są rożnych rozmiarach i mocy coś podobnego mam u siebie w kuchni pod szafka
Faktycznie, o tym nie pomyślałem. Jeśli zostanie umieszczone "bokiem" to na pewno się zmieści.
Do kupienia na pewno w Leroy Merlin bo widziałem.
- 0

Też właśnie widziałem taką świetlówkę w Leroy Merlin. Według was jedna taka wystarczy? 

- 0
to były pierwsze moje oprawy - najdłużej reklamowana wytrzymywała ok 0.5 roku świecenie po 9h na dzień (przegrzane plastiki, włącznik, przepalone przewody w środku )
dobra jak się jej nie używa i na pewno nie do akwarium (zakup w wyżej wymienionym sklepie )
choć jak lubisz podróże do sklepu z reklamacją (oprawa do końca życia )
kiedyś przed erą ledów montowałem je w zabudowy, gzymsy , lustra , szatnie , jako podświetlenie obrazów zamiast leda - serwis płatny i konserwacja po całym kraju co 3 miesiące w większości galerii handlowych
dobra jak się jej nie używa i na pewno nie do akwarium (zakup w wyżej wymienionym sklepie )
choć jak lubisz podróże do sklepu z reklamacją (oprawa do końca życia )
kiedyś przed erą ledów montowałem je w zabudowy, gzymsy , lustra , szatnie , jako podświetlenie obrazów zamiast leda - serwis płatny i konserwacja po całym kraju co 3 miesiące w większości galerii handlowych
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
No w sumie to są i dobre strony - nie mam do leroy jakoś daleko, to miałbym załatwione oświetlenie do końca życia 

- 0
W sklepie światło jest do kupienie plastikowa oprawa bryzgoszczelna kolory bialego do zamocowania powiedzmy na płycie czy tez w innym docelowym miejscu wygląda to tak http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... -6331.html
to jest tylko przykład. Przykrecisz do szawki od spodu, wrzucasz swietlowke t5 24w i jest miodzio. Ja bym tak zrobił... a jeżeli boisz się że swietlowka bedzie zbyt blisko tafli wody to zlej jej troche
to jest tylko przykład. Przykrecisz do szawki od spodu, wrzucasz swietlowke t5 24w i jest miodzio. Ja bym tak zrobił... a jeżeli boisz się że swietlowka bedzie zbyt blisko tafli wody to zlej jej troche

- 0