Echinodorus ?
Echinodorus ?
Hej, kilka tygodni temu za grosze kupiłem roślinkę, sprzedawczyni sama nie potrafiła powiedzieć co to jest siedziała na samym końcu zbiornika zbiedzona i cała w glonach, widać że spędziła w tym sklepie dużo czasu. Posadziłem ją i czekałem co z niej będzie, odbudowała system korzeniowy i zaczęła rosnąć, zdziwiłem się dość mocno gdy zobaczyłem że nowy liść przerósł kilkokrotnie stare liście i zacząłem się zastanawiać co to za bydlak i do jakich rozmiarów mi dorośnie. Po przeleceniu kilku atlasów z necie moje podejrzenia padają na jakiegoś Echinodorus ale może powiecie mi coś więcej ?
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0
50L rośliniak
25L bojownik
25L bojownik
Re: Echinodorus ?
Pewnie amazonka - trochę mylące są te dość grube łodygi
ale chyba roślina jest jeszcze dość mała?
ale chyba roślina jest jeszcze dość mała?
- 0

Zgadza się jest nieduża nie ma jeszcze nawet 10 cm wysokości,
- 0
50L rośliniak
25L bojownik
25L bojownik
echinodorusy bywają, podstępne jeżeli chodzi o pokrój liści, w różnych warunkach oświetleniowych miewa różne blaszki liściowe
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Witaj, a może mi sprzedaż (sz) tę małą roślinkę, nawet z przycinki? Pozdrawiam
- 0
Ostatnio zmieniony 03 mar 2014, 20:27 przez marho760816, łącznie zmieniany 2 razy
Powód: Tadeusz zlituj się nad kolegami. Poprawne pisanie pomaga w zrozumieniu tekstu
Powód: Tadeusz zlituj się nad kolegami. Poprawne pisanie pomaga w zrozumieniu tekstu
- Bywalec
- Reputacja: 0
- GG: 0
o jezu, chłopie pisz po polsku. Wszyscy wiedzą, że mam pierdolca na tym punkcie. Sorki człowieku
- 0
'mexko' na razie poczekam jeszcze co z niej wyrośnie, zanim podejmę jakąś decyzję co do jej dalszego bytu u mnie. A wszelkie odrosty, jeśli takowe się pojawią, mesz już zarezerwowane, na dwie takie rośliny u mnie miejsca nie ma to wiem na pewno 

- 0
50L rośliniak
25L bojownik
25L bojownik
Nie wiem ale wg. mnie na amazonkę ma za szerokie liście, które się kładą, amazonka ma długie wąskie idące do góry, ale to zapewne zależy od środowiska.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 18
- GG: 4993916