Prefiltr zewnętrzny do filtrów kubełkowych HW-603B
Prefiltr zewnętrzny do filtrów kubełkowych HW-603B
czy ktoś z was posiada ,posiadał u siebie ( Prefiltr HW-603 B )
zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego tyko nie wiem czy warto spróbować go podłączyć jako oddzielne dodatkowe źródło filtracji wody
zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego tyko nie wiem czy warto spróbować go podłączyć jako oddzielne dodatkowe źródło filtracji wody
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Re: Prefiltr zewnętrzny do filtrów kubełkowych HW-603B
Zawsze warto, pomimo kolejnego, ewentualnego źródła przecieku poza baniakiem.
- 0
Mann am Boden
Nie nie i jeszcze raz nie! Chyba, że mieszkasz na parterze i potrzebujesz zmienić panele/parkiet
Wielu osobom z klubu malawi to coś pociekło, zarówno ten model jak i ten ulepszony.
Zdecydowanie odradzam!

Zdecydowanie odradzam!
- 0
Właśnie podobne uwagi ( z innych niż KM for), skłoniły mnie do naniesienia dopisku o potencjalności przecieku.
Niemniej "instytucję" prefiltra ( nie koniecznie HW-603B) będę polecał jako dodatkową masę filtracyjną w każdym możliwym przypadku, i tu Maćku myślę, ze jesteś ze mną zgodny.
Niemniej "instytucję" prefiltra ( nie koniecznie HW-603B) będę polecał jako dodatkową masę filtracyjną w każdym możliwym przypadku, i tu Maćku myślę, ze jesteś ze mną zgodny.
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:Niemniej "instytucję" prefiltra ( nie koniecznie HW-603B) będę polecał jako dodatkową masę filtracyjną w każdym możliwym przypadku, i tu Maćku myślę, ze jesteś ze mną zgodny.
Oczywiście, że tak. Nie wyobrażam sobie filtra zewnętrznego pełniącego rolę biologa bez prefiltra. Jeżeli chodzi o dodatkową "masę" filtracyjną również podzielam Twoje zdanie

- 0
to powiadacie ze to badziewie wiec co byście polecili ?
czy włożyć zwykły filtr z gąbka bo na dzień dzisiejszy mam założona zwykła gąbkę ale nie podoba mi się to rozwiązanie myślałem tez nad kupnem zwykłych gąbek do samodzielnego wycięcia i włożeniem do kubełka ale nie wiem sam jakich użyć zęby ściągało drobny syf z wody
czy włożyć zwykły filtr z gąbka bo na dzień dzisiejszy mam założona zwykła gąbkę ale nie podoba mi się to rozwiązanie myślałem tez nad kupnem zwykłych gąbek do samodzielnego wycięcia i włożeniem do kubełka ale nie wiem sam jakich użyć zęby ściągało drobny syf z wody
- 0
Dwie opcje :
na zewnątrz - i tu możesz posłużyć się korpusem filtra narurowego, wpiąć w obieg nieaktywny (np. z uszkodzoną pompą) dodatkowy kubeł ( to z uwagi na rozmiar złoża polecam ), kupić powyższego chińczyka i zapakować do naczynia "ochronnego" na kontrolę przecieków, poszukać innego o tej samej dedykacji o uznanej marce ( co nie oznacza, że nie będzie kłopotu z przeciekiem ).
Generalnie co do zasady po praktyce własnej, kubły/eł profilaktycznie trzymam w wiaderku.
wewnątrz - tzw. opcja bezpieczna ( chyba jednak najlepsza) czyli zwykła gąbka na zaciąg jednak dość rzadka, przy gęstych porach pomimo wychwytywania drobin można mieć problem kawitacji na głowicy ( tu starsze JBL miały problemy) myślę, że o PPI 20 byłoby w sam raz. Ja mam fabryczny modułowy (rozpinany) prefiltr eheima wiem, że tego typu rozwiązań innych producentów jest trochę. Może być to też zwykły koszyk/pojemnik od wewnętrzniaka do którego pakujesz co chcesz. Jednakże gąbka jest tu optymalnym rozwiązaniem bo rola prefiltra powinna być skierowana wyłącznie na mechanikę.
na zewnątrz - i tu możesz posłużyć się korpusem filtra narurowego, wpiąć w obieg nieaktywny (np. z uszkodzoną pompą) dodatkowy kubeł ( to z uwagi na rozmiar złoża polecam ), kupić powyższego chińczyka i zapakować do naczynia "ochronnego" na kontrolę przecieków, poszukać innego o tej samej dedykacji o uznanej marce ( co nie oznacza, że nie będzie kłopotu z przeciekiem ).
Generalnie co do zasady po praktyce własnej, kubły/eł profilaktycznie trzymam w wiaderku.
wewnątrz - tzw. opcja bezpieczna ( chyba jednak najlepsza) czyli zwykła gąbka na zaciąg jednak dość rzadka, przy gęstych porach pomimo wychwytywania drobin można mieć problem kawitacji na głowicy ( tu starsze JBL miały problemy) myślę, że o PPI 20 byłoby w sam raz. Ja mam fabryczny modułowy (rozpinany) prefiltr eheima wiem, że tego typu rozwiązań innych producentów jest trochę. Może być to też zwykły koszyk/pojemnik od wewnętrzniaka do którego pakujesz co chcesz. Jednakże gąbka jest tu optymalnym rozwiązaniem bo rola prefiltra powinna być skierowana wyłącznie na mechanikę.
- 0
Mann am Boden
myślałem tez nad czymś takim jak AquaEl Multikani 800
- 0
Multikani to "normalny" modułowy filtr zewnętrzny na niezintegrowanym zaciągu, nie miałem i nie znam nikogo kto stosował to rozwiązanie. Na pierwszy rzut oka wygląda zachęcająco, tylko czy te moduły nie są jednorazowe ? ( może się mylę nie chce mi się tego sprawdzać), jeżeli tak,to ekonomika tego rozwiązania nie budzi mojego zachwytu.
Marcin mam wrażenie, że nie będąc zadowolonym z "kultury" pracy Swojego filtra szukasz rozwiązań zastępczych idących swoja drogą w pożądanym kierunku zwiększenia masy filtracyjnej. Tyle, że nie zawsze musi przynieść to pożądany efekt claru ( wszystko zależy od doboru mediów ). Może "przemiel" to co już masz w filtrze na nowe, może zmień ich kolejność, może dobierz aktywne pochłaniacze ( z reguły też one doskonale klarują wodę ).
Moja propozycja :
1. wew. prefiltr gąbkowy na zaciągu o gęstości 20 PPI
2. dołożenie purigenu, purolitu lub nawet węgla ( przy tym ostatnim z uwagi na suplementację roślinnych odżywek bym jeszcze sprawdził)
3. wata jako ostatnia ( z ruchu wody) warstwa filtracyjna.
Marcin mam wrażenie, że nie będąc zadowolonym z "kultury" pracy Swojego filtra szukasz rozwiązań zastępczych idących swoja drogą w pożądanym kierunku zwiększenia masy filtracyjnej. Tyle, że nie zawsze musi przynieść to pożądany efekt claru ( wszystko zależy od doboru mediów ). Może "przemiel" to co już masz w filtrze na nowe, może zmień ich kolejność, może dobierz aktywne pochłaniacze ( z reguły też one doskonale klarują wodę ).
Moja propozycja :
1. wew. prefiltr gąbkowy na zaciągu o gęstości 20 PPI
2. dołożenie purigenu, purolitu lub nawet węgla ( przy tym ostatnim z uwagi na suplementację roślinnych odżywek bym jeszcze sprawdził)
3. wata jako ostatnia ( z ruchu wody) warstwa filtracyjna.
- 0
Mann am Boden
Jeżeli chcesz coś dokładać jako taki czy inny prefiltr to doradzam filtr wody narurowy, ale musisz się liczyć z kosztami takiego rozwiązania. Ponieważ wkłady sznurowe nie wytrzymują więcej jak 2-3 tygodnie (raz można go trochę odwinąć i przepłukać), potem tylko wymiana. Niby przy hurtowym zamówieniu sztukę można mieć już za 2 z groszami ale trzeba brać karton 50szt.
Jakbyś chciał obejrzeć to rozwiązanie w praktyce to zapraszam.
Jakbyś chciał obejrzeć to rozwiązanie w praktyce to zapraszam.
- 0