Start MALAWI - prośba o pomoc
Re: Start MALAWI - prośba o pomoc
Czy może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak rozpoznać płeć u saulosów?
W teorii wiem:
- atrapa jajowa
- zmiana ubarwienia.
Dlatego jestem pewien płci przynajmniej 5ciu moich rybek - samce ( mają atrapy jajowe, dwa są już mocno niebieski, pozostałe trzy na początku tyg zaczęły się wybarwiać.
Jakież było moje zdziwienie gdy w piątek rano zobaczyłem jak moja "samica" ma na obrzeżach płetw niebieski odcień - czy to znaczy że to jest samiec?
Przekopałem forum Malawi i znalazłem temat o inkubującym samcu, ale nic o niebieskich samicach ....
W teorii wiem:
- atrapa jajowa
- zmiana ubarwienia.
Dlatego jestem pewien płci przynajmniej 5ciu moich rybek - samce ( mają atrapy jajowe, dwa są już mocno niebieski, pozostałe trzy na początku tyg zaczęły się wybarwiać.
Jakież było moje zdziwienie gdy w piątek rano zobaczyłem jak moja "samica" ma na obrzeżach płetw niebieski odcień - czy to znaczy że to jest samiec?
Przekopałem forum Malawi i znalazłem temat o inkubującym samcu, ale nic o niebieskich samicach ....
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
- GG: 0
Wojtku, Pseudotropheus saulosi to specyficzna ryba a jej dymorfizm często jest mylący.
1. Brak samca powoduje przybranie samczych barw przez samicę.
2. Dominująca samica w stadzie również dostaje ciemnych pasów oraz ciemnieją jej płetwy.
3. Podczas walk o pozycję w hierarchii również przybierają samczych barw lecz oczywiście są mniej intensywne.
Masz młodziutkie rybki - cierpliwości, czas pokaże. Kiedyś przez to przechodziłem
Myślałem, że na 10 ryb mam 7 samców ale jednak czas zweryfikował moje wcześniejsze przypuszczenia i gdy ryby dorosły okazało się, że to 2+8
czyt. dwa samce i osiem samic.
Tu zdjęcie samicy saulosi:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
(fot. slater11 - Klub Malawi)
1. Brak samca powoduje przybranie samczych barw przez samicę.
2. Dominująca samica w stadzie również dostaje ciemnych pasów oraz ciemnieją jej płetwy.
3. Podczas walk o pozycję w hierarchii również przybierają samczych barw lecz oczywiście są mniej intensywne.
Masz młodziutkie rybki - cierpliwości, czas pokaże. Kiedyś przez to przechodziłem

Tu zdjęcie samicy saulosi:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
(fot. slater11 - Klub Malawi)
- 0
Sądzę, że częściej występuje sytuacja odwrotna, od tej którą opisał Maciek. Będący nisko w hierarchii samiec nie wybarwia się lub nie wybarwia się do końca, nie chcąc zbierać bęcków. Dlatego 100% pewności, czy to jest samica, daje dopiero inkubacja.
Chyba najczęściej występuje sytuacja, w której w akwarium pływają ładne samice, ładne wybarwione samce i będące wątpliwą atrakcją zbiornika - samce niewybarwione (ale widać że są samcami)
Chyba najczęściej występuje sytuacja, w której w akwarium pływają ładne samice, ładne wybarwione samce i będące wątpliwą atrakcją zbiornika - samce niewybarwione (ale widać że są samcami)
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
Najprościej jest zajrzeć rybci pod o ogon
Masz w tedy 100% pewność.
Łopatologicznie, przed płetwą odbytową
-samiec ma jedną dziurkę
-samica dwie
POZDRO

Masz w tedy 100% pewność.
Łopatologicznie, przed płetwą odbytową
-samiec ma jedną dziurkę
-samica dwie
POZDRO
- 0
Dzieki Panowie. Przyznam szczerze że na początku nie do końca Wam wierzyłem że przy prawie pustym (tylko 8 ryb ) akwarium nie będę się nudził, ale teraz ..... 
Mimo iż merytorycznie wydawałoby się, że jestem dobrze przygotowany to praktyka zaskakuje mnie prawie codziennie.
Ad. KODI
A masz może jakieś zdjęcie, nie chciałbym się pomylić

Mimo iż merytorycznie wydawałoby się, że jestem dobrze przygotowany to praktyka zaskakuje mnie prawie codziennie.
Ad. KODI
A masz może jakieś zdjęcie, nie chciałbym się pomylić

- 0
- Rezydent
Aktualizacja.... jeśli można tak to nazwać 
[youtube] http://youtu.be/xtBL276nkXs [/youtube]
W akwarium chwilę wcześniej przepłukałem gąbki na filtrach więc trochę syfu pływa i jest małe "zabielenie".
W akwarium na chwilę obecną nic nierobie poza podmianą wody (co dwa tyg ok 15-20l) i dolewkami.
Jak widać zielsko się strasznie rozrosło, Nurzaniec Olbrzymi idzie w ten weekend out (niestety jest za duży na moje akwa) zamiast niego pójdzie zwykły albo spiralny. Kryptokoryna - ta po lewej OK, niestety w środku obumiera i nie mam pojęcia dlaczego.
Rybki wg mnie zadowolone z życia
coraz częściej się przepychają. Co dziwne wydaje mi się że jeden z wybarwionych samców zaczyna blednąć natomiast jeden z dotychczas żółtych zaczyna się coraz bardziej wybarwiać ... czyżby zmiana na stołku? 

[youtube] http://youtu.be/xtBL276nkXs [/youtube]
W akwarium chwilę wcześniej przepłukałem gąbki na filtrach więc trochę syfu pływa i jest małe "zabielenie".
W akwarium na chwilę obecną nic nierobie poza podmianą wody (co dwa tyg ok 15-20l) i dolewkami.
Jak widać zielsko się strasznie rozrosło, Nurzaniec Olbrzymi idzie w ten weekend out (niestety jest za duży na moje akwa) zamiast niego pójdzie zwykły albo spiralny. Kryptokoryna - ta po lewej OK, niestety w środku obumiera i nie mam pojęcia dlaczego.
Rybki wg mnie zadowolone z życia

- 0
- Rezydent
Akwarium bardzo ładne - wydaje mi się tylko, że masz tam dość mocną pralkę 

- 0

Mały update.
Do 8 rybek dołączył jeden 5-6cio milimetrowy przecinek,a przynajmniej dzisiaj go wykryłem
Jakiś czas temu zauważyłem że jedna z dwóch samic pływa "napuchnięta" i za bardzo nie pobiera pokarmu potem wszystko wróciło do normy, aż do dzisiaj ...
Do 8 rybek dołączył jeden 5-6cio milimetrowy przecinek,a przynajmniej dzisiaj go wykryłem

Jakiś czas temu zauważyłem że jedna z dwóch samic pływa "napuchnięta" i za bardzo nie pobiera pokarmu potem wszystko wróciło do normy, aż do dzisiaj ...
- 0
- Rezydent
Oj myślę, że "wypluła" ich więcej , te ryby mają " ciąże wieloracze" 

- 0
Mann am Boden