Start MALAWI - prośba o pomoc
Re: Start MALAWI - prośba o pomoc
Niestety nie mam pożyczyć mocniejszego, z tamtego akwarium aquael 2000l już znalazł nowego właściciela;)
Jeśli chodzi o kubeł to nie brałem go pod uwagę bo po pierwsze przepływ przez kilka warstw bio tak osłabia przepływ, że możliwe że masz większy w swoim mechaniaku 500l/h a po drugie kubeł (moim zdaniem to nie mechanik a biolog) i nie wyłapie Ci tak dobrze syfu jak gęsta gąbka.
Jeśli chodzi o kubeł to nie brałem go pod uwagę bo po pierwsze przepływ przez kilka warstw bio tak osłabia przepływ, że możliwe że masz większy w swoim mechaniaku 500l/h a po drugie kubeł (moim zdaniem to nie mechanik a biolog) i nie wyłapie Ci tak dobrze syfu jak gęsta gąbka.
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 19
- GG: 0
Panowie czy możecie mi wyjaśnić co się dzieje na tym filmie:
Oczywiście jak rozglądałem sie za rybkami to wiedziałem że to są "kopacze", ale ... po co on tak tę jamę ryje ... Mam w akwa dwie groty (wyraźnie widać to na zdjęciach) i obydwie są okupowane. Główny bohater filmu okupuje lewą, drugi samiec (bo wydaje mi sie że to jednak samce), ale trochę bardziej wybarwiony prawą. I obydwa podkupują mi kamienie (po jednej norze) - po co?
Druga sprawa - czy zachowanie pozostałych rybek jest normalne? Zbierają się i jakby patrzą mimo że kopacz je gania. Dodatkowo zauważyłem że rybki zaczęły jakby ciężko oddychać...
Kolejna sprawa - w pewnym momencie widać przez chwilę kamienie tworzące drugą grotę i kamień zaczyna przybierać mi żółty odcień,
Parametry (testy TETRA 6w1)
NO3 - miedzy 0 a 10
NO2 - 0
GH - 16
KH - nie potrafię stwierdzić nie ma takiego koloru
pH - 6,8-7,2
Temp wody 28*C
Oświetlenie: 18W (standardowa świetlówka AQUELA)
Jeśli chodzi o problem pyłu - przestał sie pojawiać
, może co miało pylić już wypyliło.
Sorki za jakość filmu - moj aparat ma już swoje lata, no i sorki za, może, naiwne pytania ale co innego czytać o czymś a co innego widzieć to na żywo i interpretować .
Oczywiście jak rozglądałem sie za rybkami to wiedziałem że to są "kopacze", ale ... po co on tak tę jamę ryje ... Mam w akwa dwie groty (wyraźnie widać to na zdjęciach) i obydwie są okupowane. Główny bohater filmu okupuje lewą, drugi samiec (bo wydaje mi sie że to jednak samce), ale trochę bardziej wybarwiony prawą. I obydwa podkupują mi kamienie (po jednej norze) - po co?
Druga sprawa - czy zachowanie pozostałych rybek jest normalne? Zbierają się i jakby patrzą mimo że kopacz je gania. Dodatkowo zauważyłem że rybki zaczęły jakby ciężko oddychać...
Kolejna sprawa - w pewnym momencie widać przez chwilę kamienie tworzące drugą grotę i kamień zaczyna przybierać mi żółty odcień,
Parametry (testy TETRA 6w1)
NO3 - miedzy 0 a 10
NO2 - 0
GH - 16
KH - nie potrafię stwierdzić nie ma takiego koloru
pH - 6,8-7,2
Temp wody 28*C
Oświetlenie: 18W (standardowa świetlówka AQUELA)
Jeśli chodzi o problem pyłu - przestał sie pojawiać

Sorki za jakość filmu - moj aparat ma już swoje lata, no i sorki za, może, naiwne pytania ale co innego czytać o czymś a co innego widzieć to na żywo i interpretować .
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
Ten ciemniejący to widocznie młody samiec, który buduje swoją 'jamkę'.
Większość pyszczaków to kopacze
Nic złego tam się nie dzieje, samiec odgania
ryby ze swojego terenu
Większość pyszczaków to kopacze

ryby ze swojego terenu

- 0

Na filmie nie zauważyłem niepokojących zachowań, wszystko w normie. Są to małe jeszcze rybcie, więc ich zachowanie jest jak najbardziej na miejscu (będą się trzymać w kupie). Co do "dyszenia" normalne zachowanie związane z szybszą przemianą materii niż u innych ryb, może się nasilić w związku z podwyższoną temperaturą i brakiem wydajności filtracji .
POZDRO
POZDRO
- 0
Miło z jego strony, że kopie z tej strony, gdzie możliwe będzie jego podglądanie 

- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
- Często zagląda
- Reputacja: 19
- Rezydent
Nie moglem się 
Do tej pory ganiały inne rybki, a teraz zaczęły "tańczyć" ze sobą.
[youtube]http://youtu.be/cpavEcu5jfM[/youtube]

Do tej pory ganiały inne rybki, a teraz zaczęły "tańczyć" ze sobą.
[youtube]http://youtu.be/cpavEcu5jfM[/youtube]
- 0
- Rezydent
Zaczynają się drobne sprzeczki i utarczki o dominację w zbiorniku - teraz tylko czekać aż samczyk się wybarwi. Super!
- 0
na żywo wygląda dużooo lepiej, a ryby powoli nabierają barw wojennych 

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie