50L Paweł
50L Paweł
Akwarium 50L
filtracja: aquael powerhead circulator 650 (gąbka) + no name ~200l/h (torf + keramzyt)
podłoże-żwir kwarcowy granulacja mieszana
Grzałka Chińczyk 100W
oświetlenie 2x 18W 865
Nawożenie: Planta Gainer Classic (dwa przyciśnięcia dziennie) + CO2 bimbrownia
Korzenie
Rośliny:
-rogatek,
-jakieś mini strzałki na pierwszym planie.
-mech,
-Mikrantemum Okrągłolistne,
-Amania Wysmukła
-Anubias niski
-Cryptocoryne affinis
-moczarka argentyńska
-Mikrosorium
Ryby:
-Gupik (2 samce i 3 samice)
-6 neon inessa
-2 Kardynałek chiński
-5 Kirys pigmej
-3 otosek
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę o opinie i krytykę, szukam czym zastąpić rogatka bo mnie denerwuje, kładzie się, zasłania światło anubiasom i rozłazi się na pół akwarium mimo systematycznego cięcia. Chce coś co będzie bardziej sztywne gęste i rosło wysoko by zasłaniać mniejszy filtr i grzałkę.
Co sądzicie o tym żeby posadzić coś z tyłu za korzeniami?
Obsadzać duży korzeń mchem i mikrozorium? czy zostawić goły?
Pozdrawiam Paweł
filtracja: aquael powerhead circulator 650 (gąbka) + no name ~200l/h (torf + keramzyt)
podłoże-żwir kwarcowy granulacja mieszana
Grzałka Chińczyk 100W
oświetlenie 2x 18W 865
Nawożenie: Planta Gainer Classic (dwa przyciśnięcia dziennie) + CO2 bimbrownia
Korzenie
Rośliny:
-rogatek,
-jakieś mini strzałki na pierwszym planie.
-mech,
-Mikrantemum Okrągłolistne,
-Amania Wysmukła
-Anubias niski
-Cryptocoryne affinis
-moczarka argentyńska
-Mikrosorium
Ryby:
-Gupik (2 samce i 3 samice)
-6 neon inessa
-2 Kardynałek chiński
-5 Kirys pigmej
-3 otosek
Proszę o opinie i krytykę, szukam czym zastąpić rogatka bo mnie denerwuje, kładzie się, zasłania światło anubiasom i rozłazi się na pół akwarium mimo systematycznego cięcia. Chce coś co będzie bardziej sztywne gęste i rosło wysoko by zasłaniać mniejszy filtr i grzałkę.
Co sądzicie o tym żeby posadzić coś z tyłu za korzeniami?
Obsadzać duży korzeń mchem i mikrozorium? czy zostawić goły?
Pozdrawiam Paweł
- 0
50L rośliniak
25L bojownik
25L bojownik
Re: 50L Paweł
W sumie jak trochę przysłania anubiasy to nie ma tragedii - te nie lubią zbyt intensywnego światła.
Rogatek sam w sobie nie jest, moim zdaniem, zbyt piękną rośliną - jest szybkorosnąca, wali
do góry bez przerwy
Może z tylu spróbuj z rotalą?
Rogatek sam w sobie nie jest, moim zdaniem, zbyt piękną rośliną - jest szybkorosnąca, wali
do góry bez przerwy

Może z tylu spróbuj z rotalą?
- 0

Z tyłu posadź hygrophila polysperma
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
dziękuję za podpowiedzi, od jakiegoś czasu kuszą mnie bardzo krewetki żeby kilka wpuścić? Powstrzymuje się bo nie wiem czy nie będzie za dużo tego życia w takim małym akwarium. Co wy na to ?
- 0
50L rośliniak
25L bojownik
25L bojownik
bardzo ładny zbiorniczek,jak ci zielsko zarośnie filtr to będzie bajka
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
korzen ze względu na ilosc ryb i wielkosc zbiornika obsadziłbym jednak mchem
- 0
W akwarystyce tylko wtedy należy się spieszyć, gdy pęknie akwarium.
mała aktualizacja 50L:
wystartowałem również małą 25L dla bojka. zrobiłem bardziej mroczną wersję.
podłoże: ziemia ogrodowa z torfem na wierzch grys bazaltowy ok. 5kg
2 korzenie, liście dębu
filtracja Fan 2 ( trochę za mocny ;/ )
roślinność to na razie tylko rogatek kawałeczek wgłębki i rzęska wodna, ( będę dorzucał nadwyżki z większego akwarium na pewno chcę dołożyć anubiasa i może zwartkę zobaczymy co będzie rosło)
światło 11W kompakt
sorry za jakość odbiło się światło z większego akwarium ;/
P.S. wklejam linki bo forum znowu nie radzi sobie z zdjęciami z imageshack
wystartowałem również małą 25L dla bojka. zrobiłem bardziej mroczną wersję.
podłoże: ziemia ogrodowa z torfem na wierzch grys bazaltowy ok. 5kg
2 korzenie, liście dębu
filtracja Fan 2 ( trochę za mocny ;/ )
roślinność to na razie tylko rogatek kawałeczek wgłębki i rzęska wodna, ( będę dorzucał nadwyżki z większego akwarium na pewno chcę dołożyć anubiasa i może zwartkę zobaczymy co będzie rosło)
światło 11W kompakt
sorry za jakość odbiło się światło z większego akwarium ;/
P.S. wklejam linki bo forum znowu nie radzi sobie z zdjęciami z imageshack
- 0
50L rośliniak
25L bojownik
25L bojownik
Super jest, o niebo lepiej niż na poprzednich 
Dzieje się na plus!
W pierwszej chwili myślałem że to jakiś robal a to deszczownia? Z czego ją zrobiłeś i jak działa?
Imho masz tam strasznie gruboziarnisty żwir.

Dzieje się na plus!
W pierwszej chwili myślałem że to jakiś robal a to deszczownia? Z czego ją zrobiłeś i jak działa?
Imho masz tam strasznie gruboziarnisty żwir.
- 0

Wiedziałem że zwrócicie uwagę na ten mój wynalazek
deszczownia zrobiona jest z jakiegoś starego węża elastycznego o średnicy wew. równej wylotowi filtra. lepszego koloru nie miałem więc musiał być pomarańczowy. Konstrukcja jest banalnie prosta 5 wyciętych otworów, koniec zaciśnięty opaską zaciskową. Przełożyłem go przez przyssawkę a drugi koniec naciągnąłem na wylot filtra. jak na taki wynalazek działa super, zrobiony w celu likwidacji błony bakteryjnej która mi się robiła. Czy porównywany z firmową deszczownicą to nie wiem (wizualnie na pewno nie
) ale filtr jest przykręcony na 1/3 bo na maxa to mam strumienie na połowę akwarium. Przy okazji jak będzie to kupie oryginałkę do aquaela wczoraj nie mieli 
Żwirek ten sam co wcześniej wygotowany tylko granulacja jest mieszana bo to pomieszane worki z mniejszą i większą granulacją ale fakt miejscami jest dość spory.

Żwirek ten sam co wcześniej wygotowany tylko granulacja jest mieszana bo to pomieszane worki z mniejszą i większą granulacją ale fakt miejscami jest dość spory.
- 0
50L rośliniak
25L bojownik
25L bojownik