taśmy prawdy akwarystyki!
Re: taśmy prawdy akwarystyki!
Christo toś mi brat,
Mam tak dobraną filtrację, że podmiany mam ograniczone do minimum + dolewki odparowanej.
Wymieniam ok. 10 litrów raz na dwa tygodnie tylko dla tego, że muszę dodać "soli" ( szkoda mi było miejsca w kuble na grys i tylko 1 koszyk mam nim wypełniony reszta to mieszanka purigenu, matrixu i biokulek eheima w postaci "sprężynek", kamienie są mało "twarde" , "piaskownicowego" piachu octem byś nie spienił, a grubość i ilość kiedyś górnej warstwy podłoża w postaci "oryginalnego" tanganickiego żwirku na tyle nie istotna w stosunku do całości) dla buforowania i makro i mikroelementów, a to robi się w dolewkach.
Dodatkowo od bardzo, bardzo dawna nie odmulam podłoża ( to kolejny mit do obalenia), chyba że głazy w celu eksterminacji tuberkulaty.
Muszę jeszcze "przenieść" purigen z kubła, bo "zaglądanie" do niego co pół roku ostro mnie wnerwia, choć jest to też pretekst do "nadsmarowania" uszczelek - pracę tą wykonałem wczoraj - oj nie lubię tego, nie lubię (kubeł mam za szafką, i dodatkowo muszę "odpinać" ciężką bo z przyklejonymi głazami, skrzynkę zewnętrznego tła).
Mam tak dobraną filtrację, że podmiany mam ograniczone do minimum + dolewki odparowanej.
Wymieniam ok. 10 litrów raz na dwa tygodnie tylko dla tego, że muszę dodać "soli" ( szkoda mi było miejsca w kuble na grys i tylko 1 koszyk mam nim wypełniony reszta to mieszanka purigenu, matrixu i biokulek eheima w postaci "sprężynek", kamienie są mało "twarde" , "piaskownicowego" piachu octem byś nie spienił, a grubość i ilość kiedyś górnej warstwy podłoża w postaci "oryginalnego" tanganickiego żwirku na tyle nie istotna w stosunku do całości) dla buforowania i makro i mikroelementów, a to robi się w dolewkach.
Dodatkowo od bardzo, bardzo dawna nie odmulam podłoża ( to kolejny mit do obalenia), chyba że głazy w celu eksterminacji tuberkulaty.
Muszę jeszcze "przenieść" purigen z kubła, bo "zaglądanie" do niego co pół roku ostro mnie wnerwia, choć jest to też pretekst do "nadsmarowania" uszczelek - pracę tą wykonałem wczoraj - oj nie lubię tego, nie lubię (kubeł mam za szafką, i dodatkowo muszę "odpinać" ciężką bo z przyklejonymi głazami, skrzynkę zewnętrznego tła).
- 0
Mann am Boden
miewan pisze: reszta to mieszanka purigenu, matrixu i biokulek eheima w postaci "sprężynek",
Ja raczej polegam na niewielkich obsadach i denitryfikacji z podłoża (piasek). Ale mam też w jednym przypadku Matrixa, w drugim Azoo Bio-Glass i również prawdopodobnie działają.
miewan pisze:Dodatkowo od bardzo, bardzo dawna nie odmulam podłoża ( to kolejny mit do obalenia), chyba że głazy w celu eksterminacji tuberkulaty.
.
Nawet gdybym chciał nie mógłbym tego wykonać w niektórych zbiornikach (na dnie torf, lateryt, liście). Jeśli chodzi o bzdury starej literatury to można się jeszcze spotkać z przegarnianiem podłoża co jakiś czas (Frey).
Nie wiem czy tego typu zabiegami tylko bym czegoś nie schrzanił. A tak NH3 0, NO2 0, NO3 0-1 we wszystkich bańkach. Woda którą mam do dyspozycji (do ewentualnych podmian): kranowit NO3 20, odrzut z RO NO3 20, woda RO NO3 5, więc w każdym przypadku musiałbym podmieniać wodę lepszą na gorszą.
Spuszczam raz na 2-3 miesiące 5l żeby było w czym wypłukać gąbki i tylko tyle uzupełniam. Podmiany są przereklamowane.

- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 15
- GG: 0
adams2121 pisze:u nas (Białystok) jest akurat ozonowana - bezwonna jak dla mnie
Wpierw jest ozonowana a potem chlorowana.
- 0
Sklep Zoologiczny
KAMELEON
ul. Ryska 1
Białystok
Pn-pt 10-18
Sobota 10-16
https://www.facebook.com/kameleonbialystok
KAMELEON
ul. Ryska 1
Białystok
Pn-pt 10-18