korzenie wychodzące nad żwir?
|Strona 1 z 1
korzenie wychodzące nad żwir?
W akwarium pracownianym mam mały problem z roślinami
- amazonka nie idzie tak ładnie jakbym chciał - liście obumierają
(najpierw małe przebarwienia, potem większość liścia brązowieje).
Zauważyłem, że w okolicach rośliny, spod ziemi, wychodzi masa (od kilkunastu wzwyż)
maleńkich korzonków. Czy błędne jest twierdzenie, że korzenie mają
mało 'żarełka' w podłożu i zaczynają czerpać go z wody?
Może rozwiązaniem będzie podanie czegoś pod korzeń?
- amazonka nie idzie tak ładnie jakbym chciał - liście obumierają
(najpierw małe przebarwienia, potem większość liścia brązowieje).
Zauważyłem, że w okolicach rośliny, spod ziemi, wychodzi masa (od kilkunastu wzwyż)
maleńkich korzonków. Czy błędne jest twierdzenie, że korzenie mają
mało 'żarełka' w podłożu i zaczynają czerpać go z wody?
Może rozwiązaniem będzie podanie czegoś pod korzeń?
- 0
Re: korzenie wychodzące nad żwir?
Podaj coś pod korzeń, na pewno nie zaszkodzi Z tego co pamiętam to u mnie też amazonki wypuszczały liście nad podłoże, ale rosły dobrze. Znaczy teraz jak mam ziemki to mają złe czasy, tylko nurzańcom i anubiasowi udaje się przeżyć
- 0
424l --> Geophagus & Guianacara
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
Może to przez to ze korzenie nie maja szans na rozwój w piachu bo niema przestrzeni do tego miedzy ziarenkami , spróbuj podłożyć kulki glinowo torfowe ,pałeczki do roślin doniczkowych (tyko ze do zielonych ) możne to coś da .Moje żabienice rosną dobrze w bazalcie czasem podkładam czy kulkę czy kawałek pałeczki i korzenie rosną wraz z roślinami .
- 0
U mnie żabienica w piasku skarłowaciała i miała listki o długości od 3 do 5 cm. Pod korzeniami miała kulki gliniane. Po przesadzeniu do ziemi ogrodowej osiągnęła normalne rozmiary, a po ponownym przełożeniu do piasku znowu skarłowaciała.
- 0
amazonki zdarza się że tracą korzenie (gniją) w niesprzyjających warunkach. "korona będzie przez jakiś czas ok ale główna masa korzeniowa gniją. dobrze im robi przesadzenie.
być może piasek jest zbyt drobny i korzenie gniją , dlatego wypuszcza kolejne młode nad gruntem
być może piasek jest zbyt drobny i korzenie gniją , dlatego wypuszcza kolejne młode nad gruntem
- 0
|Strona 1 z 1