wydajność filtra a litraż akwarium
|Strona 1 z 1
wydajność filtra a litraż akwarium
Panowie, chciałbym zapytać o zdanie - czy właściwym jest
założenie że dobór filtra do akwarium powinien być przyjęty
w/g założenia: cała woda w akwarium ma być przefiltrowana
przez urządzenie min. 2-4 razy w ciągu 1 godziny.
Mam w domu 240l, większość z Was wie że mam notoryczne problemy
z filtrem wewnętrznym (zasysanie gąbki co 2-3 dni). Wczoraj
zakupiłem filtr 1000l/h. Wody jest około 200l netto, czyli w/g powyższych założeń
woda 'przeleci' przez filtr 4-5 razy (uwzględniając spadki wydajności
po zastosowaniu osprzętu dodatkowego jak gąbki etc).
W akwarium 'służbowym' mam około 670l netto (akwarium 720l) a filtracja (zewnętrzna)
to jbl1901 1900l/h oraz hw302 1000l/h - w sumie 2900l/h, co daje przepływ całej wody 4.3 razy
na godzinę.
założenie że dobór filtra do akwarium powinien być przyjęty
w/g założenia: cała woda w akwarium ma być przefiltrowana
przez urządzenie min. 2-4 razy w ciągu 1 godziny.
Mam w domu 240l, większość z Was wie że mam notoryczne problemy
z filtrem wewnętrznym (zasysanie gąbki co 2-3 dni). Wczoraj
zakupiłem filtr 1000l/h. Wody jest około 200l netto, czyli w/g powyższych założeń
woda 'przeleci' przez filtr 4-5 razy (uwzględniając spadki wydajności
po zastosowaniu osprzętu dodatkowego jak gąbki etc).
W akwarium 'służbowym' mam około 670l netto (akwarium 720l) a filtracja (zewnętrzna)
to jbl1901 1900l/h oraz hw302 1000l/h - w sumie 2900l/h, co daje przepływ całej wody 4.3 razy
na godzinę.
- 0
Re: wydajność filtra a litraż akwarium
Szczerze mówiąc nigdy nie zaprzątałem sobie głowy kwestiami przepływu. Spotkałem się wielokrotnie z tymi teoretycznymi założeniami ("cała woda z akwarium ma być przefiltrowana x razy w ciągu godziny"), nigdy z jakimkolwiek ich uzasadnieniem. Zawsze dobierałem x litrów masy filtracyjnej do konkretnej obsady, nigdy do zbiornika. W ogóle nie zwracam uwagi na wydajność pomp. Czasem do kubłów dokładam jakiś filtr wew. jako napowietrzacz-mieszacz. W zbiornikach nie mam żadnych problemów ani z filtracją, ani z czystością, ani z klarownością wody. Odmulać też nie muszę.
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 15
- GG: 0
Uważam bardzo podobnie jak Christo. Filtrację biologiczną, dobieram bardziej pod to, co mam w środku, a nie pod litraż szkła. Lecz filtrację mechaniczną dobieram pod litraż a dokładniej pod długość zbiornika.
Przykład:
Akwarium 112l brutto, najpierw chodziło jako krewetkarium na FZN3 i myślę, że wszystko było ok. Następnie, to samo akwarium, robiło za kotnik dla ancistrusów na HW 303 plus mechanik (jakiś chińczyk z przepływem 1000l/h). W drugim zestawie brakowało dobrego prefiltra, który powinien być czyszczony co drugi dzień.
Przykład:
Akwarium 112l brutto, najpierw chodziło jako krewetkarium na FZN3 i myślę, że wszystko było ok. Następnie, to samo akwarium, robiło za kotnik dla ancistrusów na HW 303 plus mechanik (jakiś chińczyk z przepływem 1000l/h). W drugim zestawie brakowało dobrego prefiltra, który powinien być czyszczony co drugi dzień.
- 0
W/g mnie filtrację powinno się dobierać do litrażu, obsady , częstotliwości karmienia oraz aranżu.
Producenci podają wydajność filtrów bez obciążenia mediami filtracyjnymi. Na moim przykładzie można wyciągnąć wnioski, mam akwarium 450L ,używam 2x JBL e1501. W/g zaleceń producenta jeden JBL 1501 można zastosować do baniaka od 250-500L , czyli teoretycznie powinien wystarczyć. Jednak jak się wczytamy w instrukcje JBL e1501 strumień wylotowy ma wydajność do 150 cm , czyli do 1,5 m powinien sprawnie wymieniać wodę. W efekcie z mediami wydajność jest ok 110 cm. Mam 2 m akwarium, więc pojawił się problem. Zastosowałem 2 x e1501 i jestem zadowolony, jednak przy mocnym karmieniu i dużej ilości ryb, zastosowałem jeszcze Aquael Turbo 1000.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
POZDRO
Producenci podają wydajność filtrów bez obciążenia mediami filtracyjnymi. Na moim przykładzie można wyciągnąć wnioski, mam akwarium 450L ,używam 2x JBL e1501. W/g zaleceń producenta jeden JBL 1501 można zastosować do baniaka od 250-500L , czyli teoretycznie powinien wystarczyć. Jednak jak się wczytamy w instrukcje JBL e1501 strumień wylotowy ma wydajność do 150 cm , czyli do 1,5 m powinien sprawnie wymieniać wodę. W efekcie z mediami wydajność jest ok 110 cm. Mam 2 m akwarium, więc pojawił się problem. Zastosowałem 2 x e1501 i jestem zadowolony, jednak przy mocnym karmieniu i dużej ilości ryb, zastosowałem jeszcze Aquael Turbo 1000.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
POZDRO
- 0
No wlasnie, z tego co piszecie macie dosc spora filtracje w stosunku do pojemnosci.
Na przykladzie Kodiego - suma przeplywu to 4000l/h, minus spadki jest faktycznie okolo 3500l/h. Czyli jakies 8 razy przez godzinke.
Wyslano z telefonu
Na przykladzie Kodiego - suma przeplywu to 4000l/h, minus spadki jest faktycznie okolo 3500l/h. Czyli jakies 8 razy przez godzinke.
Wyslano z telefonu
- 0
Zawsze byłem zwolennikiem przerostu w tym zakresie, obecnie u siebie mam nominalnie pond 10X mielenie objętości wody i to tylko z kubła, w praktyce oczywiście mniej.
Przy świadomym ograniczeniu zassania i wylotu, pralki nie ma a i tak jeszcze chodzi coralia 1600.
Oprócz nadfiltracji ważne są dobre i sprawdzone media ( ja ze "sztucznych" stosuje wkłady eheima uzupełnione seachemem (purigen i matrix) ).
Przy świadomym ograniczeniu zassania i wylotu, pralki nie ma a i tak jeszcze chodzi coralia 1600.
Oprócz nadfiltracji ważne są dobre i sprawdzone media ( ja ze "sztucznych" stosuje wkłady eheima uzupełnione seachemem (purigen i matrix) ).
- 0
Mann am Boden
U mnie Omega 2 chodzi na drugim biegu z wysokością podnoszenia 1,2m więc wydajność to 2,8m3/h
przy moich 470 Brutto więc pewnie 440 wody netto to jakieś 6x na godzinę.
Wcześniej miałem E. prof. III 2080 i A.Turbo 2000
więc przepływ podobny ))
a obecnie tylko 1,5L matrixa i 0,5kG piasku w FBF
przy moich 470 Brutto więc pewnie 440 wody netto to jakieś 6x na godzinę.
Wcześniej miałem E. prof. III 2080 i A.Turbo 2000
więc przepływ podobny ))
a obecnie tylko 1,5L matrixa i 0,5kG piasku w FBF
- 0
Pozdrawiam
Tomek
シクリッド タンガニーカ
|Strona 1 z 1