[420L] Malawi Maćka
Re: [420L] Malawi Maćka
Copadichromis trewavasae Lupingu - samiec 9cm
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
PS. Przepraszam za brudne szyby
PS. Przepraszam za brudne szyby

- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Okazało się, że przecieranie nowych szlaków dla Lethrinopsów, nie będzie odbywało się w dżungli:
1/ liczni (w tym ryzykowni) towarzysze okazują się być tymczasowi
2/ L.marginatus będzie funkcjonował w stadzie, a jego docelowi kompani (S.fryerii i C.trewavasae Lupingu) będą pływać w haremach.
Ponieważ wszędzie wkładam swoje 3 grosze:
1/ Jak dla mnie Twój S.fryerii nie jest „icebergiem” tylko „normalnym” S.fryerii – i bardzo dobrze, bo „przysypany mąką” iceberg IMHO jest brzydszy, a poza tym w akwarium miałbyś 2 gatunki o samcach „z białą górą ciała”
2/ IMHO w przypadku Copadichromis trewavasae Lupingu, lepiej nie używać nazw handlowych – wprowadza to zamieszanie w nazewnictwie (znowu IMHO) – jakby ktoś na forum chciał kupować te rybki to podamy mu nawet kilka stosowanych nazw handlowych
Ja też nie pamiętam żebyś się mi „chwalił”, natomiast pamiętam, że przeczytałem o tym - w tym wątku.
Twoją docelową obsadę non-mbuna „wyśledziłem”, bardzo mnie ciekawi co „kombinuje” JEFFIK.
Mam propozycję:
Jak napiszecie z JEFFIKIEM po kilka zdań o waszych „procesach decyzyjnych” dojścia do wybranej przez Was obsady (w wątku o wyborze obsady w KM), to ja założę wątek (lub dwa) popularyzujący nasze rybki na Waszym (już teraz naszym) forum. A jak nie napiszecie to ja pewnie i tak napiszę
- zanim wiosna nadejdzie.
PS. Ruch jak na Marszałkowskiej, moje dywagacje dotyczyły postu z godz.11, poza tym widzę, że moja uwaga o nazewnictwie straciła aktualność
1/ liczni (w tym ryzykowni) towarzysze okazują się być tymczasowi
2/ L.marginatus będzie funkcjonował w stadzie, a jego docelowi kompani (S.fryerii i C.trewavasae Lupingu) będą pływać w haremach.
Ponieważ wszędzie wkładam swoje 3 grosze:
1/ Jak dla mnie Twój S.fryerii nie jest „icebergiem” tylko „normalnym” S.fryerii – i bardzo dobrze, bo „przysypany mąką” iceberg IMHO jest brzydszy, a poza tym w akwarium miałbyś 2 gatunki o samcach „z białą górą ciała”
2/ IMHO w przypadku Copadichromis trewavasae Lupingu, lepiej nie używać nazw handlowych – wprowadza to zamieszanie w nazewnictwie (znowu IMHO) – jakby ktoś na forum chciał kupować te rybki to podamy mu nawet kilka stosowanych nazw handlowych
Ja też nie pamiętam żebyś się mi „chwalił”, natomiast pamiętam, że przeczytałem o tym - w tym wątku.

Twoją docelową obsadę non-mbuna „wyśledziłem”, bardzo mnie ciekawi co „kombinuje” JEFFIK.
Mam propozycję:
Jak napiszecie z JEFFIKIEM po kilka zdań o waszych „procesach decyzyjnych” dojścia do wybranej przez Was obsady (w wątku o wyborze obsady w KM), to ja założę wątek (lub dwa) popularyzujący nasze rybki na Waszym (już teraz naszym) forum. A jak nie napiszecie to ja pewnie i tak napiszę

PS. Ruch jak na Marszałkowskiej, moje dywagacje dotyczyły postu z godz.11, poza tym widzę, że moja uwaga o nazewnictwie straciła aktualność

- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
Byłem wczoraj u Jeffika z aparatem... mam przesłać mu zdjęcia a on założy swój temat. Nie będę pisał jakie ma ryby - niech sam to zrobi
Dodam, że jesteś mentorem jego obsady i oczywiście po części mojej
Swoimi spostrzeżeniami oczywiście się podzielę jednak na chwilę obecną wg. mnie jest jeszcze na to za wcześnie (za krótko je mam).
Off topic
Dziś przyjechały kolejne graty do nowego szkła - 2 lampy HQI 70W z żarnikami 3300k (nie chciałem by przyjechały same oprawy - a innych żarników niż 3300k sprzedawca nie miał
) docelowo wsadzę żarniki 8800k lub nawet 10000k.
Nie wytrzymałem i musiałem zobaczyć jak to świeci
Tu lampa leży na brudnym wzmocnieniu poprzecznym
cdn.

Swoimi spostrzeżeniami oczywiście się podzielę jednak na chwilę obecną wg. mnie jest jeszcze na to za wcześnie (za krótko je mam).
Off topic

Dziś przyjechały kolejne graty do nowego szkła - 2 lampy HQI 70W z żarnikami 3300k (nie chciałem by przyjechały same oprawy - a innych żarników niż 3300k sprzedawca nie miał

Nie wytrzymałem i musiałem zobaczyć jak to świeci
Tu lampa leży na brudnym wzmocnieniu poprzecznym
cdn.
- 0
Powiem szczerzę, że 'stare" oświetlenie jakoś lepiej wygląda.
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Tyle, że nowe oświetlenie jest do nowego baniaczka jak zrozumiałem, a na starym Maciek tylko przetestował moc 

- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Dokładnie tak Will.
Alku żarniki te zamówiłem po kosztach by sprawdzić czy z lampami jest wszystko ok. Przed Świętami nie chciałem brnąć w "niepotrzebne" koszty żarników 8800-10000k
Zrobiłem to świadomie! Barwa 3300k nie dla mnie - może u thaza w "herbacie" byłaby ok
Alku żarniki te zamówiłem po kosztach by sprawdzić czy z lampami jest wszystko ok. Przed Świętami nie chciałem brnąć w "niepotrzebne" koszty żarników 8800-10000k

Zrobiłem to świadomie! Barwa 3300k nie dla mnie - może u thaza w "herbacie" byłaby ok

- 0
William pisze:Tyle, że nowe oświetlenie jest do nowego baniaczka jak zrozumiałem, a na starym Maciek tylko przetestował moc
Wiem, ale barwa światła inna, no chyba, że mam coś z oczami

- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.

Chodziło mi nie o Wasze doświadczenia, lecz dlaczego wybraliście taką a nie inną obsadę – ale spokojnie, nic na siłę

Podobnie jak Alek na początku nie zrozumiałem, że oświetlenie jest przeznaczone dla innego zbiornika – przepraszam, że tak nieśmiało spytam - nie myślałeś o założeniu drugiego wątku?
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3