przyroda w akwarum
Re: przyroda w akwarum
Azjatycka akwarystyka to zupełnie inna bajka i to raczej w klimatach braci Grimm niż Andersena...
- 0
- Moderator
- Reputacja: 100
- GG: 0
akwaria to zbiorniki sztuczne, często łączymy ryby i rośliny które nie występują obok siebie, sporo chorób nie występuje w naturze( wszelkie zatrucia spowodowane chemia), bo ona reguluje sama to co się dzieje w zbiornikach recepta na naturalny zbiornik? raczej nierealne.
A jednak realne. Od ponad trzech lat pracujemy nad tym. Cała współczesna wysublimowana technia akwarystyczna służy tylko i wyłącznie napędzaniu koninktury producentów sprzętu. Miliony akwarystów na świecie dały ponieść się tej fali. Tak naprawdę, potrzebna jest dobra pompa, bo w domowych warunkach nie da się stworzyć "obiegu wody w przyrodzie" i słońce - czyli akwarium w oknie. Coś już o tym wiemy.
- 0
alexb47 pisze:Tak naprawdę, potrzebna jest dobra pompa, bo w domowych warunkach nie da się stworzyć "obiegu wody w przyrodzie" i słońce - czyli akwarium w oknie.
W takim razie w jakim celu stosujesz oświetlenie sztuczne?
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Alex z całym szacunkiem, ale koszt Waszego " dzieła" jest porównywalny, jak nie wyższy, ze sprawdzonymi kubłami lub innymi systemami filtracyjnymi, zapominasz, że nie każdy ma miejsce na " domowe ogródki", mnie dodatkowo odrzuca konieczność dbania o chwasty, nie mam ich w baniaku i nie chciałbym się też z nimi bawić poza nim.
Jak wiesz, co nieco wiem o Twojej " superdoniczce" i nadal doceniam jej potencjał " nakrywowego filtra przelewowego", gdzie chwasty mi osobiście nie byłyby potrzebne, nawet li tylko dla estetyki.
Jak wiesz, co nieco wiem o Twojej " superdoniczce" i nadal doceniam jej potencjał " nakrywowego filtra przelewowego", gdzie chwasty mi osobiście nie byłyby potrzebne, nawet li tylko dla estetyki.
- 0
Mann am Boden