pokarm mięsny dla paletek - DIY
|Strona 1 z 1
pokarm mięsny dla paletek - DIY
Hej, zastanawiam się czy macie swoje przepisy
na pokarm dla palet (mrożonki).
Na chwilę obecną planuję zakupić 0.5kg serca wołowego
i jakiś mrożony szpinak + czosnek - całość przemielić, podzielić na porcje i do zamrażarki.
Czy macie pomysły co można jeszcze dodać
aby pokarm był bardziej zróżnicowany?
Jaką datę ważności może mieć taki zestaw żarełka DIY?
na pokarm dla palet (mrożonki).
Na chwilę obecną planuję zakupić 0.5kg serca wołowego
i jakiś mrożony szpinak + czosnek - całość przemielić, podzielić na porcje i do zamrażarki.
Czy macie pomysły co można jeszcze dodać
aby pokarm był bardziej zróżnicowany?
Jaką datę ważności może mieć taki zestaw żarełka DIY?
- 0

Re: pokarm mięsny dla paletek - DIY
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Możesz zamiast wołowego użyć serca indycze,
Miesiwo należy oczyścić z błonek ,żyłek i tłuszczu,nastepnie dwa razy zmielić,otrzymaną papke dokładnie przepłukać pod bierząca wodą-trudne do wykonania ale możliwe-płukanie można uznać za zakończone jak kolorek wypłwającej wody ma różowy kolor.Do takowej pulpy dajesz 1/3 objetości szpinak ,czosnek roztarty na miazge,wibowit junior waniliowy-ja dawałem dwie torebki na 1kg-kilka kropli witaminy D3,można także dosypać suszonej dafni.Taką miksturą karmiłem swoje ryby kilka lat ,i powiem ci w tajemnicy że na słowo pulpecik wylaziły z akwarim na obudowe i sie darły jeeeeść
Miesiwo należy oczyścić z błonek ,żyłek i tłuszczu,nastepnie dwa razy zmielić,otrzymaną papke dokładnie przepłukać pod bierząca wodą-trudne do wykonania ale możliwe-płukanie można uznać za zakończone jak kolorek wypłwającej wody ma różowy kolor.Do takowej pulpy dajesz 1/3 objetości szpinak ,czosnek roztarty na miazge,wibowit junior waniliowy-ja dawałem dwie torebki na 1kg-kilka kropli witaminy D3,można także dosypać suszonej dafni.Taką miksturą karmiłem swoje ryby kilka lat ,i powiem ci w tajemnicy że na słowo pulpecik wylaziły z akwarim na obudowe i sie darły jeeeeść

- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
tak się zastanawiam w naturze paletki zjadają woły? czy tylko wygryzają serca wołowe ?
- 0
Pozdrawiam
Tomek

シクリッド タンガニーカ
straszny_dran pisze:tak się zastanawiam w naturze paletki zjadają woły? czy tylko wygryzają serca wołowe ?
dobre pytanie

- 0

Jako zleniwiały klient sklepów zoo, po prostu zakupiłbym gotowe mrożonki przeznaczone dla paletek, gdzie mieleń wskazanych wyżej składników dokonał już pragnący na tym zarobić ich producent 

- 0
Mann am Boden
straszny_dran pisze:tak się zastanawiam w naturze paletki zjadają woły? czy tylko wygryzają serca wołowe ?
Czy jedzą czy nie jedzą to nie istotne,paletka hodowana w akwarium ma tyle wspólnego z natura co dachowiec z lwem.Skarmianie ryb zwierzetami ciepłokrwistymi jest bardzo popularne i sprawdzone przez wielu fachowców od tych ryb i w polsce i w UE i na całym świecie.O czywiście należy pamiętać aby ryb tym dobrodziejstwem nie przekarmić.
Z cała skuteczniścią przyswajania podawałem także mix tkz.białkowy
Krewetki koktailowe1/3,filet mintaja1/3 ,owoce morza-tu akurat co było w danej chwili w promocyjnej cenie,spirukina,wibowit torebka na 0,5kg.wcześniej zmielonej papki,i dka osłody małevopakowanie papryki słodkiej np.kamisa
Można też robić kluski
Robisz ciasto troche gestsze niż na naleśniki,a oto składniki
Dwa,trzy jaja,maką kukurydziana,szpinak,wszystko mixsujesz i odstawiasz na 0.5h ,zagotowujesz w garnku z pół litra wody i na wrzątek powoli wylewasz breje,jednocześnie mieszając w garze żeby strawa sie nie przypaliła ,doprowadzasz wszystko do zagotowania i hoop na sito troche się odsączy,reszta do kostkarek i mrozić tak jak wcześniejsze papu.Po takich soecjałach ryby latać nauczysz a może i robić kupy odrazu do filtra

- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
woytek pisze:Po takich soecjałach ryby latać nauczysz a może i robić kupy odrazu do filtra
tylko gadanie do nauczenia zostanie

- 0

miewan pisze:Jako zleniwiały klient sklepów zoo, po prostu zakupiłbym gotowe mrożonki przeznaczone dla paletek, gdzie mieleń wskazanych wyżej składników dokonał już pragnący na tym zarobić ich producent
po kilku przypadkach znalezienia "ciekawostek w mrożonkach moje zaufanie do producentów spadło o klika procent, oczywiście zdaję sobie sprawę że w masie produkcji wpadka zdarzyć się może , ale ryby są moje i świadomość że to przypadek nie wiele mi pomaga.
swego czasu karmiłem swoje ryby mięsem na tatara( nie paletki) robiąc sobie "surowizne" odkładałem część , dodawałem vibowit , formowałem kostki. rybska żarły i prawie mlaskały , wysiłku mnie to kosztowało niewiele a korzyści majątkowe były znaczne

- 0
|Strona 1 z 1