Samiec kakadu nagle zaniemógł.
Samiec kakadu nagle zaniemógł.
Wczoraj rano jeszcze normalnie łapał suchy pokarm, odganiał razbory i krewetki od potomstwa. Wieczorem nie podpłynął po żywą szklarkę, siedział w kącie za liściem. Teraz rano też nie jadł, ciężko dyszy. Ciągnie się za nim cienka, jednolita, biała kupka. W wyglądzie zmian brak.
W piątek robiłam podmianę. Tydzień wcześniej, też w piątek, robiłam podmianę, ale mniejszą niż zwykle ze względu na narybek.
Ostatnio trochę rzadziej dawałam im żywy pokarm, bo święta, sylwestra, znowu święta, 2-4 dniowe nieobecności.
Ma ktoś pomysł, co to może być i jak mu pomóc? Dziś niedziela więc nic nie kupię , ale może go odłowić i wykąpać w jakimś metro czy soli?
W piątek robiłam podmianę. Tydzień wcześniej, też w piątek, robiłam podmianę, ale mniejszą niż zwykle ze względu na narybek.
Ostatnio trochę rzadziej dawałam im żywy pokarm, bo święta, sylwestra, znowu święta, 2-4 dniowe nieobecności.
Ma ktoś pomysł, co to może być i jak mu pomóc? Dziś niedziela więc nic nie kupię , ale może go odłowić i wykąpać w jakimś metro czy soli?
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 11
- GG: 0
Re: Samiec kakadu nagle zaniemógł.
Rybek zajął miejsce za filtrem. Każda chora rybka tam się chowała, to bardzo zły znak.
Zrobiłam testy wody:
NO3=5ppm (jak zwykle)
PO4=0,4ppm (wczoraj przed podmianą 0,6)
KH=3 (jak zwykle)
GH=6 (jak zwykle)
pH=7,4 (jak zwykle)
Zamierzam odłowić go, ale co dalej? Podpowie ktoś?
Kupka jest bardzo kleista, zwięzła. Jak złapałam za nią, to z płetwiastym trochę się posiłowaliśmy, żeby ją oderwać.
Zrobiłam testy wody:
NO3=5ppm (jak zwykle)
PO4=0,4ppm (wczoraj przed podmianą 0,6)
KH=3 (jak zwykle)
GH=6 (jak zwykle)
pH=7,4 (jak zwykle)
Zamierzam odłowić go, ale co dalej? Podpowie ktoś?
Kupka jest bardzo kleista, zwięzła. Jak złapałam za nią, to z płetwiastym trochę się posiłowaliśmy, żeby ją oderwać.
- 0
- Często zagląda
Z kupą pod mikroskop
- 0
+ A On nachyliwszy się pisał palcem po ziemi +
- Rezydent
- Reputacja: 54
Nie mam mikroskopu. Mam tylko kupę.
Innymi słowy g.... mam.
I chyba nie ma na co czekać, bo płetwiasty gaśnie z godziny na godzinę. Jak go odławiałam to przynajmniej udawał, że próbuje uciekać, teraz tylko ciężko dyszy i od dwóch godzin tkwi w miejscu, nie reaguje na nic, można go pogłaskać... zwiększam temperaturę i daję metro.
Innymi słowy g.... mam.
I chyba nie ma na co czekać, bo płetwiasty gaśnie z godziny na godzinę. Jak go odławiałam to przynajmniej udawał, że próbuje uciekać, teraz tylko ciężko dyszy i od dwóch godzin tkwi w miejscu, nie reaguje na nic, można go pogłaskać... zwiększam temperaturę i daję metro.
- 1
- Często zagląda
Jezeli to jest długa ciągnąca przezroczysta kupa- to obstawiam raczej na nicienie. Metronidazol nie działa na nicienie (owszem jest dobry ale na wiciowce). Na nicienie jest dobry Levamol (Levamizol)10% dostępny w lecznicy, która zajmuje się leczeniem drobiu. W Białymstoku taka Lecznica mieści się przy ul Zwycięstwa 26 b. Ewentualnie tzw MLP- Morenicol Lernex Pro (dużo droższy).
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Czytałam o jednoczesnym leczeniu lewamisolem i metronidazolem w podobnych przypadkach. Jutro zrobię rajd po mieście w poszukiwaniu leku dla 7cm ryby.
- 0
- Często zagląda
Levamizol i Metronidazol 250 mg w tabl wypisze Ci ten sam lekarz weterynarii. Tylko trzeba powiedzieć,ze to dla ryb. Leki i tak są na 100%, zniżki na to nie ma. Levamol jest do kupienia na miejscu w lecznicy, a Metronidazol na recepte kupujesz w zwykłej aptece (ale receptę wypisaną przez lek. weterynarii musisz mieć). Całość zamknie Ci się w kwocie 30-40 zł, zależy od ilości leków.
- 0
Ja polecam MLP w pokarmie. Sprawdziłem.
- 0
+ A On nachyliwszy się pisał palcem po ziemi +
- Rezydent
- Reputacja: 54
A nie ma ludzkiego lewamizolu? Mogłabym wystawić na siebie. Chyba...?
Mój ryb nie je, więc ta opcja odpada. Najwyżej innym rybkom, zapobiegawczo.
Mój ryb nie je, więc ta opcja odpada. Najwyżej innym rybkom, zapobiegawczo.
- 0
- Często zagląda
Lewamol bezpośrednio lałam do wody. Metronidazol podawałam z jedzeniem.
- 0