Mała niecka - 375L
Re: Mała niecka - 375L
W ostatnich dniach naskalniki (tymczasowe małe akwa) nieźle przekopały dno. Wyczyściły sobie jedno miejsce pod skałką, wiadomo było co się szykuje
, a wczoraj przy podmianie widziałem już larwy. Naliczyłem 8szt. Zobaczymy co będzie dalej
Wodę z podmiany wlałem do dużego baniaka, dolałem też bakterii. Dziś zmierzę NO2 i NO3, ale powinno być już na finiszu 

- 0
Naskalniki trochę za szybko "wystrzeliły" z rozrodem, no, ale skoro już "dzieci rodzą dzieci".......sodomia Panie Michale 

- 0
Mann am Boden
Rozmawiałem, tłumaczyłem... ale młodość rządzi się swoimi prawami i nie posłuchały 

- 2
Wczoraj wieczorem zrobiłem testy, oto wyniki:
PH - 7,8
NO2 - < 1,5 mg/L
NO3 - 50 mg/L
Ph nieco spadło (woda nie była podmieniana ok 2 tygodnie), trzeba będzie to podnieść prawdopodobnie przy użyciu soli, ale zaczne dopiero po wpuszczeniu obsady. Tak wysokiego NO2 się nie spodziewałem
(jest poza skalą testu, probówka z odczynnikiem bordowa
) a zaraz minie 4 tydzień od kiedy zbiornik został uruchomiony i wpuściłem bakterie. Tak czy siak NO3 rośnie więc wszystko idzie w dobrą stronę, kwestia czasu. Tego akurat zrobiło się trochę mniej bo 29 stycznia późnym wieczorem przyjadą do mnie Vittatusy ze Śląska (nie było opcji z innym terminem) tak więc dziś zrobię podmiankę wody, licząc na spadek NO2 doleje jeszcze trochę bakterii i zobaczymy, może do końca tygodnia się ustabilizuje. Jeżeli nie to będę szukał małego szkiełka na 1-1,5 tygodnia żeby przetrzymać Vittatusy. Może ktoś ma niewielki baniak ok 50l i chciałby wypożyczyć na kilka dni?
PH - 7,8
NO2 - < 1,5 mg/L
NO3 - 50 mg/L
Ph nieco spadło (woda nie była podmieniana ok 2 tygodnie), trzeba będzie to podnieść prawdopodobnie przy użyciu soli, ale zaczne dopiero po wpuszczeniu obsady. Tak wysokiego NO2 się nie spodziewałem

- 0
A może zmierz NO2 innym testem jakoś długo to trwa przy baniaku bez ryb i chwastów.
Podmiany, pożywka, bakterie to zdecydowanie, może wrzuć wywłócznik, może jednak skusisz się na "opcję moczową" zamiennie podobno sposobem startu jest też coś związanego z kefirem czy jogurtem a może maślanką - nie wiem.
Michał mogę przy podmianach zlewać swoją starą wodę, ale to jakieś do 20l tygodniowo - no i u mnie w bonusie na bank dostaniesz "rafowe zarodniki krasnych", ale przy okazji może dokopiemy się do jeszcze kilkunastu muszli.
Podmiany, pożywka, bakterie to zdecydowanie, może wrzuć wywłócznik, może jednak skusisz się na "opcję moczową" zamiennie podobno sposobem startu jest też coś związanego z kefirem czy jogurtem a może maślanką - nie wiem.
Michał mogę przy podmianach zlewać swoją starą wodę, ale to jakieś do 20l tygodniowo - no i u mnie w bonusie na bank dostaniesz "rafowe zarodniki krasnych", ale przy okazji może dokopiemy się do jeszcze kilkunastu muszli.
- 0
Mann am Boden
Andrzej, "złoty deszcz" spadł na akwarium zaraz po naszej dyskusji (13.01) pomiar 17.01 pokazał NO2 na poziomie 1 mg/l myślałem, że to już będzie szczyt, ale jak widać poszło wyżej. Od kilku dni w akwarium jest kilka sadzonek vallisnerii gigantea i spiralis oraz pistia, dziś wieczorem dorzucę więcej gigantei. Docelowo tylko ona zostanie, a reszty się pozbędę. Co do twojej wody, to bardzo mi się przyda w momencie kiedy będę musiał gdzieś umieścić Vitattusy, więc śmiało możesz mi te 20l zostawić, a ja będę na bieżąco informował. Zobaczymy jeszcze jak sytuacja zmieni się po podmianie wody. Z resztą, tak jak pisałem NO3 poszło w górę, więc wszystko jest w porządku, kwestia czasu i złapania równowagi w zbiorniku. Na muszle też się piszę, tych nigdy za wiele 

- 0
To jest jednak prawie 400l. Więc samo z siebie dojrzewa nie krócej niż około 4-5 tygodni. Bakterie na starcie nic nie dały bo nie miały czym się żywić. Chyba, że na starcie dał byś urynę. Z drugiej strony to dość mały zbiornik na nią. Wyłącz grzałkę, daj na maksa napowietrzanie, zrób podmianę i po podmianie dodaj bakterii. Od 27 stycznia robiłbym co 12h testy na NO2 i NO3. Spadek pH wiąże się ze wzrostem NO3 i zanikiem NH3 lub jak kto woli NH4OH.
- 2

Dzięki Seban, tak zrobię. Hronologia wyglądała tak:
- zalanie akwarium i odpalenie filtrów
- bakterie zalałem po 2 dniach i wrzuciłem trochę rybiego żarcia
- uryna
- wczoraj poszła podmianka (ok 15%) i dolałem bakterii
- testy na razie bez zmian
Krótka piłka, czy małe, częste podmiany przez kilka najbliższych dni zbiją nieco NO2? Czy dać sobie spokój i pozwolić zbiornikowi dojrzewać w swoim tempie? Szykowałem się na 4-5 tygodni dojrzewania, ale trafiła się okazja transportu ryb ze śląska za friko. Jeśli sytuacja się nie zmieni to postawię małe szkło i przetrzymam ryby trochę dłużej przed wpuszczeniem.
- zalanie akwarium i odpalenie filtrów
- bakterie zalałem po 2 dniach i wrzuciłem trochę rybiego żarcia
- uryna
- wczoraj poszła podmianka (ok 15%) i dolałem bakterii
- testy na razie bez zmian
Krótka piłka, czy małe, częste podmiany przez kilka najbliższych dni zbiją nieco NO2? Czy dać sobie spokój i pozwolić zbiornikowi dojrzewać w swoim tempie? Szykowałem się na 4-5 tygodni dojrzewania, ale trafiła się okazja transportu ryb ze śląska za friko. Jeśli sytuacja się nie zmieni to postawię małe szkło i przetrzymam ryby trochę dłużej przed wpuszczeniem.
- 0
\Awokado pisze:czy małe, częste podmiany przez kilka najbliższych dni zbiją nieco NO2?
Tak zrobią to, ale nasuwa się pytanie -> jak to wpłynie na "globalną" stabilizację zbiornika.
- 0
Mann am Boden