Mała niecka - 375L
Re: Mała niecka - 375L
Stosowałam wspomniany piasek w kilku zbiornikach. Nie wpływa na parametry wody. Niestety trzeba dłuuugo płukać. Godny polecenia.
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Niedawno zakładając inny zbiornik używałem drobnego żwiru kupionego na allegro, na aukcji było napisane, że nie wymaga płukania i rzeczywiście tak było. Wsypałem go prosto z wora i po sprawie. Tym razem jednak nie obędzie się bez solidnego płukania :p albo słabiej wypłucze i cierpliwie poczekam na wyklarowanie wody
- 0
Ja używałem 099 kreisela - dekoracyjny kwarcowy .
płukałem 150 kg ok 7-8 h - ok 25 kg mniej w szkle jest .
mozolna i ciężka praca cię czeka .
woda metna była dobę - fx załatwił wszystko
Nie jesteś sam - U mnie też filtr załatwił resztę
W kolejnym też o tym myślę - w szkole tylko z rzeki - szkło jak ta lala chodzi bez problemu + dojrzałe podłoże
czego z worka nie ma
płukałem 150 kg ok 7-8 h - ok 25 kg mniej w szkle jest .
mozolna i ciężka praca cię czeka .
woda metna była dobę - fx załatwił wszystko
woytek pisze:odmienic jestemwoytek pisze:bez przesad z tą czystością woda/piasek -zmętnienie zniknie kwestia flitracji
Nie jesteś sam - U mnie też filtr załatwił resztę
dawid65437 pisze:Ja to raz w 112 to nie płukalem go tylko od razu wspypałem, bo 24h woda już nie była mętna. Do 420 to wsypywałem po kilka kg piasku do wiadra i trochę płukałem, ale i yal woda była mętna. Teraz to mam piasek z rzeki i ten jest moim zdaniem najlepszy bo tego to nie trzeba praktycznie płukać ;-)
W kolejnym też o tym myślę - w szkole tylko z rzeki - szkło jak ta lala chodzi bez problemu + dojrzałe podłoże
czego z worka nie ma
- 0
Ostatnio zmieniony 21 gru 2016, 17:01 przez adams2121, łącznie zmieniany 2 razy
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Dla mnie start akwarium bez spędzenia kilku godzin na płukaniu żwiru i pracy to nie żaden start
- 0
Misiak pisze:Dla mnie start akwarium bez spędzenia kilku godzin na płukaniu żwiru i pracy to nie żaden start
I to jest akwarystyczne podejście. Trzeba się zmachać. Potem większa satysfakcja
- 0
Satysfakcja jest z każdego elementu . Od zbierania korzeni , nakopania żwiru, piachu , płukania , aż po urządzanie .
Trzeba czerpać pełnymi garściami - im więcej tym dla nas lepiej
- 0
adams2121 pisze:
Tm bardziej że nasze garście a Tomka garście to objętościowo duża różnica
- 0
" Duży " może więcej
Natomiast nie wszędzie się zmieści - dziś ledwo nie zdemolowalem sklepu z pewnymi akcesoriami .
po prostu nastawiane tego wszystkiego
Natomiast nie wszędzie się zmieści - dziś ledwo nie zdemolowalem sklepu z pewnymi akcesoriami .
po prostu nastawiane tego wszystkiego
- 0
*adams2121
099 kreisela dekoracyjny kwarcowy Ci nie zatwardza... ja mam TWO 11 i ph około 7.8. Z testu wyszło, że to piach...
Muszę go wymienić
099 kreisela dekoracyjny kwarcowy Ci nie zatwardza... ja mam TWO 11 i ph około 7.8. Z testu wyszło, że to piach...
Muszę go wymienić
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0