Restart
Re: Restart
Mylisz pojecie buforu z preparatami do zmniejszania lub podwyższania pH. Zadaniem buforu jest Utrzymanie pH w danym przedziale, np. Seachem Malawi buffor 7,8-8,4. Pomaga Ci on w zachowaniu homeostazy w zbiorniku i neutralizuje wahania pH w tym zakresie. Poczytaj obie jak działają bufory.
- 0
Dobra, a więc bufor jednak potrzebny.
Mógłbyś sprecyzować co zrobiłem nie tak? Oglądałem je i to nawet sporo, na ich podstawie doszedłem do wniosków, że w tanganice jest piach, dużo kamieni, mało korzeni (jeżeli w ogóle są) i trochę roślin - najczęściej valisnerii, anubiasów albo microzorium. No i na podstawie tych wniosków robiłem swoje akwarium... Co zrobiłem nie tak?
Póki nie ma mieszkańców mogę zmieniać wystrój do woli, więc proszę o sugestie...
thaz pisze:Mateusz, poogladaj jeszcze akwaria tanganickie w internecie.
@tapatalk
Mógłbyś sprecyzować co zrobiłem nie tak? Oglądałem je i to nawet sporo, na ich podstawie doszedłem do wniosków, że w tanganice jest piach, dużo kamieni, mało korzeni (jeżeli w ogóle są) i trochę roślin - najczęściej valisnerii, anubiasów albo microzorium. No i na podstawie tych wniosków robiłem swoje akwarium... Co zrobiłem nie tak?

Póki nie ma mieszkańców mogę zmieniać wystrój do woli, więc proszę o sugestie...
- 0
Korzystając z chwili wolnego czasu ponownie zmieniłem wystrój. Domyśliłem się, że pewnie dałem za dużo roślin oraz te 2 korzenie, więc zabrałem jeden z korzeni i trochę roślin, oraz dodałem parę kamieni.
Morskie muszle zostaną zamienione na muszle winniczka, którymi zapełnię przód akwarium, kiedy wejdę w ich posiadanie. Póki co włożyłem takie jakie mam, aby zatwardzały wodę
Czy obecny wystrój wygląda lepiej?
Morskie muszle zostaną zamienione na muszle winniczka, którymi zapełnię przód akwarium, kiedy wejdę w ich posiadanie. Póki co włożyłem takie jakie mam, aby zatwardzały wodę

- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Wolę dostosować wystrój do mieszkańców zanim się wprowadzą, niż najpierw wpuścić ryby, a później stresować je poprawkami w akwarium.
- 0
Imho wizualnie lepiej, chociaz kamienie kazdy z innej parafii (i troche wyglada jak dyskoteka).
Te morskie muszle wywal bo wygladaja tandetnie.
@tapatalk
Te morskie muszle wywal bo wygladaja tandetnie.
@tapatalk
- 0

Wiem, że bardzo często zmieniam wystrój, ale jak już mówiłem chcę uzyskać efekt, który mnie zadowoli, zanim wpuszczę ryby. Zabrałem część kamieni, szczególnie te czerwone, bo nie pasowały kolorystycznie do reszty. Zdjąłem z korzenia tego anubiasa o bardzo długim kłączu i zastąpiłem malutkim anubiaskiem. Całość bardziej "położyłem", bo te pochylone kamienie wyglądały trochę sztucznie.
Thaz - muszle, jak już pisałem wcześniej, zastąpię muszlami winniczka, jak tylko je dostanę (napisałem już w tej sprawie do ManiaPI). Póki co wsadziłem te morskie, żeby zatwardziły trochę wodę pod muszlowce.
Myślę, że baniak będzie się prezentował lepiej, jak dodam tło, które spróbuję pomalować tak, aby przypominało kamienie (może nawet się uda
)
Thaz - muszle, jak już pisałem wcześniej, zastąpię muszlami winniczka, jak tylko je dostanę (napisałem już w tej sprawie do ManiaPI). Póki co wsadziłem te morskie, żeby zatwardziły trochę wodę pod muszlowce.
Myślę, że baniak będzie się prezentował lepiej, jak dodam tło, które spróbuję pomalować tak, aby przypominało kamienie (może nawet się uda

- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Misiak pisze:Ten aranż póki co najlepszy
Też tak myślę

- 0